Koko Suomi leipoo: High tea meets laku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_JAKSO_4_BEAUTYSHOTS_HIGH_TEA_TARJOTIN_TIMO_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa tehtiin englantilaistyyppinen tarjotin iltapäiväteelle. Tarjolla on graavilohitäytteisiä lakritsileipiä, skonsseja mansikka-fenkolihillolla ja macaron -leivoksia suolakinuski-lakritsitäytteellä. Kaikki tarjoiltavat tuotteet sitovat yhteen lakritsi tai lakritsimainen maku.

Lakritsileipä

  • 50 g lakritsia esim. kouvolan (ei täytelakuja)
  • 2,5 dl appelsiinitäysmehua
  • ¾ tl soodaa
  • ½ dl Muscovadosiirappia
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl lakritsijuurijauhetta
  • ¾ dl ruisleseitä
  • 1 dl Sunnuntai karkea täysjyväruisjauho ruisjauhoa
  • 2,5 dl vehnäjauhoa

Siirappivesi

  • 1 rkl Muscovadosiirappia
  • 1 rkl vettä

Tarjoiluun

  • 150 g graavilohta
  • 50 g voita
  • 50 g smetanaa
  • 50 g kirjolohenmätiä
  • 1 ruukku tilliä

Suolakinuski-lakritsimacaronit (12-15 kpl)

  • Macaron kuoret
  • 50 g huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia (n. 2 munaa)
  • 55 g mantelijauhetta
  • 100 g tomusokeria
  • 12,5 g hienoa sokeria
  • 1 t lakritsijauhetta
  • violettia väriä (tomu tai geeli)

Suolakinuskitäyte

  • 2 dl kermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 rkl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl merisuolaa
  • 1-2 tl (lakritsijauhetta)

Skonssit mansikkafenkolihillolla ja vaniljakermalla

  • Skonssit
  • 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl vehnäjauhoja kaulintaan
  • 5 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 75 g voita
  • ½ dl hienoa sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ -2 dl täysmaitoa

Voiteluun

  • 1 Kananmuna

Mansikka-fenkolihillo

  • 250 g mansikoita (tuoreita/pakasteita)
  • 125 g hillosokeria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • ½ vaniljatanko halkaistuna
  • vettä

Vaniljakerma

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria
  • ¼ tl vaniljajauhetta

Tarjoiluun

  • Valkoista teetä

Valmistusohje

LAKRITSILEIPÄ: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Hienonna lakritsipalat veitsellä silpuksi. Lisää kulhoon appelsiinimehu, sooda, hienonnetut lakritsipalat, siirappi, suola, lakritsinjuurijauho, leseet ja jauhot.  Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun n. 10 x 25 cm uunivuokaan (tai vaihtoehtoisesti leipävuokaan). Sekoita siirappi ja vesi keskenään. Paista leipä uunin alatasossa 50-60 minuuttia. Voitele paiston loppuvaiheessa siirappivedellä.

LEIPIEN VIIMEISTELY:  Leikkaa leivästä viipaleita.  Ota puolet viipaleista ja voitele niille voita.  Lisää päälle graavilohta kaksi kerrosta ja aseta toinen leipäviipale kalan päälle.  Leikkaa pieniä ”annosleipiä” ja sido ympärille ruohosipuli koristeeksi ja kierrä pieni lohikiehkura päälle. Tarjoile. 

SUOLAKINUSKI-LAKRITSIMACARONIT: Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri huolellisesti keskenään ja siivilöi. Toisessa kulhossa sekoita hyppysellinen sokeria ja munanvalkuaiset sähkövatkaimella tai yleiskoneella.  Seoksen alkaessa vaahdota lisää loppu sokerista pienissä erin. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu pieniä huippuja nostettaessa. Lisää väri ja lakritsijauhe. Yhdistä jauhoseos valkuaisvaahtoon nuolijalla nostellen. Liika sekoittaminen tekee taikinasta juoksevaa. Lusikoi taikina pursotinpussin jossa on noin 8 mm pyöreä tylla tai leikkaa kertakäyttöpussin kärki oikean kokoiseksi. Pursota noin 3 cm kokoisia pieniä ympyröitä pellille, jonka päällä on leivinpaperi. Taputtelen pellin pohjaa kädellä, jotta macaronit asettuvat ja mahdolliset ilmakuplat hajoavat. Anne macaronien kuivahtaa 15-20 minuutta (tai tarvittava aika), kunnes niiden pinta ei jää sormeen kiinni kosketettaessa. Paista 150 asteessa 12-14 minuuttia ja käännä puolivälissä paistoa pelti. Anna jäähtyä ennen irrottamista.

SUOLAKINUSKITÄYTE: Laita kattilaan kerma, fariinisokeria ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä.  Jäähdytä. Lisää suolaa maun mukaan. 

MACARONIEN KOKOAMINEN: Pursota suolakinuskia puolille macaronkuorien sileistä (pohja) puolista ja asettele kannet päälle. Tarjoa.

SKONSSIT: Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita niihin leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoihin kuutioitua voi ja nypi murumaiseksi. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti (ei vaahdoteta) ja sekoita jauhoseokseen puukauhalla nostellen. Lisää maitoa erissä tarvittava määrä, jotta taikinasta tulee taseinen ja pehmeä. Valmiin taikinan ei pitäisi liiemmälti tarttua kulhon reunoihin. Jauhota työtaso kevyesti ja muotoile sille taikinasta reilun sentin paksuksi levyksi.  Leikkaa taikinasta n. 5 sentin halkaisijalla olevalla pyöreällä muotilla ”lettuja”. Reunojen tulisi pysyä selkeästi auki. Muotoile taikina uudelleen niin kauan kuin siitä saa vielä ”lettuja”. Nosta skonssit leivinpaperille pellille alapuoli ylöspäin ja voitele munalla. Varo voitelemasta reunoja, jotta skonssit pääsevät nousemaan. Paista 220 asteisessa uunissa 10-12 minuutta kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoile hieman jäähtyneenä. 

MANSIKKAFENKOLIHILLO: Murskaa fenkolinsiemenet huhmareessa. Laita kattilaan mansikat, fenkolinsiemenet, vaniljatanko ja hieman vettä.  Kuumenna kunnes kattilasta nousee höyryä. Lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.  Jäähdytä hillo. Poista vaniljatanko ja tarjoa.

VANILJAKERMA:  Vatkaa kermalöysäksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljajauhe.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.