VALMISTUSOHJEET: Valmista esiseos yhdistämällä aineet kattilaan ja vatkaamalla pienellä lämmöllä, kunnes seos on tasainen ja paksuuntunut. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Yhdistä muut aineet ja lisää joukkoon jäähtynyt esiseos. Vaivaa erittäin hyvä sitko, taikinan kuuluu olla pehmeää ja hyvin elastista. Anna kohota taikinan kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 10 yhtä suureen osaan ja muotoile varovasti palloiksi. Laita 9 sämpylää ringiksi leivinpaperin päälle (”puput ringissä”). Tee yhdestä sämpylästä pupun korvat jokaiselle sämpylälle. Kohota huolellisesti.
TAITOTAIKINA: Kuumenna vesi ja suola kiehumispisteeseen. Ota pois liedeltä ja lisää vehnäjauho. Jäähdytä 50 asteiseksi ja lisää perunajauho (osan voit korvata kaakaojauheella, jos haluat tehdä tummia koristeita). Jäähdytä.
Muotoile taikinasta koristeita sämpylöille (esim. häntä, kuonokopat, viikset).
SÄMPYLÖIDEN KORISTELEMINEN JA PAISTAMINEN: Voitele sämpylät vedellä ohennetulla kananmunalla. Laita taitotyötaikinasta tehdyt koristeet. Paista.
VIIMEISTELY PAISTON JÄLKEEN: Sekoita ainekset. Maalaa tarvittaessa viikset tms.
LUUMULEVITE: Raasta inkivääri ja pilko sipulit ja luumut. Kuullota sipulit ja mausteet kattilassa. Lisää pilkotut luumut, vesi, inkivääri, etikka ja fariinisokeri. Hauduta kypsäksi.
Soseuta tarvittaessa. Vaahdota smetana ja yhdistä seokset. Tarjoile erikseen sämpylöiden kanssa.