Koko Suomi leipoo: Kääretorttu-Charlotte, Paulan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa tehtiin charlotte-kakku.
Kääretorttulevy
- 6 kpl kananmunia
- 2,25 dl sokeria
- 1,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1,5 dl perunajauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1,5 rkl punajuurijauhetta
Ladyfingers
- 2 kpl kananmunaa
- 60 g sokeria
- ½ tl vaniljajauhetta
- 80 g erikoisvehnäjauhoja
- 4 tl maissitärkkelystä
- 1 dl tomusokeria
Saksalainen vanukaskreemi
- 3 dl täysmaitoa
- 1,5 tl vaniljajauhetta
- 1,5 rkl maissitärkkelystä
- 1 dl sokeria
- 2 kpl keltuaista
- 180 g voita (huoneenlämpöinen)
- 5 dl vadelma (tuore)
- 1 kpl sitruuna
Mantelikrokantti
- 50 g mantelirouhetta
- 50 g sokeria
- 50 g voita
- ½ rkl erikoisvehnäjauhoja
- 1 rkl kuohukermaa
Koristelu
- 3 dl vispikermaa
- ½ dl tomusokeria
- 1 dl mantelijauhetta
Valmistusohje
KÄÄRETORTTULEVY: Raidallista ja pursotettavaa kääretorttulevyä varten kannattaa perusohje tehdä puolitoistakertaisena, jotta taikinaa riittää varmasti koko pellille. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sekoita nuolijalla. Jaa seos kahteen osaan. Lisää toisen taikinan joukkoon punajuurijauhe ja sekoita varovasti tasaiseksi. Pursota taikinat pellille leivinpaperin päälle raidoiksi. Paista 200 asteessa kiertoilmalla noin 10 min. Kumoa kypsä kääretorttulevy leivinpaperin päälle. Kääri kypsä kääretorttulevy leivinliinan sisään jäähtymään lyhyeltä sivulta. Kun levy on jäähtynyt, siisti reunat pizzahyrrällä, jolloin saat tasaisen suorakulmion.
LADYFINGERS: Lämmitä uuni 175 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota keltuaiset, puolet sokerista ja vanilja kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Lisää loppu sokeri ja sekoita tasaiseksi. Sekoita valkuaisvaahto varovasti keltuaisvaahdon joukkoon.
Siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi. Pursota taikinasta 10 cm pötköjä leivinpaperin päälle. Siivilöi keksien päälle tomusokeria.
Paista 175 asteessa 12-15min. Anna jäähtyä. Leikkaa keksit puoliksi ja muovaa jokaisen palan toinen pää suipoksi veitsen avulla, jotta keksit saa aseteltua nätisti ympyränmuotoon kakun päälle.
SAKSALAINEN VANUKASKREEMI: Halkaise sitruuna ja purista mehu. Laita 1,5 dl vadelmia ja 2 rkl sitruunamehua kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes se on
tasaista. Puserra vadelmat siivilän läpi, jotta saat tasaista seosta. Jäähdytä. Sekoita maissitärkkelys ½ desilitraan kylmää maitoa. Vaahdota keltuainen ja sokeri. Kuumenna loppu maito kiehuvaksi ja lisää sitä 2 rkl keltuaisseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada keltuaisseos kattilaan maidon sekaan ja sekoita koko ajan. Lisää myös maissitärkkelysseos ja sekoita koko ajan. Keittele seosta pari minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi. Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi. Lisää vanukas joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vadelmaseos. Jätä loput kokonaiset vadelmat myöhemmäksi.
MANTELIKROKANTTI: Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä lämpö sen jälkeen keskilämmölle. Keitä seosta koko ajan sekoitellen noin 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöiseksi. Nostele lusikalla pellille harvakseltaan (n. 9 per pelti) pieniä (n. 1 rkl) kokkareita.
Paista 175 asteessa 4-6 minuuttia, kunnes reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi. Anna jäähtyä kokonaan pellillä.
KAKUN KOKOAMINEN: Levitä kreemi kääretorttulevylle paistopuolelle. Säästä 2 rkl kreemiä myöhemmäksi. Ripottele kreemin päälle kokonaisia vadelmia.
Leikkaa kääretorttulevystä kolme pitkää tasalevystä suikaletta. Riko mantelikrokantti käsin 1-2 cm kokoisiksi paloiksi ja levitä ne kreemin päälle tasaisesti.
Kääri ensimmäinen suikale rullalle ja nosta se pystyy tarjoilualustalle. Kääri toinen suikale ensimmäisen ympärille ja nosta koko komeus pystyyn. Voit kiinnittää kääretorttulevyn palaset toisiinsa kreemin avulla. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vartiksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"