Koko Suomi leipoo: Pinjan sienifocaccia

KSL: Raaka-aineena sieni PINJA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden kahdeksannen jakson taitotehtävässä Pinja leipoi sienifocacciaa makean kanttarellimuhennoksen kera.

Focaccia

  • 4 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 7½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl oliiviöljyä

Päälle

  • nokare voita
  • 1 iso punasipuli (tai kaksi pientä)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 4 dl tuoreita kanttarelleja
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • sormisuolaa
  • timjamin oksia koristeluun

Makea kanttarellimuhennos

  • 2 dl kanttarelleja
  • 1 pieni punasipuoli
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • ½ dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • nokare voita

Valmistusohje

1. Sekoita hiiva hieman kädenlämpöistä viileämpään veteen.

2. Lisää sekaan hunaja ja puolet vehnäjauhoista, sekoita.

3. Lisää loput jauhot ja oliiviöljy.

4. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenen minuuttia.

5. Lisää suola ja jatka taikinan vaivaamista vielä muutama minuutti.

6. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 30 minuuttia.

7. Perkaa ja pilko sienet.

8. Kuori ja leikkaa sipulit puolirenkaiksi. Leikkaa valkosipulinkynsi pieneksi.

9. Sulata voinokare pannulla ja lisää pannulle sipulit, timjami, hunaja ja punaviinietikka.

10. Kypsennä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja makeita.

11. Suojaa uunipelti leivinpaperilla ja roiski paperille öljyä. Kumoa taikina leivinpaperille ja roiski öljyä myös taikinan päälle.

12. Taputtele ja levitä taikina öljyisin käsin uunipellille.

13. Peitä uunipelti kelmulla ja liinalla. Anna taikinan kohota noin 30min.

14. Kuumenna pannu ja lisää nokare voita, sienet, suola ja mustapippuri. Paista sieniä, kunnes neste on haihtunut.

15. Ripottele kohonneen focaccian päälle sieniä ja sipulia. Täytteitä voi painella myös hieman taikinan sisälle.

16. Viimeistele leipä sormisuolalla.

17. Paista 220-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

18. Valmista sienimuhennos: Pilko sienet ja sipulit pieneksi ja paista niitä kuumalla pannulla voissa. Lisää joukkoon kerma, hunja ja punaviinietikka. Anna muhennoksen poreilla hiljalleen ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

19. Voitele valmis focaccia oliiviöljyllä, koristele tuoreella timjamilla ja tarjoile makean sienimuhennoksen kanssa. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!