Koko Suomi leipoo: Teehetken tuulahdus Suomesta

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_4_BEAUTYSHOTS_HIGH_TEA_TARJOTIN_LINNEA_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle. Tämä suomalainen teehetki sisältää perinteistä makua rapeasta ruisleivästä, jonka täytteenä on raikas siikaceviche. Skonssit edustavat uudempaa Suomea, jossa yhdistyvät Napue Gin Tonicin maut. Makea lopetus kruunataan Suomen metsän lakoilla.

Skonssit

  • 50 g kylmää voita
  • 170 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl rosmariinia
  • 40 g kananmuna
  • 1,5 rkl maitoa + 1 rkl voiteluun

Karpalohilloke

  • 200 g karpaloita (pakaste)
  • 80 g hillosokeria
  • ½ dl vettä

Ginimousse

  • 2 dl smetanaa
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl sitruunamehua
  • 2 tl Napue Giniä tai maun mukaan enemmänkin
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Koristeluun

  • 1 oksa tuoretta rosmariinia

Siikacevicheruisleipäset

    Rapeat ohuet ruisleipäset

    • 12 g tuorehiivaa
    • 2,5 dl vettä
    • 1 rkl leipäsiirappia
    • 1,5 tl suolaa
    • 3 dl Sunnuntai karkea täysjyväruisjauhoja
    • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
    • + 100 g maustamatonta tuorejuustoa levitteeksi (Viola)

    Siikaceviche

    • 500 g siikafileitä (nahaton, ruodoton)
    • 1 kpl tuoretta chiliä
    • 2 rkl rosepippuria (+ 1 rkl koristeeksi)
    • 1 kpl valkosipulinkynsi
    • ½ punasipuli
    • 2 dl tuoretta persiljaa (+1 dl koristeeksi)
    • 2 dl limetinmehua (n. 6 kpl)
    • 1 tl sokeria
    • ½ tl suolaa

    Lakka Petit four

    • Murotaikina
    • 100 g voita
    • 40 g kananmunaa
    • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1 tl kanelia

    Lakkatäyte

    • 1 dl lakkoja
    • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
    • 0,5 dl vispikermaa
    • 1 rkl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • + 6 kpl lakkoja päälle
    • + jauhettua kanelia koristeluun
    • + 100 g rouhittua valkosuklaata

    Valmistusohje

    TOIMI NÄIN: Valmista ruisleipätaikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää loput aineksista. Sekoita tasaiseksi ja siirrä kohoamaan 20 minuutiksi uuniin, jossa pohjalla kiehuvaa vettä sisältävä kattila.

    Valmista siikaceviche. Paloittele fileet. Hienonna muut aineen ja lisää joukkoon. Kaada päälle limetin mehu ja sekoita. Jätä maustumaan kylmään.

    Valmista murotaikina. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja muut ainekset keskenään niin, että syntyy tasainen taikina. Vuoraa kelmulla ja laita kylmään tunniksi.

    Valmista skonssitaikina. Nypi kylmä voi kuivien aineiden joukkoon. Lisää kananmuna ja maito. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja siirrä jääkaappiin 15 minuutiksi.

    Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen kiertoilmalle. Ota ruisleipätaikina ulos uunista ja jätä vielä hetkeksi pöydälle kohoamaan. Valmista sillä aikaa karpalohilloke. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada hillopurkkiin.

    Lusikoi ruisleipätaikinasta 6-7 kpl nokareita leivinpaperin päälle. Muotoile ruisjauhoja apuna käyttäen nokareita kevyisti noin 1 cm paksuisia leipäsiä. Jätä kohoamaan noin 20-30 minuutiksi.

    Valmista skonssit. Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla siitä noin 2-3 cm:n paksuinen levy. Ota ympyrämuotilla (halkaisija 5 cm) taikinasta skonsseja ja aseta ne ylösalaisin leivinpaperin päälle pellille. Kaulitse lopputaikina uudelleen, jotta saat 6 kpl skonsseja. Sipaise sudilla päälle vielä hieman maitoa ja paista uunissa 12-15 minuuttia.

    Valmista petit four -kuoret. Ota murotaikina kylmästä ja pieniin palleroihin. Painele pallerot minimuffinivuoan pohjaan ja reunoille. Leikkaa veitsellä reunat siistiksi ja laita takaisin jääkaappiin hetkeksi. Paista uunissa noin 7 min tai kunnes kuoret ovat kypsiä.

    Siirrä uuni ylä-alalämmölle 225 asteeseen. Laita ruisleipäset uuniin ja paista 30-35 min. Anna jäähtyä ja leikkaa puoliksi. Täytä leivät siikacevichellä ja ripottele pinnalle hieman tuoretta persiljaa.

    Valmista ginimousse. Raasta sitruunankuori. Vaahdota smetana ja lisää mausteet. Maista, mikä määrä Giniä tuntuu itsestäsi sopivalta. Siirrä tarjoilukulhoon.

    Valmista lakkamousse. Vaahdota kerma ja lisää juusto. Hienonna lakat ja lisää joukkoon. Mausta sokerilla ja siirrä pursotinpussiin, jonka päässä tähtitylla. Täytä jäähtyneet murotaikina kuoret lakkamoussella. Ripottele päälle kanelia, rouhittua valkosuklaata ja aseta päälle lakka.

    Parhaat ruokaohjelmat