Koko Suomi leipoo: Ullan mustikkahöpörön pöperöleivos
Koko Suomi leipoo -sarjan ensimmäisessä jaksossa taidonnäytteessä kisaajat pääsevät leipomaan suosikkinsa perinneleivonnaisista.
Pohja
- 125 g vehnäjauhoja
- 25 g talkkunajauhoja
- 30 g tomusokeria
- 100 g voita
- 1 keltuainen
Voiteluun
- 2 rkl voita
Kaulintaan
- ½ dl talkkunajauhoja
Mustikkapöperö-täyte
- 200 g kohmeisia mustikoita
- 1 dl sokeria
- 1 dl talkkunajauhoja
- 2 dl vispikermaa
- 3 liivatelehteä
- 1 rkl puristettua sitruunanmehua
- 1 rkl vettä
Ruby-mustikkakoristeet
- 100 g ruby-suklaa
- 2 rkl mustikkajauhetta
Koristeluun
- 1 dl tuoreita mustikoita
Valmistusohje
LEIVOSPOHJAT: Mittaa kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää viimeiseksi keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin. Sillä aikaa voitele oikealla voilla 1-2 pientä leivosmuottia.
Kun taikina on ollut tovin jääkaapissa, ota se talkkunajauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta ohut levy ja nosta taikina kaulimen avulla leivosmuottien päälle. Kauli taikina muottien päällä niin, että taikina leikkaantuu muottien mukaan. Painele taikina tasaisesti vuokiin ja nosta 10 minuutiksi jääkaappiin. Pistele pohjiin reikiä haarukalla.
Laita viilentyneet vuoat uuniin ja paista pohjia 175 asteessa 10 minuuttia. Kauli yli jäänyt taikina ja paista sitä pellillä noin 10 minuuttia. Kun ylijäänyt taikina on kypsää, murusta se rouheeksi.
TÄYTE: Laita liivatelehdet likoamaan veteen. Soseuta kohmeiset mustikat sauvasekoittimella ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita talkkunajauhot mustikkasurvoksen joukkoon. Ota tässä vaiheessa erikseen 12 ruokalusikallista mustikkapöperöä talteen erilliseen astiaan.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää se mustikkasurvoksen joukkoon. Kuumenna keskenään sekoitettu sitruunamehu ja vesi. Sulata liivatelehdet kuumaan liemeen. Kun liivateliemi on jäähtynyt, lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mustikka-talkkunavaahdon joukkoon. Siirrä jääkaappiin jähmettymään noin 10 minuutiksi.
RUBY-MUSTIKKAKORISTEET: Temperoi ruby-suklaa. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja ota siitä 25 g kulhoon. Sulata rubysuklaa mikrossa niin, että se juuri ja juuri sulaa. Kaada sulatettu suklaa keraamiseen kulhoon ja lisää joukkoon loppu suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaa on 26 asteista. Jos suklaa ei jäähdy tarpeeksi, voit sekoittaa sitä kylmäkallen päällä. Kun suklaa on temperoitu, levitä siitä palettiveitsen avulla pieniä purjeita ja ripottele niihin pienen siivilän avulla mustikkajauhetta koristeeksi. Vie kylmään, jotta koristeet kovettuvat nopeasti.
LEIVOSTEN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kokoa mustikkapöperöleivokset asettamalla jäähtyneet pohjat tarjoiluvadille. Laita noin 1 tl pelkkää mustikkapöperöä pohjan päälle. Siirrä mustikkapöperö-täyte pursotinpussiin, jossa on tähtipäinen tylla. Pursota täytettä pohjien päälle kekomaiseksi pyörittäen. Laita jokaiseen koristeeksi ruby-purje.
3. Koristele tuoreilla mustikoilla ja talkkunarouheella.
[KM1]Vesi puuttuu tarveaineista. Lisätty reseptiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"