Koko Suomi leipoo: Karin Kumpareikon salaisuus

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps6_6367
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo -sarjan kuudennessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit toteuttavat suolaisen laskiaisherkun.

Pullataikina

  • 12,5 g hiivaa
  • 1,5 dl Valio täysmaitoa
  • 0,5 kananmuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • ¼ rkl kardemummaa
  • 300 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl Valio normaalisuolaista voita (sulatettuna)

Kylmäsavulohihyydyke

  • 70g kylmäsavulohta
  • 5kpl liivatelehtiä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 dl Valio vispikermaa
  • 100 g Valio smetanaa
  • 100 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
  • rouhittua valkopippuria
  • ½ ruukku ruohosipulia

Karpalohillo

  • 3 dl pakastekarpaloita
  • 0,5 dl vettä
  • 0,75 dl hillosokeria

Mantelimassa

  • 100 g mantelijauhetta
  • 100 g tomusokeria
  • 1-2rkl lämmintä vettä

Vispikerma-tuorejuustopursote

  • 2 dl Valio vispikermaa
  • 100 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 dl tomusokeria

Lämmin kaakao

  • 0,5 l Valio täysmaitoa
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

PULLATAIKINA:  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (n.37 astetta), liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma hiiva-maito nesteeseen. Sekoita puolet jauhoista nesteeseen. Lisää kanamuna ja sulatettu voi. Lisää loput jauhot ja vaivaa, kunnes irtoaa kulhon reunasta, peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä lämpimässä vedottomassa paikassa noin kymmenen minuuttia. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hieman. Tee taikinasta tanko ja leikkaa 8 kpl samankokoisia paloja, pyöritä paloista pikkupullia, kohota vielä liinan alla n.10min, laita pullien ja liinan väliin muovinen leikkuulauta, jotta kosteus pysyy pullissa. Asettele pullat uunivuokaan melkein toisiinsa kiinni, jätä kuitenkin hieman väliä. Voitele munalla ja paista uunin keskitasolla 190 astettan. 15 min tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskean värisiä. Jäähdytä ja halkaise pullalevy.

KARPALOHILLOKE: Mittaa ainekset kattilaan ja keitä kymmenisen minuuttia, jäähdytä. Levitä jäähtynyt hilloke pullalevyn päälle tasaisesti.

KYLMASAVULOHIHYYDYKE: Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Purista sitruunasta mehu, kuumenna se ja sulata valutetut liivatelehdet mehuun. jäähdytä. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, vatkaa toisessa kulhossa smetana ja tuorejuusto kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kylmäsavulohipalat, kermavaahto, sitruuna-liivateseos, rouhittu valkopippuri ja silputtu ruohosipuli joukkoon. Levitä hyydyke karpalohillokkeen päälle tasaisesti

LAITA TÄYTETTY PULLALEVY KYLMÄÄN HYYTYMÄÄN, KUNNES PULLA ON HYYTYNYT, KORISTELE.

MANTELIMASSA: Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi yleiskoneessa laita jääkaappiin kelmuun käärittynä jäähtymään. Jaa massa kolmeen (3) osaan ja värjää haluamillasi väreillä, esim. punainen, vihreä, keltainen. Valmista massasta laskiaisaiheisia koristeita, esim. pulkka (useita)


KERMA/TUOREJUUSTOKUORRUTE: Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää tuorejuusto, jatka vatkaamista, kunnes vaahtoon tulee pysyviä huippuja. Pursota pullalevyn reunat kauniiksi. Sirottele tomusokeri siivilää apuna käyttäen pullalevyn keskiosaan, että se näyttää lumelta.

LÄMMIN KAAKAO: Kiehauta maito kattilassa. Sekoita joukkoon, kaakao, sokeri, vaniljasokeri (Huom! Älä kiehauta enää)

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!