Koko Suomi leipoo: Unelmaisen pehmeät raparperijuustokakkuset, Nellan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps3_beautyshots_taidonna25C225A8yte_nella_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa leivottiin paistettuja juustokakkusia.

Raparperikompotti

  • 0,5 dl vettä
  • 0,7 dl fariinisokeria
  • 0,7 dl sokeria
  • 400 g tuoretta raparperia
  • 1 tl kardemummaa

Mantelipohja

  • 40 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • Ripaus jauhettua inkivääriä
  • 0,25 dl mantelirouhetta
  • Vuokaspray

Juustotäyte

  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g ricottaa
  • 150 g ranskankermaa
  • 0,5 dl ruokokidesokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 2 kpl kananmunaa
  • 1 rkl maizenaa
  • 3 rkl sitruunan kuoriraastetta

Mantelikeksimuru

  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 kpl keltuainen
  • 25 g voita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Italialainen marenki

  • 0,5 dl vettä
  • 1,25 dl erikoishienoa sokeria
  • 2 kpl valkuaista
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • Ripaus inkiväärimaustetta

Riisipaperi- ja raparperikoristeet

  • 3 levyä riisipaperia
  • 3 dl rypsiöljyä

Valmistusohje

RAPARPERIKOMPOTTI: Laita kattilaan sokerit ja vesi. Keitä noin 5 minuuttia. Kuori raparperin varsista nauhoja kuorimaveitsellä ja jätä sivuun koristelua varten. Pilko loppu raparperi. Lisää pilkottu raparperi ja kardemumma kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia. Siirrä sivuun.

MANTELIPOHJA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää jogurtti ja muna. Sekoita kevyesti tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet siivilän läpi taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon mantelirouhe.
Voitele vuokasprayllä muffinivuokien kolot. Leikkaa leivinpaperista n. 1 cm levyisiä suikaleita. Laita kaksi leivinpaperisuikaletta ristiin muffinipellin koloihin. Annostele mantelitaikinaa vuokien pohjalle. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia ja valmista sillä aikaa täyte.

JUUSTOTÄYTE: Sekoita keskenään tuorejuusto, ricotta, ranskankerma ja sokerit. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi maizena ja sitruunan kuoriraaste. Laita raparperikompottia pohjien päälle. Lisää sitten juustotäyte. Paista 170 asteisessa uunissa 20–
25 minuuttia. Jäähdytä. Nosta jäähtyneet juustokakkuset muffinipellistä leivinpaperisuikaleiden avulla ja aseta tarjoilulautaselle. 

MANTELIKEKSIMURU: Sekoita kaikki ainekset keskenään. Nostele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniä kekoja. Laita keksit uuniin ja paista muutama minuutti. Sammuta sitten uuni ja paista vielä jälkilämmöllä reilu viisi minuuttia. Jäähdytä. Murenna keksiä jokaisen juustokakkusen päälle.

ITALIALAINEN MARENKI: Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120-asteiseksi. Käytä digitaalista lämpömittaria mittaamaan lämpötila. Älä sekoittele seosta. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkoviinietikka. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla suurella teholla vatkaten. Pienennä sitten vatkaustehoa ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on noin 37 asteista. Lisää joukkoon ripaus inkivääriä. Laita valmis marenki pursotuspussiin. Pursota marenkia juustokakkusten päälle siten, että juustokakun reuna jää näkyviin. Paahda marenki vaaleanruskeaksi kaasupolttimella. 

RIISIPAPERI- JA RAPARPERIKORISTEET: Kaada rypsiöljy paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Pilko riisipaperista suunnilleen 10 samankokoista palaa. Paista paloja kiehuvassa öljyssä, kunnes riisipaperi muuttuu valkoiseksi.
Nosta koristeet pois öljystä reikäkauhalla ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. Ota esille raparperikompotista jääneet nauhat. Paista nauhoja kiehuvassa öljyssä hetki. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle. Koristele juustokakkuset riisipaperipurjeilla ja raparperinauhoilla.

Parhaat ruokaohjelmat