Koko Suomi leipoo: Pistaasipullakranssi sitruuna-pistaasikronkantilla
Koko Suomi leipoo -ohjelman ensimmäisessä jaksossa kilpailijat näyttävät rakkautensa leipomiseen.
Pullataikina
- 25 g tuorehiivaa
- 2 dl täysmaitoa
- 2 keltuaista
- 2 rkl kardemummaa
- 50 g sokeria
- 1 tl suolaa
- 435 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 60 g voita
Kaulintaan
- 200 g vehnäjauhoja
Pistaasitahna
- 120 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
- 120 g tomusokeria
- 2-3 tl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl vettä
- 1 rkl kardemummaa
Sitruuna-pistaasikrokantti
- 50 g voita
- 0,3 dl vaaleaa siirappia
- 1 dl sokeria
- 2 tl sormisuolaa
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
Valkosuklaaraidat
- 100 g sulatettua valkosuklaata
Valmistusohje
TOIMI NÄIN: Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, sokeri, keltuaiset ja kardemumma. Sulata voi mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää maitoseokseen pikkuhiljaa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinakoukulla taikinaan hyvä sitko. Jätä hieman jauhoja jäljelle. Lisää voi alustuksen loppuvaiheessa ja lisää lopuksi jäljelle jääneet jauhot. Jatka taikinan vaivaamista vielä muutama minuutti. Kohota hetki uunissa, jonka pohjalla kiehuvaa vettä sisältävä kattila. Valmista sillä aikaa pistaasitahna.
Keitä pistaasipähkinöitä vedessä 2 minuuttia, jonka jälkeen siirrä ne kylmän veden alle. Näin saat helpommin irti pistaasiin jääneen sisemmän kuoren. Poista kuoret pähkinöistä sormillasi ja jätä talouspaperin päälle kuivuman. Survo kuivat pähkinät sauvasekoittimella massaksi. Ei haittaa, jos massaan jää hieman pähkinän palasia. Lisää sokeri, oliiviöljy, vesi, suola ja kardemumma. Vatkaa taikina sähkövatkaimella sekaisin ja jätä odottamaan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kauli kohonneesta taikinasta 40 cm x 20 cm levy. Levitä spatulan avulla täyte taikinan päälle tasaisesti. Kääri taikina tiukalle rullalle aloittaen leveästä reunasta. Leikkaa päät siistiksi. Jätä saumakohta ylöspäin ja leikkaa pitko kahteen osaan sauman vierestä. Kierrä pitkot toistensa suhteen ja yhdistä päät kranssin muotoon. Kohota vähintään 20 min ennen uuniin laittoa. Jos haluat nopeuttaa kohoamista, aseta leivinpaperin päällä oleva kranssi lautaselle ja isoon muovipussiin, jonka sisällä kiehuvaa vettä sisältävä muki.
Paista uunissa 20-25 min. Kun kranssi on uunissa, valmista krokantti ja sulata valkosuklaa pursotinpussiin.
Sulata voi kattilassa ja lisää siihen siirappi ja sokeri. Lämmitä miedolla lämmöllä niin, että seos alkaa kiehua. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää murskatut pistaasipähkinät. Jatka keittämistä, kunnes lämpötila on 142 C. Poista levyltä ja kaada krokantti silikonialustan päälle ja levitä tasaiseksi levyksi. Ripottele päälle suola ja sitruunan kuori. Jäähdytä.
Kun kranssi on tullut uunista, anna sen hieman jäähtyä. Leikkaa pursotinpussista pieni pää pois ja pursota kranssin päälle valkosuklaa haluamallasi tavalla. Murskaa kovettunut krokantti veitsellä ja siirrä muruset kranssin päälle. Siirrä tarjoilualustalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"