Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Rapea raparperi-puustikakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_1_TAIDONNAC2A8YTETEHTAC2A8VAC2A8_RAKKAUSLEIVONTAA_MARI2
Julkaistu 17.11.2020 15:48

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman ensimmäisessä jaksossa kilpailijat näyttävät rakkautensa leipomiseen.

Rapea pohja

  • 225 g voi (huoneenlämpöinen)
  • 7,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 2 tl kaneli
  • 3 dl kuohukerma
  • ¾ tl tuorehiiva
  • n. 5 dl vehnäjauhoja kaulimiseen

Raparperihillo (pohjien päälle)

  • 300 g raparperi, Pakkasmarja
  • 4 kpl kananmunan keltuainen
  • 2 dl sokeri
  • ½ dl sitruunanmehua
  • ½ tl kaneli
  • 2 rkl vaniljakreemijauhetta

Korvapuustitäyte

  • 125 g voi (huoneenlämpöinen)
  • 2 dl fariinisokeri
  • 4 rkl kaneli
  • 3 tl vanilijakreemijauhetta

Puustivaahto (hillon päälle)

  • 250 g mascarpone
  • 4 dl vispikerma
  • 1 dl tomusokeri
  • 3 rkl kardemumma
  • 3 tl kaneli

Koristeluun

  • 4 dl vispikerma
  • 200 g tuorejuusto
  • 3 rkl sokeri
  • noin 15 kpl tuoreita mansikoita
  • 3 kpl kanelitanko
  • kourallinen erilaisia syötäviä kukkia
  • Muutamia Valkoisia koristehelmiä

Valmistusohje

RAPEA POHJA: Nypi jauhot, kaneli ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Liota hiiva kylmään kermaan ja lisää se seokseen, sekoita nopeasti tasaiseksi vatkaimella. Kippaa taikina kelmun päälle ja painele taikina litteäksi kelmujen väliin, nosta kylmään odottamaan noin 10-20 minuutiksi. Valmista raperperi-hillo tässä vaiheessa ja laita uuni lämpenemään kiertoilmalla 200 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja kauli se ohueksi levyksi jauhotetulle pöydälle. Leikkaa leivinpaperista muotiksi suorakaiteen muotoinen pala noin 15x25cm. Leikkaa tämän avulla taikinasta 4 saman kokoista levyä tortturullalla. Nosta palat kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Pistele levyt haarukalla.

Leikkaa ylijääneestä taikinasta pienellä sydänmuotilla paloja, nosta pelleille ja pistele myös ne haarukalla. Paista kiertoilmalla 200 asteessa 10-15 min. Valmista odotellessa korvapuustitäyte. Nosta pohjalevyt jäähtymään kahdelle jäähdytysritilälle ja vie hetkeksi kylmään. Valmista seuraavaksi puustivaahto. 

RAPARPERIHILLO: Kuori ja paloittele raparperi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää kaikki muut ainekset raparperien sekaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa. Laske lieden teho puoleen ja keitä noin 10 min välillä sekoittaen. Kaada seos kahteen kulhoon ja nostaa kylmään vesihauteeseen jäähtymään ja odottamaan täyttöä. 

KORVAPUUSTITÄYTE: Sekoita kaikki aineet vatkaimella tasaiseksi.

PUUSTIVAAHTO: Vaahdota kaikki aineet sekaisin kuohkeaksi vaahdoksi. Laita ruusutyllalla varustettuun pursotuspussiin.

KAKUN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Nosta alin pohja tarjoilulautaselle. Jätä muut jäähdytysritilöiden päälle. Levitä korvapuustitäyte kolmen pohjalevyn päälle palettiveitsen avulla.  Kaada raparperihillosta 1/3 tarjoilulautaselle olevan pohjan päälle ja tasoita lusikalla. Älä levitä aivan reunoihin asti. Pursota puustivaahto; Aloita reunoista tekemällä pursotukset. Keskelle tee pursottamalla suorat viivat. Nosta toinen levy päälle toista, samoin kolmas. Nosta kansi päälle. 

Koristele kakku pursottamalla kermatäytetty ruusupursotuksilla, asettele sydän paloja kakun keskelle, leikkaa mansikkapaloja keskiviivalle, asettele myös kanelitangot ja kukat kakun keskelle. Sirottele päälle valkoista tomuhilettä.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo