Koko Suomi leipoo: Mummolan raparperi-mansikkapiirakka & vaniljakastike
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.
Pohja + murukerros (1/4)
- 125 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl piimää
- 1 kananmuna
Italialainen marenki
- 4 valkuaista
- 2 1/2 dl erikoishienoa sokeria
- 1 dl vettä
- 2 tl sitruunamehua
Vaniljakastike
- 4 dl kevytmaitoa
- 2 dl kuohukermaa
- 6 keltuaista
- 3-4 rkl sokeria
- vajaa 1 rkl maizena
- 1 vaniljatanko
Täyte
- 200 g mansikoita (tuoreita)
- 200 g raparperia (tuoreita)
- 200 g kermaviiliä
- 250 g maitorahkaa
- 2 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3 tl vaniljasokeria
Koristelu
- 20 kpl tuoreita mintunlehtiä
- 50 g tuoreita mansikoita lime-hunajamarinadissa
- 0,5 dl juoksevaa hunaja
- 6 kpl syötäviä kukkia
- 3 tl kuivattua ja jauhettua raparperia
Valmistusohje
POHJA JA TÄYTE: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Laitetaan muruseoksesta ¼ toiseen kulhoon ja lisätään ¾ osaan piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (n. 20cm) ja voitele vuoka hyvin. Levitä taikina tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoille. Laita hetkeksi kylmään. Ripottele mansikat ja raparperipalat pohjataikinan päälle. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Kaada seos mansikoiden ja raparperinpalojen päälle. Ripottele raparperipiirakan pinnalle loppu muruseos. Paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
ITALIALAINEN MARENKI: Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. kuumenna 120-asteiseksi. Kaada sokeriliemi ohuena, tasaisena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan. Vatkaa seosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja on huoneenlämpöistä.
VANILJAKASTIKE: Vatkaa kananmuna, sokeri ja maissijauho vaahdoksi. Kaada kattilaan maito ja lisää vaniljatangosta raaputetut siemenet ja tanko. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kuuma neste koko ajan reippaasti sekoittaen kananmuna-sokeri-maissijauhovaahtoon. Jos kypsennät kastikkeen loppuun kattilassa, laita seos takaisin kattilaan, nosta kattila liedelle ja saosta kastike koko ajan puuhaarukalla tai vispilällä sekoittaen matalassa lämpötilassa, kunnes se on halutun paksua.
KORISTELU: Pursota italialainen marenki tähtityllalla tortun päälle. Polta kaasupolttimella pinta marenkiin. Koristele kukilla ja ripottele marengin päälle raparperijauhetta. Sekoita yhden limen mehu ja 2 rkl hunajaa. Marinoi mansikat liemessä ja aseta marengin päälle. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka