Koko Suomi leipoo: Hunajainen puolukkapallo, Oona

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_oona_siiri_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Hunajacrumble

  • 35 g voita
  • 0,25 dl hunajaa
  • 2,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • ripaus suolaa

Kääretorttupohja

  • 4 kpl kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Mantelikeksi

  • 100 g mantelilastuja
  • 60 g voita
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl maitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa

Hunajavaahto

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1/2 prk kondensoitua maitoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 100 g suomalaisia pakastepuolukoita

Puolukkamousse

  • 300 g suomalaisia pakastepuolukoita
  • n. 0,5 dl vettä (puolukoille)
  • 8 kpl liivatelehteä
  • Vettä liivatelehdille
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 prk kondensoitua maitoa
  • 250 g maitorahkaa
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl tomusokeria

Kuorrutus

  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 1,5 d tomusokeria
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g valkoista sokerimassaa
  • maizenaa sokerimassan kaulimiseen
  • elintarvikevärit; sininen, vihreä

Kinuskivaluma

  • 1dl kuohukermaa
  • 1dl fariinisokeria

Suklaakoristeet

  • 50 g tummaa suklaata
  • Jääpaloja
  • Coral Tuile koriste
  • 90g vettä
  • 15g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • Rypsiöljyä

Valmistusohje

HUNAJACRUMBLE: Sulata voi syvällä lautasella mikrossa, lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä crumble leivinpaperoidulle uunipellille ja laita kylmään uuniin. Laita uuni 200asteeseen ja anna crumblen olla uunissa noin 10-15minuuttia. Tarkkaile ettei crumble pala! Ota uunista, sekoita hieman ja jätä pellille jäähtymään.

KÄÄRETORTTUPOHJA: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon, sekoita nuolijalla tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa 200asteessa noin 10minuuttia. Kumoa pohja puhtaalle leivinpaperille, irrota pohjalla ollut leivinpaperi ja anna jäähtyä.

MANTELIKEKSI: Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kunnes voi on sulanut ja seos tasaista. Pingota leivinpaperi 18cm irtopohjavuokaan ja painele seos vuokaan. Laita vuoka uuniin ja aseta uunipelti alle, jos rasvaa tihkuu läpi. Anna olla 200asteessa 8-10minuuttia, sammuta uuni, ja anna olla jälkilämmöllä 10minuuttia. Tarkkaile ettei pala! Anna hetken jäähtyä vuoassa, irrota vuoka ja siirrä keksi jäähdytysritilälle jäähtymään.

HUNAJAVAAHTO: Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito sekä hunaja, vatkaa tasaiseksi. Jätä puolukat vielä hetkeksi sivuun.

TEE KÄÄRETORTTU: Levitä hunajavaahto jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele puolukat vaahdon päälle. Murustele lopuksi crumble päälle. (Säästä hieman puolukoita ja crumblea kakun päälle). Rullaa kääretorttu napakaksi rullaksi ja laita kylmään hetkeksi odottamaan.

PUOLUKKAMOUSSE: Soseuta kohmeiset puolukat, lisää vettä tarvittaessa, jos sose todella paksua. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi, napakaksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa puolukkasose, kondensoitu maito, rahka, tuorejuusto ja sokerit, vatkaa tasaiseksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, sulata liivatteet veteen. Anna liivateveden hetken aikaa jäähtyä ja kaada jatkuvasti vatkaten täytteeseen. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

KAKUN KASAUS: Vuoraa ø20cm pyöreä muovikulho kelmulla. Viipaloi kääretorttu noin 1,5cm paksuiksi viipaleiksi ja vuoraa kulho tiiviisti kääretorttuviipaleilla. Kaada puolukkamousse kakun keskelle. Nosta lopuksi varovaisesti mantelikeksi ”kanneksi”. Taita kelmu päälle ja laita pakkaseen hyytymään.

KUORRUTUS: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee noin 8-10minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vaniljasokeri joukkoon ja vatkaa vielä hetki. Värjää kreemi siniseksi.

Värjää sokerimassa vihreäksi. Ripottele maizenaa silikonimatolle, kauli värjätty sokerimassa ohueksi levyksi. Leikkaa veitsellä erimuotoisia, noin ø4-6cm kokoisia maanosia, tee näitä noin 8-10kpl.

KINUSKI: Laita kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan, keitä kevyesti poreillen 3-4minuuttia. Jätä kinuski löysäksi, jähmettyy kun viilenee. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä.

SUKLAAKORISTEET: Sulata suklaa. Laita jääpaloja kulhoon, ja valuta suklaasta koristeita jääpalojen päälle. Laita koko kulho pakkaseen kunnes suklaakoristeet jähmettyneet.

CORAL TUILE -KORISTE: Yhdistä vesi ja vehnäjauhot. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kaada hieman vesi-jauhoseosta pannulle. Anna paistua 30-60sekunnin ajan, kun koriste on rapea nosta se talouspaperille. Tee koristeita noin 5kpl.

KAKUN KORISTELU: Kun kakku on hyytynyt, avaa kelmut pohjan päältä, nosta kakkulautanen kakkukulhon päälle ja kippaa kakku lautaselle. Poista kelmu. Kuorruta kakku sinisellä kreemillä. Asettele vihreät sokerimassakoristeet kreemin päälle. Kaada kinuski kakun päälle, anna valua reunoille. Koristele kakku sivuun otetuilla puolukoilla, crumblella, suklaakoristeilla sekä Coral tuilella.

VINKKI: Laita uunipelti mantelikeksivuoan alle, saattaa tihkuttaa rasvaa läpi.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!