Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Rönttöset

koko_suomi_leipoo_s09_eps1_beautyshots_tekninen_tehta25C225A8va25C225A8_memmu_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 20.11.2023 20:10

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa leivottiin rönttöset.

  • Aktiivinen aika: 105 min
  • Annosmäärä: 12 kpl

Kuoritaikina

  • 150 ml kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
  • n. 150 g (n. 2 ½ dl) karkeaa ruisjauhoa
  • n. 90 g (n. 1 ½ dl) erikoisvehnäjauhoja

Puolukkaperunaseos

  • 400 g perunoita, jauhoinen
  • 30 g karkeaa ruisjauhoa
  • Suolaa
  • 120 – 140 g puolukoita
  • Sokeria
  • (Siirappi)

Kaulintaan

  • karkeaa ruisjauhoa

Viimeistely

  • n. 40 g voi ta(sulatettu)

Valmistusohje

PUOLUKKAPERUNATÄYTE: Keitä kuoritut perunat kypsäksi. Valuta ja säästä keitinliemi. Survo tai soseuta perunat, lisää tarvittaessa keitinlientä. Lisää joukkoon ruisjauho ja sekoita tasaiseksi. Laita seos metallikulhoon ja muovi tai kelmu päälle. Laita kulho uuniin, jossa lämpötila on noin 70 astetta. Imellytä vähintään 45 minuuttia. Sekoita muutaman kerran. Survo puolukat, mausta sokerilla ja sekoita perunaseoksen joukkoon. Lisää suola ja tarkista maku. Voit halutessasi lisätä täytteeseen hiukan siirappia.

Huom. Kotona valmistaessa imellyttämiseen käytetään yleensä 3 – 4 tuntia, jolloin seos imeltyy ja löystyy. 

KUORITAIKINA: Sekoita kaikki kuoritaikinan raaka-aineet keskenään niin, että siitä muodostuu kiinteä taikina. Lisää tarvittaessa vehnä- tai ruisjauhoja. 

MUOTOILU, TÄYTTÖ, PAISTO JA VIIMEISTELY: Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 12 – 14 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Kaulitse palat pyöreiksi levyksi (halkaisija 12 - 14 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Laita kuoret päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä muovilla, jotta eivät kuivu. Pyyhi ylimääräiset jauhot pois, levitä pyöreän taikinakuoren päälle paksuhko kerros täytettä keskelle, jätä rypytysvaraa reunoille. Rypytä reunat. Nosta Rönttöset uunipellille, leivinpaperin päälle. Paista noin 250 asteisessa uunissa 12 – 15 minuuttia. Viimeistele voisulalla. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit