Mainos

Koko Suomi leipoo: Kanttarellikääretorttu ja Rustiikkinen omenapiirakka, Sami

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_sami_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Kääretorttupohja

  • 5 kpl valkuaista
  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 5 kpl keltuaista
  • 200 g tuorejuustoa
  • 5 g tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa

Kanttarellitäyte

  • 300 g kanttarelleja (tuore tai pakaste)
  • 1 kpl punasipulia
  • 10 g tuoretta timjamia
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 20 g voita
  • 0,5 dl espressoa
  • 200 g smetanaa (rasvaa väh. 40%)

Timjamimousse

  • 100g tuorejuustoa
  • 100 g Creme fraichea
  • 0,5 pnt timjamia
  • 1 tl suppilovahveropölyä
  • 1 tl suolaa

Pikkelöityjä kanttarelleja

  • 200 g kanttarelleja (tuore tai pakaste)
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl omenaviinietikkaa

Omenapiirakka

  • 4 kpl kananmunaa
  • 3dl + piirakan päälle 2tl sokeria
  • 4,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl maitoa
  • 100 g voita
  • 2 tl kardemummaa
  • 3 tl (pohjaan 1tl piirakan päälle 2tl) kanelia
  • 4 kpl omenaa
  • 1 kpl sitruuna

Vaniljakastike

  • 2 dl kuohukermaa
  • 0,5 kpl vaniljatanko
  • 1,5 rkl sokeria
  • 0,5 tl perunajauhoja
  • 2 kpl keltuaista
  • 0,5 dl kuohukermaa

Valmistusohje

KÄÄRETORTTUPOHJA: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset, tuorejuusto, vehnäjauhot ja mausteet. Yhdistä massat. Kaada massa uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi. Paista 150c 15-20min. Nosta pohja pois uunista ja kääri se heti rullalle, jotta saat myöhemmin helpommin muodon pysymään

KANTARELLITÄYTE: Kuori ja leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kantarellit pienemmiksi. Paista sipulit ja kantarellit voissa ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Lisää espresso ja paistele kunnes neste on kokonaan hävinnyt. Jäähdytä massa. Vatkaa smetana vaahdoksi ja yhdistä siihen jäähtynyt kanttarellimassa. Tarkista maku.Levitä massa pohjan päälle tasaisesti ja kääri leivinpaperin avulla tiukalle rullalle. Laita rulla jääkaappiin.

TIMJAMIMOUSSE: Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Laita massa pursotinpussiin, jossa tähti tylla. Koristele rulla timjamimousse-pursotuksilla.

PIKKELÖYDYT KANTTARELLIT: Tee pikkeliliemi: laita kattilaan vesi, sokeri ja etikka. Kiehauta. Jäähdytä. Kaada liemi kantarellien päälle ja nosta jääkaappiin. Laita kanttarelleja korosteeksi. 

OMENAPIIRAKKA: Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Nostele kuivat aineet vaahdon sekaan. Lisää joukkoon maito ja sulatettu voi. Kaada voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 28 cm). Pilko omenat puolikuun muotoisiksi paloiksi. Laita omenaviipaleet veteen jossa on sitruunanmehua, jotta eivät tummu. Asettele omenaviipaleet pohjan päälle ruusukkeen muotoon. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Paista 225c 25min.

VANILIJAKASTIKE: Laita kattilaan kerma (1) ja puolikas vaniljatanko josta sisus kaavoitu myös joukkoon. Kiehauta ja nosta pois liedeltä, anna maustua 10min. Ota vaniljatanko pois kermasta. Sekoita perunajauho ja sokeri keltuaisten joukkoon. Vatkaa keltuaisten joukkoon vanilja-kerma pikkuhiljaa lisäten. Kuumenna seosta kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee. Jäähdytä. Vaahdota 0,5dl kuohukermaa (2) ja lisää se jäähtyneen kastikkeen joukkoon.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.