Koko Suomi leipoo: Oopperaleivos
Koko Suomi leipoo -sarjan neljännessä jaksossa Oopperakakun valmistaminen haastaa kokeneimmatkin leipurit.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h
- Annosmäärä: 8
Pohja 1
- 110 g hasselpähkinäjauhe
- 110 g tomusokeri
- 30 g Valio voi
- 3 kpl kananmunan valkuainen
- 30 g sokeri
- 3 kpl kananmuna
- 45 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- ripaus suolaa
Pohja 2
- 40 g riisimuro
- 80 g maitosuklaa
- 30 g Valio voi
- ripaus suolaa
Kahvisiirappi
- 150 ml vesi
- 75 g sokeri
- Nescafé pikakahvijauhe
Aprikoosihilloke
- 50 g kuivatut aprikoosit
- n. 170 ml vesi
- n. 30 g sokeri
Kreemi
- 200 g maitosuklaa
- 10 g Nescafé pikakahvijauhe
- 150 g Valio voi
- 40 g fariinisokeri
- 120 g Valio tuorejuusto
Suklaaganache (täyte ja kuorrutus)
- n. 150 ml Valio kuohukerma
- 150 g tumma suklaa
- Valio voi
Koristeet
- passionmoussepallo
- koristekeksi
- kultajauhe
Passionmousse
- 2 kpl liivatelehti
- 40 g valkosuklaa
- 60 g passionpyre
- 100 ml Valio vispikerma
Koristekeksit
- 45 g sokeri
- 10 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 10 g (sulatettu) Valio voi
- sitruunamehu
- sitruunankuori
- ripaus suolaa
Valmistusohje
POHJA 1: Vaahdota kanamunat (kokonaiset) ja tomusokeri. Kääntele joukkoon siivilöidyt kuivat aineet. Lisää joukkoon sulatettu voi. Vaahdota valkuaiset, lisäten sokeria vähitellen. Kääntele valkuainen muun massan joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa.
POHJA 2: Sulata suklaa ja voi. Puristele riisimuroja vähän pienemmäksi. Yhdistä ja sekoita raaka-aineet ja taputtele/kaulitse neliön malliseksi (1/4 uunipellistä).
Keitä siirappimaiseksi.
APRIKOOSIHILLOKE: Pehmennä aprikoosit keittämällä sokerilla maustetussa vedessä. Lisää vettä tarvittaessa. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
Valmista suklaavoikreemi.
SUKLAAGANACHE: Kiehauta kerma. Kaada pilkotun suklaan päälle. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi.
PASSIONMOUSSE: Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Lämmitä passionpyre ja sulata siihen liivatelehdet. Lisää valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma ja yhdistä seokset. Kaada mousse pieniin puolipallosilikonimuotteihin (tarvittaessa voit penslata muotteja valkosuklaalla). Hyydytä.
KORISTEKEKSIT: Sekoita kaikki raaka-aineet hyvin. Jäähdytä massa. Pyöritä pieniksi palloiksi ja laita leivinpaperin päälle pellille (jätä runsaasti leviämisvaraa). Paista 170 asteessa. Muotoile.
KOKOAMINEN: Jaa (leikkaa) pohja 1 neljään samankokoiseen osaan (tarvitse kolme pohjaa 1 pohjasta). Tasoita reunat, että kaikki ovat samankokoisia (riisimuropohjan tulee olla myös samankokoinen). Kokoa kakku leikkuulaudan päälle, jolloin se on helpompi liikuttaa ja leikata.
Laita ensimmäiseksi pohja 1, aprikoosihilloke, ganache, pohja 2, kahvisiirappi, aprikoosihilloke, kreemi jne. Viimeiseksi kerrokseksi (kuorrutteeksi) tulee suklaaganache, jota ei ole vaahdotettu. Käytä valokuvaa apuna täyttämisessä ja koristelussa.
Viimeistele koristeet. Leikkaa kakku kymmeneksi (10) pitkänmalliseksi leivokseksi, joista kahdeksan (8) viimeistelet kuvan mukaisesti ja laitat tarjolle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa