Koko Suomi leipoo: Yksisarviskakku, Paulan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin sarjakuvakakku.
Mustikkapiirakkapohjat
- (4 x 15 cm kakkuvuoka)
- 2 kpl kananmunaa
- 145 g (1 ½ dl) sokeria
- 1 dl kuohukermaa
- 1 dl maitoa
- ½ tl vaniljajauhetta (Foodin)
- 100 g voita
- 140 g (2 ½ dl) erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 dl pakastemustikkoita
- 2 rkl perunajauhoja
Kostutus
- 1 dl maitoa
- ½ tl vaniljasokeria
Mustikkahillo
- 200 g mustikoita
- 100 g hillosokeria
Kreemi
- 200 g voita
- 4 dl tomusokeria
- ½ tl kookosaromia
- 2 rkl kookosmannaa
- 3 tl sinistä spirulinaa
- 2 tl mustikkajauhetta
Kuorrutus ja koristelu
- 750 g sokerimassaa (valkoinen)
- Turkoosi elintarvikeväri
- Violetti elintarvikeväri
- 150 g musta marsipaani
- Elintarvikeliima
- 1 tl CMC jauhetta
- 4 dl sokeria
- Kaulintaan tomusokeria
Valmistusohje
MUSTIKKAPIIRAKKAPOHJAT: Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon kerma, maito ja sulatettu voi. Sekoita seosta varovasti käsin tai monitoimikoneen hitaimmalla moodilla. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Vuoraa kakkuvuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina neljään 15 cm vuokaan. Pyörittele pakastemustikat perunajauhoissa, jotteivat ne uppoa taikinan sisään. Ripottele kakkujen pinnalle mustikoita. Paista kakkuja 200 asteessa 20min. Anna pohjien jäähtyä 10 min ja kumoa ne sitten vuoasta leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä kokonaan.
KOSTUTUS: Sekoita vaniljasokeri maidon joukkoon.
MUSTIKKAHILLO: Laita mustikat kattilaan ja keitä pari minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää hillosokeri ja keitä noin 10 min. Jäähdytä.
KREEMI: Vaahdota voi ja tomusokeri. Jaa kreemi kahteen osaan, niin että toiseen kulhoon tulee noin 2/3 kreemistä ja toiseen 1/3 kreemistä. Värjää isompi kreemimäärä sinisellä spirulinalla ja lisää joukkoon kookosaromi ja -manna. Värjää pienempi määrä mustikkajauheella.
KAKUN KOKOAMINEN: Aseta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta. Levitä pohjalle mustikkahilloa. Levitä mustikkakreemiä (violetti) pohjalle ja tasoita se ohueksi kerrokseksi palettiveitsen avulla. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä toiselle pohjalle mustikkahilloa ja kookoskreemiä (sininen). Nosta kolmas kakkupala päälle ja kostuta. Levitä mustikkahilloa ja mustikkakreemiä pohjalle ja nosta viimeinen kakkupala päälle.
Kostuta. Peitä kakku kelmulla ja nosta pakkaseen vähintään 15 minuutiksi jähmettymään. Kuorruta kakku tämän jälkeen kauttaaltaan kookoskreemillä. Nosta kakku vielä jääkaappiin jähmettymään. Kuorruta tarvittaessa uudelleen sinisellä kreemillä.
KUORRUTUS JA KORISTELU: Kauli 500 g valkoista sokerimassaa silikonialustalla 1mm paksuiseksi levyksi ja kuorruta kakku massalla. Käytä kaulinta-apuna tomusokeria. Sekoita 1 tl CMC jauhetta 100 grammaan valkoista massaa. Muovaa massasta pitkä pötkö ja kääri se sarveksi grillitikun ympärille. Nosta tikku lasiin, joka on täynnä sokeria. Anna sarven kuivua mahdollisimman kauan. Muovaa valkoisesta massasta lisäksi korvat. Nosta kuivumaan. Värjää noin 200 g valkoista massaa violetilla pastavärillä tasaiseksi. Kauli tästä levy ja nosta kakun päälle. Muotoile aaltomaiseksi terävän veitsen avulla (kts kuva). Värjää noin 50 g valkoista massaa turkoosilla pastavärillä. Muovaa tästä korviin sisus. Muovaa turkoosista ja violetista massasta pieniä ruusukkeita, jotka näyttävät pursotuksilta. Käytä apuna marsipaanityökaluja. Muovaa lopusta turkoosista ja violetista massasta pieniä pötköjä sokerimassaconfeteiksi. Pehmitä mustaa marsipaania käsissä pyörivin, vaivaavin liikkein. Laita se sitten marsipaanipuristimeen. Käytä noin 1,5mm paksuista aukkoa. Purista massasta pötköjä ja kiinnitä ne kakun pintaan elintarvikeliimalla. Vaihda puristimen aukko ½ mm kokoiseksi ja koristele kaikki koristeet ohuemmalla nauhalla. Kiinnitä osat elintarvikeliimalla.
VINKKI: Kakkuvuokien pohjille kannattaa leikata palaset kestoleivinpaperista, mikä nopeutta leipomista jatkossa ja on myös ekologista. Jos et halua koristella koko kakkua sokerimassalla, voit tehdä kuorrutuksen ja pursotukset voikreemistä. Sarvi ja korvat kannattaa yhä tehdä sokerimassasta. Pieniä ja matalia kakkuvuokia saa leivontatarvikeliikkeistä viiden vuoan pakkauksissa (Wilton). Yhdessä vuoassa paistuu yksi kakkulevy, jota ei enää leikata osiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa