Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kirpeän raikas Charlotte-kakku, Harrietin resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps9_beautyshots_taidonna25C225A8yte_harriet_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 29.01.2024 15:36

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa tehtiin charlotte-kakku.

Wilhelmiinat – kakkupohja ja keksit

  • 330 g voita, huoneenlämpöinen
  • 300 g sokeria
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 135 g vaaleaa siirappia
  • 500 g erikoisvehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa

Tyrnimousse

  • 400 g tyrni (pakaste, kohmeat)
  • 6 liivatelehteä
  • 1 dl hillosokeria
  • 4 dl vispikermaa
  • 200 g tuorejuustoa, Philadelphia
  • 150 g maitorahkaa
  • 1 dl tomusokeria (maustamiseen)
  • 100 g valkosuklaata, hippu

Valkosuklaamousse

  • 3 kpl liivatelehteä
  • 200 g valkosuklaata
  • 3 dl vispikermaa
  • 200 g tuorejuustoa, Philadelphia

Syötävä sammal

  • 1 kpl kananmuna
  • 30 g erikoisvehnäjauhoja
  • 30 g glukoosisiirappia
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • Pastaväri, vihreä

Korallipitsit

  • 0,4 dl sitruunamehua
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • Hivenen suolaa
  • Pastaväri, punainen muutama tippa

Koristekerma

  • 200 g creme fraichea, 28 %
  • 1 tl vaniljasokeria

Koristeet

  • 50 g valkosuklaata
  • Tyrnimarjat (moussesta laitettu sivulle)
  • Timjami, tuore pieni nippu

Valmistusohje

WILHELMIINAT: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Valmistele 2 x 23 cm pyöreä irtopohjavuoka sekä uunipelti leivinpaperilla.
Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Vispilöi voi, sokeri, vaniljasokeri ja siirappi, sekoita sitten jauhosekoitus mukaan. Jaa taikina. Yksi neljäsosa kakkupohjaksi, yksi neljäsosa välipohjaksi, kaksi neljäsosaa kekseiksi:
o Taputa kakkupohjapala tasaisesti irtopohjavuokaan (ei tarvitse olla reunoihin kiinni,
koska turpoaa uunissa), laita heti uuniin, paista noin 10–12 minuuttia.
o Tee sama välipohjan kanssa.
o Jaa keksitaikina kolmeen osaan ja muotoile jokainen osa noin 30 cm pitkäksi rullaksi
pellille. Litistä rullat haarukalla.
Ota kakkuvuoka uunista, irrota pohja vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä. Paista toinen pohja. Paista keksit noin 10–12 minuuttia. Ota pelti uunista, odota muutama minuutti. Leikkaa pitkät vinot keksit, anna jäähtyä.

Valmistele kakkuvuoka: laita 25 cm pyöreä kakkupahvi tarjoiluvadin päälle, sen ympärille 23 cm irtopohjarengas ja sen sisälle reunakalvo. Kiinnitä reunakalvo esim. maalarinteipillä. Laita wilhelmiinapohja paikalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Ota noin 20 tyrnimarjaa sivuun, koristelua varten. Sulata tyrnimarjat (jos tarpeen) ja paina marjat siivilän läpi suoraan kattilaan, jotta kuoret ja siemenet jää siivilään. Laita myös hillosokeri kattilaan, keitä muutama minuutti. Laita jäähtymään. Lämmitä 1 dl kermasta mikrossa ja liuota liivatelehdet siihen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto rahkan kanssa ja vatkaa jäähtynyt tyrnihilloseos sekaan. Lisää myös liivatekerma koko ajan vatkaten. Yhdistä kermavaahto ja tyrnirahkaseos. Maista, saa jäädä kirpeäksi. Siirrä pieni osa moussesta toiseen kulhoon ja sivuun. Kaada loput moussesta heti wilhelmiinapohjan päälle ja siirrä kylmään mahd. pitkäksi ajaksi! 
Koristemoussepallot: o Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa (max 29 astetta) ja penslaa ohuesti silikonimuotteihin (puolipallo halk. 3 cm), jäähdytä nopeasti pakastimessa. o Kaada pienen kulhon moussea silikonimuotteihin ja laita muotti pakastimeen.

VALKOSUKLAAMOUSSE: Laita liivatelehdet kylmään veteen. Sulata suklaa mikrossa. Lämmitä 1 dl kermasta mikrossa ja liuota liivatelehdet siihen.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja vatkaa suklaasula mukaan, lisää myös liivatekerma koko ajan vatkaten. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuustoseos. Siirrä pieni osa moussesta toiseen kulhoon ja sivuun. Laita välipohja tyrnimoussen päälle. Kaada valkosuklaamousse heti välipohjan päälle ja siirrä kylmään mahd. pitkäksi ajaksi! 
Koristemoussepallot: o Käytä aikaisemmin sulatettu suklaa ja penslaa ohuesti silikonimuotteihin (puolipallo halk. 4 cm), jäähdytä nopeasti pakastimessa. o Kaada pienen kulhon moussea silikonimuotteihin ja laita muotti pakastimeen.

SYÖTÄVÄ SAMMAL: Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää glukoosisiirappi ja vihreä pastaväri. Yhdistä vehnäjauhot leivinjauheen kanssa, lisää taikinaan. Kaada taikina muutamaan pahvimukiin, max puoleenväliin asti. Laita mikroon täydelle teholle 1–2 minuutiksi kunnes kakku kypsä. Jäähdytä mukit ylösalaisin ritilällä. Irrota kakku mukeista leikkaamalla kupit auki. Jaa sopiviin paloihin.

KORALLIPITSIT: Sekoita kaikki ainekset. Kuumenna teflon-paistinpannu ja kaada siihen noin rkl taikinaa. Anna porista, kunnes ei enää kupli. Nosta ohuella lastalla talouspaperille kuivumaan.

KORISTEKERMA: Vatkaa creme fraiche ja vaniljasokeri vaahdoksi. Laita pursotuspussiin, jossa tähtitylla. Siirrä kylmään odottamaan.

KORISTELU: Sulata valkosuklaa mikrossa (max 29 astetta), laita pieneen muovipussiin. Pursota koristeviivat wilhelmiinakeksien päälle. Anna kovettua esim. jääkaapissa. Ota moussekupolit pakkasesta, poista muoteista ja aseta heti kakun päälle. Tee koristepursotukset kupolien väliin kakun pintaan. Säästä vähän kermaa. Leikkaa wilhelmiinoista ”pohjat” suoriksi terävällä veitsellä. Poista kakkuvuoka ja reunakalvo. Levitä loput koristekermasta kakun sivuille ja liimaa wilhelmiinat pystyyn kakun ympärille. Solmi juuttinauha ympärille, jotta pysyy kasassa. Aseta syötävä sammal asymmetrisesti kakun pinnalle, muodostaen fantasiametsän. Viimeistele korallipitseillä, tyrnimarjoilla, timjamilla ja syötävillä pikkukukilla.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit