Koko Suomi leipoo: Pirskahtelevan määrätietoiset emojituulihatut, Nella
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa leivottiin emojileivoksia.
Keksikuoret
- 30 g kylmä voita
- 2,5 rkl ruokokidesokeria
- 35 g erikoisvehnäjauhoja
- Keltainen elintarvikeväri
Tuulihatut
- 60 g vettä
- 60 g kevytmaitoa
- 1 tl erikoishienoa sokeria
- 1/3 tl suolaa
- 60 g voita
- 60 g erikoisvehnäjauhoja
- 125 g kananmunaa
Kinuskitahna
- 1 dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- 65 g voita
- Ripaus suolaa
Sitruunakeksit
- 50 g voita
- 0,5 dl fariinisokeria
- 30 g kananmunaa
- 1,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl (vajaa) vaniljasokeria
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl kardemummaa
- 2 rkl sitruunan kuoriraastetta
- Keltainen elintarvikeväri
- Violetti elintarvikeväri
- Musta ja punainen elintarviketussi
Persikkamousse
- 2 kpl (TAI säilykepersikka pieni tölkki) tuoretta persikkaa
- 150 g mascarponea
- 2 dl vispikermaa
- 1 rkl erikoishienoa sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Kinuskikreemi
- 100 g voita
- Muutama tippa vanilja-aromia
- 100 g mascarponea
- 2 dl tomusokeria
- Ripaus suolaa
- Vajaa puolet kinuskitahnasta
Valmistusohje
KEKSIKUORET: Leikkaa kylmä voi paloiksi. Laita voi, sokeri, vehnäjauho ja tippa keltaista elintarvikeväriä tehosekoittimeen ja sekoita murumaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin välissä noin kahden mm:n paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen. Ota kohmettuneesta taikinasta pyöreällä stanssilla (Ø n. 4 cm) keksejä. Keksi saa olla hieman tuulihattua pienempi.
TUULIHATUT: Mittaa kattilaan vesi, maito, sokeri, suola ja voi. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon siivilöidyt jauhot. Siirrä takaisin levylle ja sekoita kunnes taikina irtoaa reunoilta ja pohjasta. Jäähdytä noin viisi minuuttia. Lisää munat taikinaan yksitellen vatkaimen keskiteholla vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin, jossa on iso pyöreä tylla. Pursota pellille pyöreitä kasoja. Nosta tuulihatun päälle keksi. Paista 175 asteessa noin 22–25 minuuttia. Älä avaa uuni kesken paiston.
KINUSKITAHNA: Keitä kuohukermaa ja fariinisokeria noin 5 minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää voi kuutioina sekä ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Laita reilu puolet kinuskitahnasta pursotuspussiin ja jätä vajaa puolet sivuun kinuskikreemiä varten.
SITRUUNAKEKSIT: Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Ota pieni osa taikinasta erikseen ja värjää se violetilla elintarvikevärillä. Värjää suurempi osa taikinasta keltaisella elintarvikevärillä. Laita taikinat hetkeksi pakastimeen. Kauli taikinat leivinpaperin välissä noin 3 millimetrin paksuisiksi levyiksi. Ota pyöreällä 4 cm:n stanssilla keksejä, keltaisesta taikinasta 10 kappaletta ja violetista kaksi kappaletta. Paista 175 asteisessa uunissa muutama minuutti. Laita sitten uuni pois päältä ja paista keksejä jälkilämmöllä vielä reilu viisi minuuttia. Jäähdytä. Piirrä jäähtyneisiin kekseihin elintarviketusseilla emojit.
PERSIKKAMOUSSE: Vaahdota vispikerma. Kuori persikat ja poista kivi. Soseuta persikat sauvasekoittimella. Lisää soseen
joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri. Kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Laita pursotuspussiin.
KINUSKIKREEMI: Vatkaa voi ja vanilja-aromi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri kahdessa osassa ja vatkaa kreemiä voimakkaasti. Lisää mascarpone samalla vatkaten. Lisää lopuksi suola ja kinuskitahna. Vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa ja samettista. Laita pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.
Leivosten täyttäminen ja viimeistely. Tee veitsellä leivoksen päälle pieni viilto. Pursota pohjalle kinuskitahnaa ja sitten persikkamoussea leivoksen pintaan asti. Pursota päälle kinuskikreemiä ja laita kreemin päälle emojikeksi.
VINKKI: Älä avaa uunin luukkua ennen kuin tuulihatut ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi. Paistoaika voi aihdella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku