Vegetaarinen gourmetlasagne

Italialaisen esikuvansa mukaisesti tämäkin lasagne maustuu vain paremmaksi jos se saa levätä valmistamisen jälkeen ja lämmitetään uudestaan ennen ruokailua. Se kannattaa siis valmistaa mielellään päivää etukäteen. Vihanneskastikkeesta tulee ihanan maukas hienonnettujen vihannesten ja korkealuokkaisen oliiviöljyn ansiosta. Juustokastikkeen tulee olla paksu ja kermainen – tähän eivät kevyttuotteet kelpaa.

Neljälle

  • 12 lasagnelevyä
  • 1 dl gratiinijuustoraastetta

Vihanneskastike

  • 1 keltasipuli
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • 1 munakoiso
  • 400 g tuoreita sekasieniä
  • öljyä paistamiseen
  • 600 g tomaattimurskaa
  • 4 dl tomaattimehua
  • 1 rosmariininoksa
  • 2 laakerinlehteä
  • 3 timjaminoksaa
  • 1 ½ rkl hunajaa

Juustokastike

  • 6 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • 50 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl juustoraastetta
  • suolaa ja jauhettua mustapippuria

Valmistusohje

1. Vihanneskastike:

Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja porkkana. Huuhdo, puhdista ja paloittele munakoiso. Hienonna palat. Hienonna myös sienet.Paista sipuli ja valkosipuli kultaisiksi öljyssä ja laita ne suureen kattilaan. Paista porkkana ja munakoiso erikseen öljyssä ja lisää kattilaan. Lisää tomaattimurska ja -mehu. Lisää rosmariini, laakerinlehti, timjami ja hunaja.Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes kastike paksuuntuu ja maut yhdistyvät.

2. Juustokastike:

Kuumenna maito ja kerma kiehuvaksi kattilassa.Sulata voi toisessa, suuressa kattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää jauhot ja vatkaa tasaiseksi suurukseksi. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää kuumaa kermamaitoa samalla vatkaten, vähän kerrallaan.Kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä vähintään 5 minuuttia.Lisää juustoraaste lopussa, sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja voitele uuninkestävä vuoka öljyllä. Lado vuorotellen juustokastiketta, vihannessekoitusta ja lasagnelevyjä vuokaan. Peitä juustokastikekerroksella ja juustoraasteella. Paista uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet (kokeile veitsellä).

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.