Koko Suomi leipoo: Ullan Villimpi täytetty yrttileipä
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.
Nokkos-kaurataikina
- 1litra nokkosenlehtiä
- 1litra vettä
- 2dl vettä
- ½ dl nokkosvettä
- 6 g kuivahiivaa
- 1tl suolaa
- 1 dl Sunnuntain kaurajauhoa
- 2dl Sunnuntain kaurainen sämpyläjauho
- 3 dl Sunnuntain vehnäjauhoa
- 25g voita
Punainen taikina
- ½ punajuuri
- 5dl vettä
- 6g Sunnuntai kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- 4 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 25g Valio voita
Leipien käsittelyn avuksi
- 1dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
Voitelu
- 25 g Valio voita
Basilika-yrttitäyte
- 200 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1,5 dl basilikan lehtiä
- 1mm suolaa
- 1mm mustapippurirouhetta
Nokkospesto
- ryöpätyt nokkoset
- 1 dl seesaminsiemeniä
- 1 valkosipulin kynsi
- 2rkl sitruunamehua
- 1dl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- 1mm mustapippurirouhetta
- 1 dl parmesaanijuustoa
Pestokuorrute
- ½ dl valmista nokkospestoa
- 100g Valio maustamatonta tuorejuustoa
Koristeluun
- 3 isoa tomaattia
- 4 kirsikkatomaattia
- 10 basilikanlehteä
Valmistusohje
NOKKOS-KAURATAIKINA: Huuhtele nokkosen lehdet kylmällä vedellä ja laita ne kiehumaan veteen kahdeksi minuutiksi. Siivilöi nokkoset. Ota nokkosvettä talteen ½ dl. Hienonna ryöpätyt nokkosen lehdet sauvasekoittimella hienoksi.
Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen ja nokkosveteen (yht. 2,5dl nestettä). Lisää joukkoon kaurajauho sekä vähitellen Sunnuntain vehnäjauho ja kaurainen sämpyläjauho. Katso, tarvitseeko taikina kaikkea vehnäjauhoa. Ota hienonnetusta nokkosesta 3 rkl ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää ja tasaista. Laita taikina kohoamaan.
PUNAJUURITAIKINA: Kuori ja raasta punajuuri. Laita raaste veteen kiehumaan, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Kun punajuuret ovat kypsiä, ota 2,5 dl nestettä erikseen. Kun punajuurineste on kädenlämpöistä, lisää sinne hiiva. Lisää suola ja Sunnuntain täysjyvävehnäjauhot vähitellen alustaen. Lisää lopuksi öljy.
Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle.
BASILIKA-YRTTITÄYTE: Hienonna basilika pieneksi. Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella kulhossa.
NOKKOSPESTO-TÄYTE: Laita ryöpätyt ja hienonnetut nokkoset korkeaan kulhoon. Raasta parmesaanijuusto. Laita kaikki ainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seesaminsiemenet ovat hajonneet ja pestosta tulee tasaista tahnaa.
PESTOKUORRUTE: Laita kulhoon 1/2dl nokkospestoa sekä 100g maustamatonta tuorejuustoa. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Siirrä kuorrute pursotinpussiin, jossa on iso tähtitylla.
LEIVÄN KOKOAMINEN: Ota 24cm reunavuoka. Leikkaa leivinpaperista suikaleet reunoille ja voitele ne. Nosta reunat leivinpaperoidulle pellille.
Kauli nokkos-kaurataikina levyksi (koko n. 25-40 cm). Levitä tasainen kerros nokkospestoa koko taikinalle. Huom! Pestoa jää noin 1dl yli. Rullaa kapeammasta reunasta rullalle. Leikkaa rulla kuuteen osaan. Käännä rulla saumapuoli ylöspäin. Pillin tai grillitikun avulla paina syvä uurre sämpylään pitkittäin. Käännä sämpylä toisinpäin ja paina vielä pillinavulla poikittain. Näin sämpylästä tulee kuin kukka. Tee kaikille sämpylöille samalla tavalla ja jätä ne pöydälle hetkeksi odottamaan.
Kauli myös punajuuri-taikina levyksi kuten nokkos-kaurataikinakin. Levitä basilika-tuorejuustotäyte taikinan päälle ja rullaa kapeammasta reunasta rullalle. Leikkaa taikina kuuteen osaan ja tee samanlaiset painallukset kuin nokkos-kaurataikinaankin.
Kun kaikki sämpylät on paineltu, nostele ne reunavuoan sisälle vuorotellen. Jätä leipä kohoamaan leivinliinan alle 15 min. Paista 220 asteisessa uunissa noin 30 min.
Kun leipä tulee uunista, voitele se voisulalla.
KORISTEIDEN TEKEMINEN: Leikkaa kuorimaveitsellä tomaatista kuorta niin, että veistät kuorta spiraalimaisesti. Näin kuoresta tulee mahdollisimman pitkä. Rullaa kuori ruusuksi. Tee ruusuja kolme.
Halkaise kirsikkatomaatit pienellä puukolla tehden tomaatin kylkeen V:n mallisia pistoja. Tee koko tomaatin reuna kauttaaltaan ja avatessasi tomaatin, sinulla on pieniä ruusuja.
KORISTELEIVÄN KORISTELU: Kun leipä on jäähtynyt, pursota pestokuorrutteella kuusisakarainen tähti koristeleivän päälle. Nosta isot tomaattiruusukoristeet tähden keskelle. Laita koristeiden väleihin basilikan lehtiä. Sommittele pienet tomaattiruusut tähtien sakaroille.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku