Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Katjan piparkakkujoulukirkko

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps12_0558
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 13.12.2021 20:40

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia

Piparkakkutaikina

  • 300 g Sunnuntai leivontamargariinia
  • 1 1/2 dl tummaa siirappia
  • 4 dl hienosokeria
  • 1 rkl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl ruokasooda
  • n. 14 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Riisimurosuklaakupoli

  • 400 g tummaa leivontasuklaata
  • 10 dl riisimuroja

Pikeeri

  • 1 valkuainen
  • 3 dl tomusokeria
  • 10 tippaa sitruunamehua

Kiinnityssokeri

  • 3 dl hienosokeria
  • 3 rkl tumma siirappi

Koristeet

  • 10 kpl liivatelehtiä (ikkunat)
  • 1 tuubi elintarvikeliimaa
  • 40 kpl suklaapallovohvelikarkkia
  • 1 dl tomusokeria hunnutukseen

Valmistusohje

PIPARKAKKUTAIKINA: Sulata rasva, siirappi, sokeri ja kuivat mausteet kattilassa. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoihin sooda ja sekoita vähitellen vehnäjauhot taikinan joukkoon, kunnes taikina on kiinteää. Jaa taikina kolmeen osaan jauhotetulle kelmulle. Laita yöksi jääkaappiin.

RIISIMUROSUKLAAKUPOLI: Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää riisimurot ja sekoita. Vuoraa kelmulla halkaisijaltaan 23 cm pyöreä kulho. Vuoraa kulho muromassalla melkein reunoille. Laita pakkaseen.

PIKEERI: Vaahdota valkuainen ja tomusokeri. Lisää sitruunanmehu.

KIINNITYSSOKERI: Kuumenna sokeri ja siirappi hiljalleen välillä sekoittaen kuumaksi liemeksi pinnoitetussa paistinpannussa.

JOULUKIRKON VALMISTUS: Levitä leivinpaperin alle kostea talouspaperi, jonka avulla leivinpaperi pysyy kaulittaessa paikallaan. Kauli piparitaikina mahdollisimman ohueksi. Levitä kaavat taikinan päälle. Leikkaa pizzaleikkurin ja mattoveitsen avulla muodot.  Paista kiertoilmauunissa 180-asteessa kaksi peltiä kerrallaan noin 7 min. Jäädytä kappaleet ja kiinnitä taakse pipariliiman avulla liivatelevy ikkunaksi.

Valmista pikeeri ja koristelekappaleet. Valmista kiinnityssokeri. Liitä pohjalevyyn seinät yksitellen. Liimaa seinälevyjen päälle pienemmät palat ja laita ristiin grillipuutikut tueksi kattolevyä varten. Kiinnitä sisääntuloseinä ja katolle päätykolmio. Laita suklaariisimurokupoli päälle viimeisenä. Koristele suklaapallokarkeilla ja hunnuta tomusokerilla.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit