Koko Suomi leipoo: Halloween-överidonitsit, Harrietin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_taidonna25C225A8yte_harriet_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.

Donitsitaikina

  • 50 g voita, huoneenlämpöinen
  • 1 dl sokeria
  • 2 kpl kananmunaa
  • 7 + 2 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 5 tl unikonsiemeniä
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 1 kpl sitruuna, luomu (raaste ja mehu)

Paistamiseen

  • 1,5 l rypsiöljyä

Mustikka-smetanatäyte & mustikkakastike

  • 200 g mustikkoita, pakaste, kohmeat
  • 1 dl hillosokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 250 g smetanaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl tomusokeria
  • Mustikkakuorrute
  • 25 g voita
  • 200 g tomusokeria
  • 1 rkl maitoa
  • ½ kpl sitruuna, luomu (raaste ja mehu)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl mustikkajauhetta, pakastekuivattu

Kummitus-sitruunavaahtokarkit

  • 200 g sokeria
  • 100 g sitruunamehua
  • 6 kpl liivatelehtiä
  • 2 dl tomusokeria

Valmistusohje

DONITSITAIKINA: Sekoita voi ja sokeri, lisää kananmunat vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää myös
sitruunamehu. Sekoita taikina tasaiseksi. Kauli taikina noin 1,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Lisää vehnäjauhoja, jos taikina tahmea ja hankala kaulia. Ota stanssilla noin 9 cm kiekkoja. Tee reikä donitsien keskelle pienemmällä 2 cm stanssilla. Ota ainakin 8 kiekkoa (tai 10, eli muutama varalle). Kuumenna öljy kattilassa noin 175 asteeseen. Kypsennä kaksi donitsia kerrallaan. Kypsennä 2 minuuttia ja 1–2 minuuttia toiselta puolelta. Kypsennä myös donitsien ”reiät” öljyssä nopeasti. Nosta reikäkauhalla talouspaperille jäähdytysritilälle.

MUSTIKKA-SMETANATÄYTE JA MUSIKKAKASTIKE: Keitä mustikat kattilassa. Heti kun mehua irtoaa, siivilöi reilu 0,5 dl mehua lasiin. Sekoita muutama tl tomusokeria mehuun, tarkista maku ja koostumus. Jäähdytä. Soseuta mustikat sauvasekoittimella, siivilöi kuoret pois ja kaada sose takaisin kattilaan. Keitä hillosokerin kanssa muutama minuutti. Jäähdytä nopeasti. Myöhemmin: Vatkaa kerma, smetana ja vaniljasokeri vaahdoksi. Yhdistä mustikkahillon kanssa. Laita jääkaappiin odottamaan.
 

MUSTIKKAKUORRUTE: Käytä äskeinen hillosokerikattila kuorrutteen tekemiseen. Yhdistä kaikki ainekset (huom. vain 1 dl tomusokeri). Siivilöi, jos tarpeen. Laita lisää tomusokeria, jos tarpeen. 

KUMMITUS-SITRUUNAVAAHTOKARKIT: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä sokeri ja sitruunamehu 115 asteeksi. Kaada yleiskoneeseen, lisää liivatelehdet, vatkaa kuohkeaksi (kestää jopa 8–10 min). Valmistele pelti leivinpaperilla, siivilöi tomusokeria päälle. Siirrä pursotinpussiin, jossa iso pyöreä tylla. Pursota kummitukset: pallo ja päälle toinen pallo. Siivilöi reilusti tomusokeria päälle. Aina kuivua vähintään 30 minuuttia. 

KOKOAMINEN: Leikkaa donitseilta hattu pois. Dippaa donitsin yläosa mustikkakuorrutteeseen. Anna kuivua hetken ritilällä. Sulaa valkosuklaa mikrossa, siirrä pieneen muovipussiin. Koristele yläosat valkosuklaaympyröillä, vedä cocktailtikulla viivat ulospäin, jotta muodostuu hämähäkinverkko. Siirrä mustikkatäyte pursotinpussiin, jossa pyöreä tylla. Pursota jokaiselle donitsipohjalle pyöreitä palloja. Nosta yläosat esim. palettiveitsen avulla pohjien päälle. Pyörittele donitsireiät tomusokerissa. Maalaa mustalla pastavärillä pupillit, punaisella pastavärillä verisuonet. Nosta päälle kummitukset ja silmäpallot. Maalaa kummituksille silmät mustalla pastavärillä. Laita mustikkakastike ruiskuihin ja aseta ruisku per donitsi.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.