Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Pirskahtelevan määrätietoiset emojituulihatut, Nella

koko_suomi_leipoo_s09_eps2_beautyshots_taidonna25C225A8yte_nella_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 27.11.2023 20:50

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa leivottiin emojileivoksia.

Keksikuoret

  • 30 g kylmä voita
  • 2,5 rkl ruokokidesokeria
  • 35 g erikoisvehnäjauhoja
  • Keltainen elintarvikeväri

Tuulihatut

  • 60 g vettä
  • 60 g kevytmaitoa
  • 1 tl erikoishienoa sokeria
  • 1/3 tl suolaa
  • 60 g voita
  • 60 g erikoisvehnäjauhoja
  • 125 g kananmunaa

Kinuskitahna

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 65 g voita
  • Ripaus suolaa

Sitruunakeksit

  • 50 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 30 g kananmunaa
  • 1,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl (vajaa) vaniljasokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 2 rkl sitruunan kuoriraastetta
  • Keltainen elintarvikeväri
  • Violetti elintarvikeväri
  • Musta ja punainen elintarviketussi

Persikkamousse

  • 2 kpl (TAI säilykepersikka pieni tölkki) tuoretta persikkaa
  • 150 g mascarponea
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 rkl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Kinuskikreemi

  • 100 g voita
  • Muutama tippa vanilja-aromia
  • 100 g mascarponea
  • 2 dl tomusokeria
  • Ripaus suolaa
  • Vajaa puolet kinuskitahnasta

Valmistusohje

KEKSIKUORET: Leikkaa kylmä voi paloiksi. Laita voi, sokeri, vehnäjauho ja tippa keltaista elintarvikeväriä tehosekoittimeen ja sekoita murumaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin välissä noin kahden mm:n paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen. Ota kohmettuneesta taikinasta pyöreällä stanssilla (Ø n. 4 cm) keksejä. Keksi saa olla hieman tuulihattua pienempi.

TUULIHATUT: Mittaa kattilaan vesi, maito, sokeri, suola ja voi. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot. Siirrä takaisin levylle ja sekoita kunnes taikina irtoaa reunoilta ja pohjasta. Jäähdytä noin viisi minuuttia. Lisää munat taikinaan yksitellen vatkaimen keskiteholla vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin, jossa on iso pyöreä tylla. Pursota pellille pyöreitä kasoja. Nosta tuulihatun päälle keksi. Paista 175 asteessa noin 22–25 minuuttia. Älä avaa uuni kesken paiston. 

KINUSKITAHNA: Keitä kuohukermaa ja fariinisokeria noin 5 minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää voi kuutioina sekä ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Laita reilu puolet kinuskitahnasta pursotuspussiin ja jätä vajaa puolet sivuun kinuskikreemiä varten. 

SITRUUNAKEKSIT: Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Ota pieni osa taikinasta erikseen ja värjää se violetilla elintarvikevärillä. Värjää suurempi osa taikinasta keltaisella elintarvikevärillä. Laita taikinat hetkeksi pakastimeen. Kauli taikinat leivinpaperin välissä noin 3 millimetrin paksuisiksi levyiksi. Ota pyöreällä 4 cm:n stanssilla keksejä, keltaisesta taikinasta 10 kappaletta ja violetista kaksi kappaletta. Paista 175 asteisessa uunissa muutama minuutti. Laita sitten uuni pois päältä ja paista keksejä jälkilämmöllä vielä reilu viisi minuuttia. Jäähdytä. Piirrä jäähtyneisiin kekseihin elintarviketusseilla emojit.

PERSIKKAMOUSSE:  Vaahdota vispikerma. Kuori persikat ja poista kivi. Soseuta persikat sauvasekoittimella. Lisää soseen
joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri. Kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Laita pursotuspussiin.
 

KINUSKIKREEMI: Vatkaa voi ja vanilja-aromi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri kahdessa osassa ja vatkaa kreemiä voimakkaasti. Lisää mascarpone samalla vatkaten. Lisää lopuksi suola ja kinuskitahna. Vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa ja samettista. Laita pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.
Leivosten täyttäminen ja viimeistely. Tee veitsellä leivoksen päälle pieni viilto. Pursota pohjalle kinuskitahnaa ja sitten persikkamoussea leivoksen pintaan asti. Pursota päälle kinuskikreemiä ja laita kreemin päälle emojikeksi. 

VINKKI: Älä avaa uunin luukkua ennen kuin tuulihatut ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi. Paistoaika voi  aihdella.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit