Koko Suomi leipoo: Luonnon helmassa -kakku, Sami
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.
POHJA
- 4 kpl Kananmuna
- 3 dl Sokeri
- 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 1 dl Perunajauho
- 1,5 tl Leivinjauhe
- 1 rkl Kaakaojauho
Kostutus
- 1 dl Maito
- 2 tl Vaniljasokeri
Mustikka-kuusenkerkkämousse
- 200 g Mustikka
- 10 g Kuusenkerkkäjauhe
- 2 dl Kuohukerma
- 100 g Tuorejuusto
- 3 kpl Liivate
- 1 dl Vesi
- 1 dl Sokeri
- 1 kpl Sitruuna
Perunaleivos
- 100 g (aikaisempi resepti) Kakkupohjaa
- 20 g Voi
- 0,2 dl Tomusokeri
- 1 rkl Kaakaojauho
- 1 rkl Mustikka-kuusenkerkkäsose
Kaakao buttercreme
- 250 g Voi
- 150 g Tomusokeri
- 2 rkl Kaakaojauhe
- Bordeaux elintarvikeväri
Koristeet
- 200 g Tummasuklaa (temperointiin)
- 100 g Pensasmustikka
- 50 g Puolukka (pakaste tai tuore)
- 30 g Kuusenkerkkä (tuore)
- 100 g (aikaisempi resepti) Kakkupohjaa
- Elintarvikevärit; vihreä ja musta
Valmistusohje
POHJA: Voitele ja korppujauhota kaksi kakkuvuokaa (halkaisija 20cm). Vaahdota kananmuna ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi kananmuna-sokerivaahtoon. Kääntele varovasti joukkoon nuolijalla. Jaa ¾ osa taikinasta halkaisijaltaan 20cm kakkuvuokiin. Jaa loppu taikina 3 osaan. Värjää yksi vihreällä, yksi mustalla ja kolmas ilman väriä. Kaada massat creme brulee vuokiin (halkaisija 8,5cm ja syvyys 4,5cm) tai muihin pieniin leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin. Paista isoin kakku 200c 20min, tarkista kypsyys esim. cocktailtikulla. Jäähdytä pohja. Paista pienemmät vuoat 200c 15min, tarkista kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä pohjat.
MUSTIKKA-KUUSENKERKKÄMOUSSE: Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta mustikat, kuusenkerkkä, sokeri ja sitruunanmehu. Siivilöi seos ja sekoita siihen lionneet liivatteet, anna jäähtyä (ota noin 2 rkl sivuun sosetta ennen liivatteen lisäämistä). Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto. Yhdistä vaahtoon jäähtynyt mustikkaseos. Tarkista maku. Jäähdytä.
PERUNALEIVOS: Murenna pieni värjäämätön kakkupohja. Sulata voi. Yhdistä murennettu kakkupohja, sulatettu voi, tomusokeri, mustikkasose ja kaakaojauhe. Tee niistä tiivis massa. Muotoile kiviä/ lohkareita. Laita jäähtymään jääkaappiin.
KAAKAO BUTTER CREME: Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria vähitellen. Vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi.
KORISTEET: Temperoi suklaa, sulata suklaa ja kuumenna se 42 asteeseen, jäähdytä suklaa sekoittamalla noin huoneen lämpöiseksi, sitten kuumenna se vielä 32 asteeseen. Levitä leivinpaperin päälle ja jäähdytä. Kun suklaa on kovettunut, lohko siitä kaarnan palaisia. Revi värjätyistä kakkupohjista sammaleita.
KAKUN KASAAMINEN: Vuoraa kakkuvuoka kelmulla. Leikkaa kakku puoliksi laita ensimmäinen puolikas kakkuvuokaan. Kostuta se vanilja-maidolla ja laita päälle mustikka-kuusenkerkkämousse. Laita toinen pohja moussen päälle ja kostuta. Nosta jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.
KAKUN KUORUTTAMINEN JA KORISTELU: Irrota kakku vuoasta ja kelmusta. Levitä butter creme kakun pinnalle ja reunoille pullasutia apuna käyttäen, jotta saat pinnasta rosoisen. Revi värjätyistä kakkupohjista sammaleita ja asettele ne kakun päälle. Leikkaa/lohko perunaleivoksia asettele kakun päälle. Viimeistele marjoilla ja kaarnasuklaa-koristeilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku