Koko Suomi leipoo: Sweet asian mango-papaija buns
Koko Suomi leipoo -ohjelman kymmenessä jaksossa teemana on aasialaiset maut.
Gua bao -sämpylät
- 2 dl vettä
- 1 tl kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 7 dl vehnäjauhoja (2 dl työstämiseen)
- 2 rkl maissitärkkelysjauhoa
- 1 tl ruokasoodaa
- 1,5dl rypsiöljyä (TAIKINAAN VAIN 1 RKL)
- 1 rkl suolaa
Mango-papaijasalaatti (täyte)
- 200 g tuore mango
- 200 g tuore papaija
- nippu vahvaa minttua
- 1 varsi sitruunaruohoa
- 1 dl ruokokidesokeria
- 20 g tuoretta inkivääriä
- 2 kpl limeä
Limeminttutäyte
- 2 limeä
- 4 dl tomusokeria
- 2 kananmunaa
- 75 g voita tai margariinia
- keltaista ja vihreää pastaväriä
- muutama mintunoksa
Passionhedelmähillo
- 4 kpl passionhedelmää
- 0,5 dl hedelmäsalaatista valutettua nestettä
- 1 dl hillosokeria
Karamellisoidut pekaanipähkinät
- 200g pekaanipähkinöitä
- 1,5 dl sokeria
- 2rkl vettä
Inkivääri pitsikeksit
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1tl kuivattua inkivääriä
Valmistusohje
GUA BAO -SÄMPYLÄT: Valmista ensin höyrysämpylät. Sekoita kulhossa keskenään 42 asteeseen lämmitetty vesi, pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva, sokeri ja öljy. Jätä sivuun 15 minuutiksi. Sekoita keskenään loput jauhot, maissitärkkelys, suola ja ruokasooda. Lisää seos hiiva-vesiseoksen joukkoon. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa hyvin kulhon seinämistä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna nousta peitettynä ½ tuntia.
Vaivaa taikinaa hetki leivinpöydällä ja jaa 12 samankokoiseen palaan. Pyöritä paloista pallot, kaulitse ne ohuiksi soikioiksi ja sivele pinta kevyesti öljyllä. Taita soikiot kaksin kerroin leivinpaperipalan päälle, nosta höyrytyskoriin väljästi ja sulje kansi.
Kuumenna pannun pohjalla pari senttiä vettä ja nosta höyrytyskori pannulle. Varmista, että höyryosan pohja ei osu veteen. Kypsennä sämpylöitä höyryssä kannen alla noin 7-9 minuuttia, juuri ja juuri kypsiksi.
MANGO-PAPAIJASALAATTI (TÄYTE): Kuutioi mango ja papaija pieniin kuutioihin. Hienonna minttua n. 2 rkl, raasta inkivääri ja hienonna sitruunaruoho, purista limestä mehu. Sekoita kulhossa keskenään mango, papaija, minttu, inkivääri ja sitruunaruoho, lisää ruokokidesokeria maun mukaan. Valuta ylimääräistä nestettä pois, säästä se passionhillon nesteeksi. Pyöritä gua bao -taikinasta pyöreitä palloja ja kaulitse ne pituussuuntaan soikioiksi. Täytä hedelmäsalaatilla toiselta puolelta, nosta taikinan ”kansi” päälle ja kiinnitä saumakohdat hyvin. Anna nousta vielä hetken aikaa pellillä ennen höyryttämistä.
LIMEMINTTUTÄYTE: Raasta limen kuori. Halkaise limet ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Hienonna minttu. Sekoita kattilassa tomusokeri, limemehu, limen kuori ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Lisää hienonnettu minttu. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi.
PASSIONHEDELMÄHILLO: Halkaise passionhedelmät ja kaavi hedelmäliha kattilaan. Lisää hedelmäsalaatin nestettä, lisää hillosokeri. Keitä 5-10 minuuttia ja siirrä jäähtymään.
KARAMELLISOIDUT PEKAANIPÄHKINÄT: Mittaa sokeri ja vesi pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita ja anna kiehua hetki. Lisää pähkinät ja sekoita, että sokeri tarttuu tasaisesti pähkinöiden pinnalle. Keitä n. 10-15 minuuttia, siirrä leivinpaperille jäähtymään. Rouhi jäähtyneet pähkinät ja käytä koristeluun.
INKIVÄÄRI-PITSIKEKSIT: Sulata voi, lisää siihen sokerit ja mausteet ja anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille pieniä nokareita taikinaa. Paista kiertoilmalla 175 asteessa vain muutama minuutti, kunnes keksit saavat kauniin värin. Jäähdytä kokonaan. Voit levittää myös koko taikinan pellille ja leikata heti kun otat keksit uunista haluamasi kokoisia keksejä muotilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka