Mainos

Koko Suomi leipoo: Omenasjuusteli, Iida

koko_suomi_leipoo_s8_eps5_taidonnäyte_tehtävä_iida_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leipurit pääsivät tekemään hybridileivonnaisen saksalaisista herkuista.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Piirakkapohja

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vettä

Sruudeli

  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • ½ dl vettä
  • 30 g voita

Täyte

  • 4 kpl granny smith omenaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1rkl kanelia
  • 2 rkl saksanpähkinää

Juustokakuntäyte

  • 300 g maitorahkaa
  • 2 kpl keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 20 g perunajauhoja
  • 2 kpl valkuaista
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi omenaruusuja

  • 2 kpl punaista omenaa
  • 4 tl sitruunamehua
  • 2 tl sokeria

Kuorrute

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

PIIRAKKAPOHJA: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sekoita kylmä voi, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe muruseokseksi. Lisää vesi ja painele voideltuun 24cm vuokaan. Paista 175 asteessa noin 10 minuutin ajan.

SRUUDELI: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää vesi sulatetun voin sekaan ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaan hyvä sitko vaivaamalla taikinaa pitkään. Kauli taikina ohuen ohueksi leivinpaperin päällä tai venyttämällä käsienvälissä ohueksi.

TÄYTE: Kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Rouhi pähkinät pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Paista pannulla noin 5 minuutin ajan ota n. 2dl täytteestä sivuun (käytetään myöhemmin). Levitä täyte kaulitun taikina päälle ja rullaa taikina pötköksi. Voitele 24cm irtopohjan vuoka. Laita pötkö 24cm  irtopohjavuoan reunoille ympyräksi (keskelle tulee juustokakkutäyte).

JUUSTOKAKUNTÄYTE: Sekoita kaikki muut raaka-aineet valkuaisia lukuun ottamatta sekaisin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää muun massan joukkoon nuolijalla kääntelemällä. Kaada rahkatäyte vuokaan (halkaisija noin 24cm) ja paista 225 asteessa noin 30 min

KORISTEET: Purista sitruunamehu valmiiksi mikronkestävään kulhoon. Leikkaa omenat lohkoiksi ja lohkot hyvin ohuiksi siivuiksi. Kääntele valmiita siivuja sitruunamehussa (tämä estää omenan pinnan tummumisen). Sekoita omenansiivujen joukkoon lopuksi sokeri. Kypsennä siivuja mikrossa noin 650 W 3 minuuttia. Pysäytä mikro muutamaan otteeseen ja sekoittele. Siivut ovat pehmenneet tarpeeksi, kun niitä pystyy taivuttamaan tiukalle rullalle. Tarkka kypsennysaika riippuu siivujen paksuudesta ja mikron tehosta. Kieritä siivu rullalle ja kierrä ympärille uusia siivuja. Tee erikokoisia ruusuja.

KUORRUTE: Vaahdota kerma ja sokeri.  Laita tässä kohtaa kakun pintaan 2dl sivuun otettu paistetut omenapalat. Pursota täyte ruusupursotuksin M1 tyllällä. Koristele omenaruusulla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!