Koko Suomi leipoo: Muumilaakson pahikset, Sami
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.
Täytekeksi
- 90 g Voita
- 2,25 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 0,75 dl Sokeria
- 0,5 tl Vaniljasokeria
- 1 kpl Keltuainen
- 1 tl Vettä
Vadelmahillo
- 100 g Pakastevadelmia
- 1,5 dl Hillosokeria
Lime-keksi
- 50 g Voita
- 70 g Sokeria
- 1 kpl Kananmuna
- 1,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 0,5 tl Vaniljasokeria
- 0,5 tl Leivinjauhetta
- 1 kpl Lime
Pikeeri
- 2 kpl Kananmunaa valkuaista
- 3 dl Tomusokeria
- 2 tl Limen mehua
- Elintarvikevärit; musta, punainen, keltainen, violetti
Valmistusohje
TÄYTEKEKSI: Sekoita kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi käsin kulhossa. Lisää sokerit ja keltuainen, sekoita nopeasti massaan. Lisää tilkka vettä. Kääri kelmun sisään ja laita jääkaappiin jähmettymään. (Valmista vadelmahillo tällä välin). Ota keksitaikina jääkaapista ja laita se jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina 3mm paksuksi levyksi. Stanssaa siitä renkaita (halkaisija 6cm) ja stanssaa puolesta pieni reikä keskelle esim tyllan leveällä päällä. Paista 200c 12min, tarkkaile paiston aikana, että keksit eivät tummu. Nosta jäähtymään pöydälle. Kun keksit ovat jäähtyneet, niin laita teelusikalla pieni nokare vadelmahilloa keskelle keksiä. Ympäröi hillo punaisella pikeerillä. Nosta kanneksi keksi jossa on reikä keskellä. Levitä valkoista pikeeriä koko keksin päälle, anna hetken kovettua, sitten tee punaisella pikeerillä pysty raidat keksiin.
VADELMAHILLO: Laita vadelmat ja hillosokeri kattilaan, lisää limen mehu. Keittele noin 10 minuuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Siivilöi seos ja laita jäähtymään
PIKEERI: Vatkaa valkuaista ja tomusokeria pari minuuttia, lisää limen mehu. Jaa 6 eri astiaan, värjää ne mustaksi, punaiseksi, keltaiseksi, ruskeaksi, valkoiseksi, violetiksi. Laita kelmu päälle, jotta pinta ei kovetu.
LIMEKEKSI: Rahasta limen kuori. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmuna ja limen kuori. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina kelmun sisään ja laita jääkaappiin hetkeksi vetäytymään. Kauli taikina levyksi ja tee siitä haluamasi muotoisia keksejä. Paista 200c n.12min, keksit eivät saa saada väriä, tarkkaile paiston aikana. Anna jäähtyä kokonaan. Koristele keksit.
KEKSIEN KORISTELU: Haisuli-keksi: Värjää keksi ruskealla, jätä reunoihin vähän tyhjää tilaa ja anna kovettua hetki. Ota cocktailtikun päähän vähän mustaa väriä, tee sillä haisulin musta turkki ruskean pinnan reunoille. Tee valkoisella pikeerillä silmät ja hampaat. Punaisella pikeerillä silmien keskus ja nenä.
Mörkö-keksi: Värjää violetilla mörkökeksin pinta. Tee mustalla elintarviketussilla kädet ja nenä. Keltaisella pikeerillä silmät ja niihin. Mustalla tussilla pisteet. Valkoisella pikeerillä hampaat
Hattivatti-keksi: Värjää sydän mustalla, jätä reunoihin vähän tilaa ja anna kovettua. Laita valkoista pikeeriä pursotinpussiin ja leikkaa mahdollisimman pieni suuaukko. Piirrä kolme hattivatteja keskelle sydäntä. Viimeistele elintarviketussilla silmät, hattivatin reunukset ja kädet.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka