Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Murun trendikäs juhlakakku, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps9_taidonnäyte_tehtävä_iiris_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 09.11.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa leipurit tekivät versioita trendileivonnaisista.

Pohja

    Cookiesmuru

    • 100 g voita pehmeänä
    • 2 dl fariinisokeria
    • 2 dl erikoisvehnäjauhoja
    • ½ tl suolaa
    • 150 g tummasuklaata
    • -

    Suklaakakkupohja

    • 150 g voita
    • 100 g tummasuklaata
    • 1 ¾ dl sokeria
    • 1 dl fariinisokeria
    • 1 dl kaakaojauhetta
    • 2 dl kahvia
    • 180 g erikoisvehnäjauhoja
    • 1 ½ tl leivinjauhetta
    • 1 tl ruokasoodaa
    • ½ tl suolaa
    • 3 kpl kananmunia

    Täyte

      Karpalomousse

      • 400 g karpaloita (pakaste)
      • ½-1 dl vettä
      • 1 ½ dl hillo-marmeladisokeri
      • -
      • 3 ½ dl flora täyteläinen kuohu
      • 300 g tuorejuusto
      • ½-1 dl tomusokeria
      • 4 kpl liivatelehtiä
      • ½ dl vettä

      Kuorrute

        Suklaakreemi

        • 350 g voita (huoneenlämpöisenä)
        • 2 ½ dl tomusokeria
        • 300 g tummasuklaata
        • 200 g tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)

        Koristelu

        • 250 g sokerimassaa
        • 2 kpl riisipaperia
        • 2 dl rypsiöljyä
        • 2 tl CMC-jauhetta
        • ¾ dl sokeria (sokerimassan efektipintaan)
        • 200 g tomusokeria (kaulintaan + sokeriliima)
        • vettä
        • elintarvikeväri ruskea
        • kultasuihke

        Valmistusohje

        COOKIESMURU: Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja suola. Lisää lopuksi suklaapalat ja kääntele tasaiseksi. Seos saa olla murumaista. Laita kulho jääkaappiin.

        SUKLAAKAKKUPOHJA: Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa valmiiksi leivinpaperilla neljä Ø 20 cm kokoista irtopohjavuokaa. Sulata voi kattilassa ja paloittele suklaa joukkoon. Lisää voi-suklaaseokseen myös sokerit, kaakaojauhe ja kahvi. Kuumenna seosta tarvittaessa lisää, että sokerit sulavat ja seos on tasaista. Siirrä voi-suklaaseos isoon leivontakulhoon jäähtymään. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita munat yksitellen suklaaseoksen joukkoon. Siivilöi jauhoseos joukkoon ja lisää suola. Kääntele vain sen verran että seos on sekoittunut. Kaada taikina kakkuvuokiin tasaisesti. Ota cookies taikina jääkaapista ja murustele se (kolmen) taikinana päälle. Paista pohjat kiertoilmalla noin 20 minuuttia.

        TÄYTE, KARPALOMOUSSE:  Laita jäiset karpalot kattilaan veden kanssa. Kiehauta, kunnes karpalot ovat pehmentyneet. Paseeraa karpalot ja laita takaisin hillosokerin kanssa kattilaan. Keitä seosta 5-8 minuuttia. Siirrä toiseen astiaan jäähtymään. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa flora kuohu kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon karpalohillo. Lämmitä vesi ja purista liivatelehdet sekaan. Kaada liivateseos hiljalleen koko ajan vatkaten tuorejuusto seoksen sekaan. Yhdistä vaahdot ja mausta tarvittaessa sokerilla.

        KUORRUTE: Sulata suklaa ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa pehmeä huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi monitoimikoneessa. Vatkaa sekaan tomusokeri. Kaada hiljalleen koko ajan vatkaten sula suklaa ja huoneenlämpöinen tuorejuusto. Kun kaikki aineet on yhdistetty, vatkaa kreemiä vielä muutama minuutti. Laita puolet kreemistä pursotinpussiin jossa ei ole tyllaa. 

        KOKOAMINEN/KUORRUTUS: Laita pohja jossa cookiesmuru tarjoiluvadille. Pursota suklaakreemiä pohjan reunoille ympyräksi, “seinäksi” mousselle. Pursota karpalomoussesta ⅓ osa keskelle. Aseta toinen cookiesmuru pohja moussen päälle. Jatka pursottamalla taas suklaakreemistä ympyrä pohjan reunoille. Levitä puolet jäljellä olevasta moussesta keskelle. Aseta cookiesmuru pohja moussen päälle. Pursota kreemi reunus ja levitä keskelle loput moussesta. Aseta viimeinen pohja, jossa ei ole cookiesmurua päällimmäiseksi. Levitä nyt kauttaaltaan kakun päälle ja reunoille suklaakreemiä. Laita kovettumaan jääkaappiin. Kun kreemi on jähmettynyt kakun pintaan, lisää loput kreemistä ja tasoita raapalla.

        KORISTELU, RIISIPAPERIPUFFIT: Leikkaa riisipaperi eri kokoisiksi paloiksi. Laita öljy kattilaan ja levy päälle. Tiputa riisipaperi kuumaan öljyyn ja nosta pihdeillä heti pois kun riisipaperi käpristyy. Laita jäähtymään talouspaperin päälle. 

        SOKERIMASSAKUKKA:  Muovaile sokerimassan sekaan ½ tl CMC-jauhetta. Kaulitse sokerimassa tomusokerin päällä ohueksi noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Paina levystä pyöreillä muoteilla 4 x Ø 3cm:n, Ø 3.5 cm:n, Ø 4 cm:n ja Ø 6 cm:n palat. Muotoile palat kukan terälehdiksi. Paina puolet ympyrästä litteäksi muotoilu työvälineellä tai lusikalla. Asettele palat silikonisen leivosmuotin kuppiin niin että kukan lehden yläosa tulee hieman kupista yli. Muotoile lehteä aaltoilevaksi. (Laita kaikki koot eri leivos muotteihin. Samankokoiset hieman päällekkäin muodostaen kukkaan kerroksen) Tee kukan keskusta. Muovaile sokerimassasta pallo Ø 1 cm. Paina sokerimassasta Ø 2 cm:n kokoisella muotilla 3 ympyrää. Muotoile kukan terälehdiksi. Sekoita tomusokeria ja pieni tippa vettä yhteen liimaksi. Liimaa terälehdet sokerimassa pallon ympärille. Anna kuivua

        EFEKTISOKERIMASSA: Muovaile uudestaan loput kaulitusta sokerimassasta palloksi. Ota massasta noin 25 g ja lisää siihen tippa ruskeaa elintarvikeväriä, sekä ½ tl CMC-jauhetta. Lisää ruskea sokerimassa pötkönä valkoisen sekaan ja muovaile pari kertaa ja kauli tomusokerin päällä ohueksi levyksi. (Massaan tulee marmorikuviointi) Ripottele sokeria massan päälle mukaillen marmorointia ja paina sormin kiinni. Kauli muutaman kerran. (sokeri tekee efektipinnan sokerimassaan) 

        VIIMEISTELY: Revi efekti sokerimassasta suikaleita ja paina suklaakreemiin kiinni. Aseta palat niin että uuden suikaleen reuna tulee hieman edellisen päälle.  Muotoile reunaa hieman auki. Paina varovasti sokerimassa suikaleen viereen riisipaperi puffi. Aseta kakun päälle muutama iso riisipaperi niin, että ne tekevät kehikon kukalle. Ota silikonisesta muotista isoin kukan terälehti aihio ja aseta riisipaperien keskelle kakun päälle.  Jatka kukan kokoamista isoimmasta pienimpään aihioon. Aseta aihiot päällekkäin. Lisää viimeisenä kukan keskusta. Viimeistele suihkuttamalla kultasuihketta kukkaan, riisi puffeihin ja sokerimassaan.

        VINKKI:  Jaa mousse 3:een pursotinpussiin, näin saat tasaisen määrän täytettä jokaiseen väliin ja täyttö nopeutuu. Pursota suklaakreemi kakun pintaan isoa koripunos tyllaa apuna käyttäen. Saat nopeammin ja  tasaisemmin kuorrutteen kakun pintaan. Laita silikonisen leivosmuotin pohjalle leivinpaperi pala, saat helpommin kukka-aihiot irti. 

        Tuoreimmat aiheesta

        Koko Suomi leipoo -reseptit