Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kukkia ja hunajaa -maapallokakku, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_laura_stefan_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 26.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Lusikkakakkupohja

  • 8 kpl kananmunaa
  • 160 g sokeria
  • 200 g erikoisvehnäjauho

Hunnutus

  • ½ d ltomusokeria

Kostutus

  • 1 dl raparperihillokkeesta valutettu mehua

Täyte

    Raparperihilloke

    • 500 g raparperia (tuore)
    • ½ dl vettä
    • 2 rkl hunajaa
    • 2 rkl seljankukka mehutiivistettä

    Jogurttimousse

    • 3 dl vispikermaa
    • 2 dl luonnonjogurttia
    • ½ dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 2 rkl seljankukka mehutiivistettä
    • 5 kpl liivatelehteä
    • 2 dl vettä liivatteita varten

    Koristelu

      Kuorrutus

      • 2 dl kasvivispiä
      • 2 rkl sokeria
      • 1 tl vaniljasokeria

      Hunajakennokarkki

      • 15 g hunajaa
      • 25 g glukoosisiirappia
      • 70 g sokeria
      • 10 ml vettä
      • 2 tl ruokasoodaa
      • Kinuski>
      • 1 dl kuohukermaa
      • 1 dl sokeria
      • peilin päälle reksiviitaksi pieniä kukkia ja mehiläisiä.

      Valmistusohje

      POHJA: Piirrä lyijykynällä ympyröitä leivinpaperille kakkuvuokia tai kulhoja apuna käyttäen: 2 x Ø 9 cm, 1 x Ø 16 cm, 1 x Ø 18 cm, 1 x Ø 20 cm, 1 x Ø 22 cm.
      Käännä leivinpaperin ns. puhdaspuoli ylöspäin. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Mittaa myös sokeri ja jauhot valmiiksi erillisiin kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset ja loput sokerit kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää jauhoja keltuaisvaahtoon vuorotellen valkuaisvaahdon kanssa varovasti taikinaa nostellen. Liiallinen sekoittaminen tekee taikinasta juoksevaa. Pursota taikina leivinpaperin päälle ympyröiksi ja anna seistä hetki. Sirottele päälle tomusokeria. Paista pohjat kiertoilmalla 170 asteessa 10–15 min. Anna jäähtyä.

      RAPARPERIHILLOKE: Pilko raparperit kattilaan. Nuoria ja tuoreita varsia ei tarvitse kuoria. Lisää muut aineet ja anna kiehua hiljalleen n. 10 min.

      KOSTUTUS: Raparpereista irtoaa keitettäessä paljon nestettä. Valuta hilloke siivilän läpi siten, että saat n. 1 dl nestettä erilleen kakkupohjien kostuttamista varten.

      JOGURTTIMOUSSE: Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Sekoita jogurtti kermavaahtoon varovasti käännellen. Kuumenna seljankukka mehutiiviste mikrossa tai kattilassa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne kuumaan mehutiivisteeseen. Kaada seos ohuena nauhana kerma-jogurttivaahtoon koko ajan sekoittaen. 

      KUORRUTUS: Vaahdota ja mausta kasvivispi.

      HUNAJAKENNOKARKKI: Mittaa kaikki muut ainekset kattilaan paitsi ruokasooda. Anna lämpötilan kohota 150 asteeseen sekoittamatta. Ota kattila pois liedeltä ja kaada ruokasooda kerralla joukkoon. Sekoita puulusikalla nopeasti sekaisin ja kaada heti leivinpaperilla vuorattuun laakeaan astiaan. Anna jäähtyä hitaasti huoneenlämpötilassa.

      KINUSKI: Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä 2–3 minuuttia, kunnes kinuski vähän sakenee.

      KAKUN KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Vuoraa puolipallon muotoinen kulho tuorekelmulla. Laita kulhon pohjalle toinen pienistä kakkupohjista. Kostuta, lisää raparperihilloketta ja jogurttimoussea. Toista näin aina pohjan kokoa kasvattaen. Viimeiseksi tulee isoin kakkupohja aivan kulhon reunan tasalle. Laita kakku pakastimeen hyytymään puoleksi tunniksi. Kumoa kakku kakkupahville ja poista kelmu. Asettele jäljelle jäänyt pienin kakkupohja puolipallon päälle, jotta muoto on täysin pyöreä. Kuorruta kakku tasaisesti kasvivispillä. Laita loput vaahdosta pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pingota paistinaru käsien väliin ja jaa puolipallo pituusasteisiin painamalla kevyet urat kuorrutteeseen. Laita kinuski pursotinpussiin, jossa pieni pyöreä tylla. Pursota pituusasteet sekä pohjoisin leveysaste kinuskilla. Puolita hunajakenno vaakasuoraan ja pilko pienemmiksi paloiksi. Asettele palat maanosiksi kakun päälle. Pursota tähtityllalla pilviä ja pyörteitä. Lisää kukkia ja mehiläiskoristeita peilialustan päälle rekvisiitaksi. 

      VINKKI: Hunajakennokarkki on herkkä kosteudelle, joten koristele kakku juuri ennen tarjoilua.

      Tuoreimmat aiheesta

      Koko Suomi leipoo -reseptit