Koko Suomi leipoo: Havun havinaa -juustokakkuset, Heidin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps3_beautyshots_taidonna25C225A8yte_heidi_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa leivottiin paistettuja juustokakkusia.

Kakkupohja

  • 100 g voita
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 1 dl erikoisvehnäjauhoja
  • ½ dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl fariinisokeria
  • ½ dl kuohukermaa

Kuusenkerkkätäyte

  • 500 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 2 tl vanilja-aromi
  • 3 kpl kananmunia
  • 2 dl kuusenkerkkiä

Kuusenkerkkäsiirappi

  • ¼ l vettä
  • 1½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kuusenkerkkiä

Kandeeratut sitruunankuoret

  • 1 sitruunaa (kuori)
  • 4 dl vettä
  • 2 dl sokeria

Sitruuna-smetanakastike

  • 4 dl smetanaa
  • 1 dl tomusokeria
  • Lisäksi kandeerattujen sitruunoiden valmistamisesta jääneen
  • sitruunan mehua 2 rkl ja puolikkaan sitruunan raastettu kuori.

Vehnäpitsi

  • 50 ml rypsi- tai rapsiöljyä
  • 40 ml vettä
  • 10 g erikoisvehnäjauhoja

Juustokakkujen viimeistely

  • 20 kpl kuusenkerkkiä

Valmistusohje

KAKKUPOHJA: Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen. Asettele lasit tai pienet uunivuoat uunipellille. Sulata voi ja anna jäähtyä. Jauha pekaanipähkinät hienoksi jauhoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakao, pähkinäjauho sekä fariinisokeri keskenään. Lisää voisula ja kerma jauhoihin ja sekoita. Jaa taikina tasaisesti juomalasien tai uunivuokien pohjille.

KUUSENKERKKÄTÄYTE: Huuhtele kuusenkerkät ja kuivaa ne puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Laita tuorejuusto, sokeri sekä vanilja-aromi yleiskoneen kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen juustomassan joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Hienonna kerkät veitsellä ja sekoita ne juustoseokseen. Laita massa pursotinpussiin ja pursota tasaisesti laseihin kakkupohjien päälle. Paista juustokakkuja uunissa 40-50 minuuttia. Ota juustokakut uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja jäähdytä edelleen jääkapissa.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI: Laita kattilaan kiehumaan vesi ja sokerit. Huuhtele kuusenkerkät vedellä ja ota talteen koristeeksi tarvittavat 20 kerkkää. Lisää loput kerkät kattilaan kiehumaan tunniksi. Siivilöi siirappi kuumuutta kestävään kannuun. Laita siirappi jääkaappiin jäähtymään ja paksuuntumaan.

KANDEERATUT SITRUUNANKUORET:  Pese sitruuna huolellisesti. Kuori kuorimaveitsellä puolet sitruunan keltaisesta kuoriosasta pitkinä suikaleina ja leikkaa niistä ohuita nauhoja. Jätä loppuhedelmä sitruunasmetanakastiketta varten.
Laita sitruunankuoret ja 2 dl kylmää vettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kaksi minuuttia. Kaada kuuma vesi pois siivilän läpi ja valuta hetki sitruunankuoria. Mittaa kattilaan 2 dl vettä sekä sokeri ja keitä kunnes sokeri sulaa. Lisää sitruunankuoret kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 30 minuuttia. Nosta sitruunankuoret kuoret pois sokeriliemestä ja levitä kuivumaan toisistaan erilleen leivinpaperin päälle.

SITRUUNASMETANA-KASTIKE: Raasta puolikkaan sitruunan kuori hienoksi raasteeksi. Laita smetana pieneen kulhoon ja lisää sitruunankuoriraaste. Halkaise sitruuna ja purista siitä 2 rkl mehua smetanan sekaan. Lisää tomusokeri siivilöiden smetanan joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi.

VEHNÄPITSI: Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Laita teelusikallinen kerrallaan taikinaa pannulle ja vedä lusikalla taikinaa pannun pintaa vasten saadaksesi pitsille pisaramaista muotoa. Ole ripeä, sillä pitsi kypsyy hetkessä. Irrota pitsi varovasti pannulta pienillä pinseteillä tai lastalla ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

JUUSTOKAKKUJEN VIIMEISTELY: Kaada sitruunasmetanakastiketta jäähtyneiden juustokakkujen päälle. Kaada kuusenkerkkäsiirappia pisaroina sitruunasmetanakastikkeen päälle ja marmoroi pinta sekoittamalla cocktailtikulla hieman siirappipisaroita sitruunakastikkeen kanssa. Lisää laseihin koristeeksi vehnäpitsit, kandeeratut sitruunasuikaleet ja kuusenkerkät.

VINKKI: Kuusenkerkät eivät kuulu kerättävinä jokamiehen oikeuksiin, vaan niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.