Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Lauran Sydämellinen lakritsi-marenkikakku

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps3_taidonnäyte_ScrCapt5_Sydämellinenlakritsimarenkikakku
Julkaistu 24.01.2022 20:35

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kolmannessa jaksossa tehtävänä oli loihtia kakku, jonka sisälle on piilotettu jokin rakenne tai kuvio.

Perustaikina

  • 275 g pehmeää Valio voita
  • 4 dl sokeria
  • 4 kpl kananmunaa
  • 8 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 dl Valio täysmaitoa
  • 1 ¾ dl Valio vispikermaa

Vadelmataikina

  • ¼ perustaikinasta
  • 50 g pakastevadelmia
  • vaaleanpunaista pastaväriä

Vaalea taikina

  • ¾ perustaikinasta
  • 1 ½ tl raakalakritsijauhe
  • 1 ½ tl vaniljasokeria

Voikreemi

  • 100 g Valio voita (pehmeää, huoneenlämpöistä)
  • 2 ½ dl tomusokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1 kpl cocktailtikku
  • violettia pastaväriä

Sveitsiläinen marenki

  • 2 kpl kananmunan valkuaisia
  • 1 ¼ dl Siro erikoishienoa sokeria

Lakritsivaluma

  • ½ dl Valio kuohukermaa
  • 6 kpl Kick-lakritsipatukkaa

Valmistusohje

PERUSTAIKINA: Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen. Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe sekä toisessa kulhossa täysmaito ja kerma. Lisää massan joukkoon vuorotellen vehnäjauho-leivinjauheseosta ja täysmaito-kermaseosta. Sekoita tasaiseksi.

VADELMATAIKINA: Ota perustaikinasta ¼ osa erilliseen astiaan. Lisää joukkoon vaaleanpunaista pastaväriä sekä murustellen jäiset vadelmat. Levitä massa leivinpaperin päälle uunipellille noin 1 cm paksuiseksi kerrokseksi. Paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa noin 8 minuuttia. Jäähdytä kakkua hieman. Paina kakkupohjasta sydänmuotilla kuvioita.

VAALEA TAIKINA: Ota perustaikinasta ¾. Lisää taikinaan raakalakritsijauhe ja vaniljasokeri. Sekoita massa tasaiseksi.

VOIKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella useamman minuutin ajan, kunnes voin väri on vaaleaa ja rakenne kuohkeaa. Lisää tomusokeri useassa erässä koko ajan vatkaten. Jatka seoksen vatkaamista usean minuutin ajan. Lisää kylmä vesi ja jatka vielä hetki vaahdottamista. Lisää lopuksi cocktailtikun kärjellinen violettia pastaväriä keltaisuuden taittamiseksi.

LAKRITSIVALUMA: Halkaise Kick-patukat kattilaan ja lisää joukkoon kuohukerma. Kuumenna seosta niin kauan, että patukat sulavat kerman sekaan. Jäähdytä seosta käden lämpöiseksi. Valuta massaa kakun reunoille pursotinpussin avulla.

SVEITSILÄINEN MARENKI: Laita ison kattilan pohjalle vettä. Lisää valkuaiset teräksiseen kulhoon ja laita kulho kattilan päälle vesihauteeseen niin, ettei pohja osu veteen. Kuumenna vettä liedellä ja vatkaa samalla valkuaisia sähkövatkaimella. Lisää sokeri pienissä erissä marenkivaahtoon koko ajan vaahdottaen. Vatkaa marenkimassa niin kauan, että sokerikiteet ovat sulaneet ja seos on noin 50–60°C (tarkkaile lämpötilaa lämpömittarilla).

KOKOAMINEN: Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla (voit halutessasi suihkuttaa vuokasprayta uunivuoan ja leivinpaperin väliin, jotta leivinpaperi kestää paremmin paikoillaan). Pursota vuoan pohjalle yksikerros taikinaa, jotta sydämet kestävät paikoillaan. Aseta sydämet terävä kärki ylöspäin tiiviiseen jonoon. Lisää vaaleaa taikinaa pursotinpussilla vuokaan, niin että sydämet peittyvät ja vuoka tulee täyteen. Paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jos kakun pinta alkaa tummua, laita kakun päälle leivinpaperi. Jäähdytä kakkua hieman ennen kumoamista. Kumoa kakku ja jäähdytä kokonaan kylmäksi.

Laita voikreemi tasaisesti koko kakun päälle käyttäen apuna pursotinpussia. Lisää lakritsivaluma kakun reunoille pursotinpussin avulla. Pursota lopuksi sveitsiläinen marenki kakun päälle ja tohota marenkia kauniin ruskeaksi.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit