Koko Suomi leipoo: Halloween-överidonitsit, Harrietin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.
Donitsitaikina
- 50 g voita, huoneenlämpöinen
- 1 dl sokeria
- 2 kpl kananmunaa
- 7 + 2 dl erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 5 tl unikonsiemeniä
- 0,5 tl suolaa
- 2 dl maitoa
- 1 kpl sitruuna, luomu (raaste ja mehu)
Paistamiseen
- 1,5 l rypsiöljyä
Mustikka-smetanatäyte & mustikkakastike
- 200 g mustikkoita, pakaste, kohmeat
- 1 dl hillosokeria
- 2 dl vispikermaa
- 250 g smetanaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 0,5 dl tomusokeria
- Mustikkakuorrute
- 25 g voita
- 200 g tomusokeria
- 1 rkl maitoa
- ½ kpl sitruuna, luomu (raaste ja mehu)
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl mustikkajauhetta, pakastekuivattu
Kummitus-sitruunavaahtokarkit
- 200 g sokeria
- 100 g sitruunamehua
- 6 kpl liivatelehtiä
- 2 dl tomusokeria
Valmistusohje
DONITSITAIKINA: Sekoita voi ja sokeri, lisää kananmunat vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää myös
sitruunamehu. Sekoita taikina tasaiseksi. Kauli taikina noin 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Lisää vehnäjauhoja, jos taikina tahmea ja hankala kaulia. Ota stanssilla noin 9 cm kiekkoja. Tee reikä donitsien keskelle pienemmällä 2 cm stanssilla. Ota ainakin 8 kiekkoa (tai 10, eli muutama varalle). Kuumenna öljy kattilassa noin 175 asteeseen. Kypsennä kaksi donitsia kerrallaan. Kypsennä 2 minuuttia ja 1–2 minuuttia toiselta puolelta. Kypsennä myös donitsien ”reiät” öljyssä nopeasti. Nosta reikäkauhalla talouspaperille jäähdytysritilälle.
MUSTIKKA-SMETANATÄYTE JA MUSIKKAKASTIKE: Keitä mustikat kattilassa. Heti kun mehua irtoaa, siivilöi reilu 0,5 dl mehua lasiin. Sekoita muutama tl tomusokeria mehuun, tarkista maku ja koostumus. Jäähdytä. Soseuta mustikat sauvasekoittimella, siivilöi kuoret pois ja kaada sose takaisin kattilaan. Keitä hillosokerin kanssa muutama minuutti. Jäähdytä nopeasti. Myöhemmin: Vatkaa kerma, smetana ja vaniljasokeri vaahdoksi. Yhdistä mustikkahillon kanssa. Laita jääkaappiin odottamaan.
MUSTIKKAKUORRUTE: Käytä äskeinen hillosokerikattila kuorrutteen tekemiseen. Yhdistä kaikki ainekset (huom. vain 1 dl tomusokeri). Siivilöi, jos tarpeen. Laita lisää tomusokeria, jos tarpeen.
KUMMITUS-SITRUUNAVAAHTOKARKIT: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä sokeri ja sitruunamehu 115 asteeksi. Kaada yleiskoneeseen, lisää liivatelehdet, vatkaa kuohkeaksi (kestää jopa 8–10 min). Valmistele pelti leivinpaperilla, siivilöi tomusokeria päälle. Siirrä pursotinpussiin, jossa iso pyöreä tylla. Pursota kummitukset: pallo ja päälle toinen pallo. Siivilöi reilusti tomusokeria päälle. Aina kuivua vähintään 30 minuuttia.
KOKOAMINEN: Leikkaa donitseilta hattu pois. Dippaa donitsin yläosa mustikkakuorrutteeseen. Anna kuivua hetken ritilällä. Sulaa valkosuklaa mikrossa, siirrä pieneen muovipussiin. Koristele yläosat valkosuklaaympyröillä, vedä cocktailtikulla viivat ulospäin, jotta muodostuu hämähäkinverkko. Siirrä mustikkatäyte pursotinpussiin, jossa pyöreä tylla. Pursota jokaiselle donitsipohjalle pyöreitä palloja. Nosta yläosat esim. palettiveitsen avulla pohjien päälle. Pyörittele donitsireiät tomusokerissa. Maalaa mustalla pastavärillä pupillit, punaisella pastavärillä verisuonet. Nosta päälle kummitukset ja silmäpallot. Maalaa kummituksille silmät mustalla pastavärillä. Laita mustikkakastike ruiskuihin ja aseta ruisku per donitsi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"