Koko Suomi leipoo: Mansikka-marenki-sundae, Juulian resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps5_beautyshots_taidonna25C225A8yte_juulia_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.

Piirakkapohja

  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • 120 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 kpl keltuaisia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1-2 rkl vettä
  • Vuokaspray

Mansikkakerma ja mansikat

  • 800 g mansikoita
  • 1 kpl sitruuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 liivatelehtiä
  • 1 rkl sokeria

Mansikkasiirappi

  • 150g mansikoita
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • Sveitsiläinen marenki
  • 6 kpl valkuaisia
  • 300g erikoishienoa sokeria
  • Vettä vesihaudetta varten

Valmistusohje

PIIRAKKAPOHJA: Siivilöi jauhot ja tomusokeri yleiskoneen kulhoon. Lisää voi paloina, keltuaiset, ja suola ja pyöräytä taikina nopeasti sekaisin. Jos taikina on kovin kuivaa tai tarttuvaa, lisää vettä. Purista taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä hetki ennen kaulimista. Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma) ja käsittele muffinipelti vuokaspraylla ja leikkaa koloihin vielä leivinpaperisuikaleet varmuuden vuoksi. Kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi, leikkaa palat pyöreällä muotilla ja asettele muffinipellin koloihin. Peitä kupit palalla foliota, laita paistohelmet painoksi ja paista uunissa kullanruskeiksi 180 astetta ja 15-20. Irrota hyvin paistuneet kupit vuoasta ja nosta ritilälle jäähtymään. 

MANSIKKAKERMA JA MANSIKAT: Kylmää vettä kulhollinen liivatteen liottamiseen. Putsaa mansikat ja laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuutioi ¾ mansikoista (voit säästää muutaman koristeluun) ja pyörittele palat sitruunamehussa. Jaa mansikkakuutiot piirakkakuppien sisään. Soseuta ¼ mansikoista sauvasekoittimella. Laita 1 rkl kermaa pieneen kattilaan. Vatkaa loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Yhdistä mansikkasose, löysä kerma ja sokeri. Kuumenna kermatilkka ja liota siihen liivatteet, lisää seos ohuena nauhana mansikkakerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada mansikkakerma mansikkakuppeihin ja laita kupit jääkaappiin jähmettymään.

MANSIKKASIIRAPPI: Pilko mansikat sauvasekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon muut aineet. Soseuta seos sauvasekoittimella. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen siirapiksi, n. 30 minuuttia. Siirrä siirappi kastikepulloon. Jäähdytä siirappi kylmäksi ennen käyttöä. 

SVEITSILÄINEN MARENKI: Mittaa valkuaiset ja sokeri yleiskoneen metallikulhoon. Laita vesi kiehumaan kattilassa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kuumenna seos 50-asteiseksi. Siirrä yleiskoneeseen ja vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Paahda marenkia kaasupolttimella vatkauksen loppuvaiheessa paahteisen maun aikaansaamiseksi ja jatka vatkaamista edelleen. Ota osa marengista pursotinpussiin, johon levität pensselillä punaista väriä ja pursota pellille nauhoja pienellä tyllalla. Laita nauhat kuivumaan 80 asteiseen uuniin ja kuivuttuaan leikkaa veitsellä strösseliksi. Värjää loppu marenki tasaisen vaaleanpunaiseksi, siirrä pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

KOKOAMINEN: Pursota marenki pehmiksen näköiseksi leivosten päälle. Valuta kastikepullosta mansikkasiirappia ”pehmisten” päälle. Ripottele ”strösseliä” pinnalle. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.