Koko Suomi leipoo: Katjan piparkakkujoulukirkko
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia
Piparkakkutaikina
- 300 g Sunnuntai leivontamargariinia
- 1 1/2 dl tummaa siirappia
- 4 dl hienosokeria
- 1 rkl kanelia
- 2 tl kardemummaa
- 2 tl inkivääriä
- 3 kananmunaa
- 2 tl ruokasooda
- n. 14 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Riisimurosuklaakupoli
- 400 g tummaa leivontasuklaata
- 10 dl riisimuroja
Pikeeri
- 1 valkuainen
- 3 dl tomusokeria
- 10 tippaa sitruunamehua
Kiinnityssokeri
- 3 dl hienosokeria
- 3 rkl tumma siirappi
Koristeet
- 10 kpl liivatelehtiä (ikkunat)
- 1 tuubi elintarvikeliimaa
- 40 kpl suklaapallovohvelikarkkia
- 1 dl tomusokeria hunnutukseen
Valmistusohje
PIPARKAKKUTAIKINA: Sulata rasva, siirappi, sokeri ja kuivat mausteet kattilassa. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoihin sooda ja sekoita vähitellen vehnäjauhot taikinan joukkoon, kunnes taikina on kiinteää. Jaa taikina kolmeen osaan jauhotetulle kelmulle. Laita yöksi jääkaappiin.
RIISIMUROSUKLAAKUPOLI: Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää riisimurot ja sekoita. Vuoraa kelmulla halkaisijaltaan 23 cm pyöreä kulho. Vuoraa kulho muromassalla melkein reunoille. Laita pakkaseen.
PIKEERI: Vaahdota valkuainen ja tomusokeri. Lisää sitruunanmehu.
KIINNITYSSOKERI: Kuumenna sokeri ja siirappi hiljalleen välillä sekoittaen kuumaksi liemeksi pinnoitetussa paistinpannussa.
JOULUKIRKON VALMISTUS: Levitä leivinpaperin alle kostea talouspaperi, jonka avulla leivinpaperi pysyy kaulittaessa paikallaan. Kauli piparitaikina mahdollisimman ohueksi. Levitä kaavat taikinan päälle. Leikkaa pizzaleikkurin ja mattoveitsen avulla muodot. Paista kiertoilmauunissa 180-asteessa kaksi peltiä kerrallaan noin 7 min. Jäädytä kappaleet ja kiinnitä taakse pipariliiman avulla liivatelevy ikkunaksi.
Valmista pikeeri ja koristelekappaleet. Valmista kiinnityssokeri. Liitä pohjalevyyn seinät yksitellen. Liimaa seinälevyjen päälle pienemmät palat ja laita ristiin grillipuutikut tueksi kattolevyä varten. Kiinnitä sisääntuloseinä ja katolle päätykolmio. Laita suklaariisimurokupoli päälle viimeisenä. Koristele suklaapallokarkeilla ja hunnuta tomusokerilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa