Koko Suomi leipoo: Omenasjuusteli, Iida
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
Piirakkapohja
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl vettä
Sruudeli
- 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 2 rkl tomusokeria
- ½ dl vettä
- 30 g voita
Täyte
- 4 kpl granny smith omenaa
- 1 dl fariinisokeria
- 1rkl kanelia
- 2 rkl saksanpähkinää
Juustokakuntäyte
- 300 g maitorahkaa
- 2 kpl keltuaista
- 1 dl sokeria
- 20 g perunajauhoja
- 2 kpl valkuaista
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 tl vaniljasokeria
Koristeeksi omenaruusuja
- 2 kpl punaista omenaa
- 4 tl sitruunamehua
- 2 tl sokeria
Kuorrute
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
PIIRAKKAPOHJA: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita kylmä voi, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe muruseokseksi. Lisää vesi ja painele voideltuun 24cm vuokaan. Paista 175 asteessa noin 10 minuutin ajan.
SRUUDELI: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää vesi sulatetun voin sekaan ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaan hyvä sitko vaivaamalla taikinaa pitkään. Kauli taikina ohuen ohueksi leivinpaperin päällä tai venyttämällä käsienvälissä ohueksi.
TÄYTE: Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Rouhi pähkinät pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Paista pannulla noin 5 minuutin ajan ota n. 2dl täytteestä sivuun (käytetään myöhemmin). Levitä täyte kaulitun taikina päälle ja rullaa taikina pötköksi. Voitele 24cm irtopohjan vuoka. Laita pötkö 24cm irtopohjavuoan reunoille ympyräksi (keskelle tulee juustokakkutäyte).
JUUSTOKAKUNTÄYTE: Sekoita kaikki muut raaka-aineet valkuaisia lukuun ottamatta sekaisin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää muun massan joukkoon nuolijalla kääntelemällä. Kaada rahkatäyte vuokaan (halkaisija noin 24cm) ja paista 225 asteessa noin 30 min
KORISTEET: Purista sitruunamehu valmiiksi mikronkestävään kulhoon. Leikkaa omenat lohkoiksi ja lohkot hyvin ohuiksi siivuiksi. Kääntele valmiita siivuja sitruunamehussa (tämä estää omenan pinnan tummumisen). Sekoita omenansiivujen joukkoon lopuksi sokeri. Kypsennä siivuja mikrossa noin 650 W 3 minuuttia. Pysäytä mikro muutamaan otteeseen ja sekoittele. Siivut ovat pehmenneet tarpeeksi, kun niitä pystyy taivuttamaan tiukalle rullalle. Tarkka kypsennysaika riippuu siivujen paksuudesta ja mikron tehosta. Kieritä siivu rullalle ja kierrä ympärille uusia siivuja. Tee erikokoisia ruusuja.
KUORRUTE: Vaahdota kerma ja sokeri. Laita tässä kohtaa kakun pintaan 2dl sivuun otettu paistetut omenapalat. Pursota täyte ruusupursotuksin M1 tyllällä. Koristele omenaruusulla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa