Koko Suomi leipoo: Havun havinaa -juustokakkuset, Heidin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa leivottiin paistettuja juustokakkusia.
Kakkupohja
- 100 g voita
- 1 dl pekaanipähkinöitä
- 1 dl erikoisvehnäjauhoja
- ½ dl tummaa kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl fariinisokeria
- ½ dl kuohukermaa
Kuusenkerkkätäyte
- 500 g maustamatonta tuorejuustoa
- 3 dl kuohukermaa
- 1½ dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl vanilja-aromi
- 3 kpl kananmunia
- 2 dl kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkäsiirappi
- ¼ l vettä
- 1½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl kuusenkerkkiä
Kandeeratut sitruunankuoret
- 1 sitruunaa (kuori)
- 4 dl vettä
- 2 dl sokeria
Sitruuna-smetanakastike
- 4 dl smetanaa
- 1 dl tomusokeria
- Lisäksi kandeerattujen sitruunoiden valmistamisesta jääneen
- sitruunan mehua 2 rkl ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori.
Vehnäpitsi
- 50 ml rypsi- tai rapsiöljyä
- 40 ml vettä
- 10 g erikoisvehnäjauhoja
Juustokakkujen viimeistely
- 20 kpl kuusenkerkkiä
Valmistusohje
KAKKUPOHJA: Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen. Asettele lasit tai pienet uunivuoat uunipellille. Sulata voi ja anna jäähtyä. Jauha pekaanipähkinät hienoksi jauhoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakao, pähkinäjauho sekä fariinisokeri keskenään. Lisää voisula ja kerma jauhoihin ja sekoita. Jaa taikina tasaisesti juomalasien tai uunivuokien pohjille.
KUUSENKERKKÄTÄYTE: Huuhtele kuusenkerkät ja kuivaa ne puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Laita tuorejuusto, sokeri sekä vanilja-aromi yleiskoneen kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen juustomassan joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Hienonna kerkät veitsellä ja sekoita ne juustoseokseen. Laita massa pursotinpussiin ja pursota tasaisesti laseihin kakkupohjien päälle. Paista juustokakkuja uunissa 40-50 minuuttia. Ota juustokakut uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja jäähdytä edelleen jääkapissa.
KUUSENKERKKÄSIIRAPPI: Laita kattilaan kiehumaan vesi ja sokerit. Huuhtele kuusenkerkät vedellä ja ota talteen koristeeksi tarvittavat 20 kerkkää. Lisää loput kerkät kattilaan kiehumaan tunniksi. Siivilöi siirappi kuumuutta kestävään kannuun. Laita siirappi jääkaappiin jäähtymään ja paksuuntumaan.
KANDEERATUT SITRUUNANKUORET: Pese sitruuna huolellisesti. Kuori kuorimaveitsellä puolet sitruunan keltaisesta kuoriosasta pitkinä suikaleina ja leikkaa niistä ohuita nauhoja. Jätä loppuhedelmä sitruunasmetanakastiketta varten.
Laita sitruunankuoret ja 2 dl kylmää vettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kaksi minuuttia. Kaada kuuma vesi pois siivilän läpi ja valuta hetki sitruunankuoria. Mittaa kattilaan 2 dl vettä sekä sokeri ja keitä kunnes sokeri sulaa. Lisää sitruunankuoret kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 30 minuuttia. Nosta sitruunankuoret kuoret pois sokeriliemestä ja levitä kuivumaan toisistaan erilleen leivinpaperin päälle.
SITRUUNASMETANA-KASTIKE: Raasta puolikkaan sitruunan kuori hienoksi raasteeksi. Laita smetana pieneen kulhoon ja lisää sitruunankuoriraaste. Halkaise sitruuna ja purista siitä 2 rkl mehua smetanan sekaan. Lisää tomusokeri siivilöiden smetanan joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.
VEHNÄPITSI: Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Laita teelusikallinen kerrallaan taikinaa pannulle ja vedä lusikalla taikinaa pannun pintaa vasten saadaksesi pitsille pisaramaista muotoa. Ole ripeä, sillä pitsi kypsyy hetkessä. Irrota pitsi varovasti pannulta pienillä pinseteillä tai lastalla ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään.
JUUSTOKAKKUJEN VIIMEISTELY: Kaada sitruunasmetanakastiketta jäähtyneiden juustokakkujen päälle. Kaada kuusenkerkkäsiirappia pisaroina sitruunasmetanakastikkeen päälle ja marmoroi pinta sekoittamalla cocktailtikulla hieman siirappipisaroita sitruunakastikkeen kanssa. Lisää laseihin koristeeksi vehnäpitsit, kandeeratut sitruunasuikaleet ja kuusenkerkät.
VINKKI: Kuusenkerkät eivät kuulu kerättävinä jokamiehen oikeuksiin, vaan niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka