Koko Suomi leipoo: Mansikka-marenki-sundae, Juulian resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.
Piirakkapohja
- 3 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 dl tomusokeria
- 120 g huoneenlämpöistä voita
- 2 kpl keltuaisia
- 0,5 tl suolaa
- 1-2 rkl vettä
- Vuokaspray
Mansikkakerma ja mansikat
- 800 g mansikoita
- 1 kpl sitruuna
- 2 dl kuohukermaa
- 4 liivatelehtiä
- 1 rkl sokeria
Mansikkasiirappi
- 150g mansikoita
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
- Sveitsiläinen marenki
- 6 kpl valkuaisia
- 300g erikoishienoa sokeria
- Vettä vesihaudetta varten
Valmistusohje
PIIRAKKAPOHJA: Siivilöi jauhot ja tomusokeri yleiskoneen kulhoon. Lisää voi paloina, keltuaiset, ja suola ja pyöräytä taikina nopeasti sekaisin. Jos taikina on kovin kuivaa tai tarttuvaa, lisää vettä. Purista taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä hetki ennen kaulimista. Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma) ja käsittele muffinipelti vuokaspraylla ja leikkaa koloihin vielä leivinpaperisuikaleet varmuuden vuoksi. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi, leikkaa palat pyöreällä muotilla ja asettele muffinipellin koloihin. Peitä kupit palalla foliota, laita paistohelmet painoksi ja paista uunissa kullanruskeiksi 180 astetta ja 15-20. Irrota hyvin paistuneet kupit vuoasta ja nosta ritilälle jäähtymään.
MANSIKKAKERMA JA MANSIKAT: Kylmää vettä kulhollinen liivatteen liottamiseen. Putsaa mansikat ja laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuutioi ¾ mansikoista (voit säästää muutaman koristeluun) ja pyörittele palat sitruunamehussa. Jaa mansikkakuutiot piirakkakuppien sisään. Soseuta ¼ mansikoista sauvasekoittimella. Laita 1 rkl kermaa pieneen kattilaan. Vatkaa loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Yhdistä mansikkasose, löysä kerma ja sokeri. Kuumenna kermatilkka ja liota siihen liivatteet, lisää seos ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada mansikkakerma mansikkakuppeihin ja laita kupit jääkaappiin jähmettymään.
MANSIKKASIIRAPPI: Pilko mansikat sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Soseuta seos sauvasekoittimella. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen siirapiksi, n. 30 minuuttia. Siirrä siirappi kastikepulloon. Jäähdytä siirappi kylmäksi ennen käyttöä.
SVEITSILÄINEN MARENKI: Mittaa valkuaiset ja sokeri yleiskoneen metallikulhoon. Laita vesi kiehumaan kattilassa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seos 50-asteiseksi. Siirrä yleiskoneeseen ja vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Paahda marenkia kaasupolttimella vatkauksen loppuvaiheessa paahteisen maun aikaansaamiseksi ja jatka vatkaamista edelleen. Ota osa marengista pursotinpussiin, johon levität pensselillä punaista väriä ja pursota pellille nauhoja pienellä tyllalla. Laita nauhat kuivumaan 80 asteiseen uuniin ja kuivuttuaan leikkaa veitsellä strösseliksi. Värjää loppu marenki tasaisen vaaleanpunaiseksi, siirrä pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.
KOKOAMINEN: Pursota marenki pehmiksen näköiseksi leivosten päälle. Valuta kastikepullosta mansikkasiirappia ”pehmisten” päälle. Ripottele ”strösseliä” pinnalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku