Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kiisseliä kakussa

koko suomi leipoo 0501 (11)
Julkaistu 11.11.2019 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa lapsuudesta tuttu leivonnainen.

Sokerikakkupohja

  • 1 lasi (n. 5 kananmunaa)
  • 1 lasi (n. 250 g sokeria)
  • 1 lasi (n. 250 g erikoisvehnäjauhoja)
  • Perunajauhoja
  • 1 tl Vaniljasokeria
  • 1/2 tl Leivinjauhetta

Täyte "marjakiisseli"

  • 300 g tuoreita mansikoita
  • 300 g tuoretta raparperia
  • 2-3 rkl perunajauhoa (sekoita 0,5dl vettä)
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vettä

Tuorejuustotäyte

  • 300 g Philadelphia tuorejuustoa maustamatonta
  • 100 g voi (huoneenlämpöistä)
  • 200 g tomusokeria
  • 1 kpl vaniljatanko
  • 1 kpl lime

Kakkujen kostutukseen

  • 2 dl raparperimehua

Koristeluun

  • 200 g raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 litra tuoreita mansikoita
  • 1 dl tomusokeria
  • Nippu minttua

Valmistusohje

SOKERIKAKKUPOHJA: Sokerikakkupohja tehdään lasi-tyylillä, viiden kananmunan taikinaksi. Mittaa lasiin 5 kananmunaa ja sen jälkeen toisiin laseihin yhtä paljon sokeria ja jauhoja. Jauhojen suhde on tässä taikinassa 90% erikoisvehnäjauhoja ja 10% perunajauhoja. Vaniljasokerin voit lisätä sokerin sekaan ja leivinjauheen jauhoseokseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, paksuksi vaahdoksi monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Kun seos on valmis, lisää jauhot siivilän läpi kolmessa erässä, nuolijalla varovasti sekoittaen. Voitele voilla tai vuokaspraylla kakkuvuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes puutikku tulee kuivana ulos. Anna jäähtyä hetki vuoissa, ja nosta pohjat sitten jäähtymään kakku ritilän päälle.

TÄYTE ”MARJAKIISSELI”: Pilko raparperi ja mansikat. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja lisää marjat. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja lisää sekaan perunajauhot veden seassa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista maku. Kiisseli saa jäädä paksuksi, koska se tulee kakun täytteeksi. Siirrä levyltä jäähtymään, kun kiisseli on pulpahtanut ja perunajauho kypsynyt.

TUOREJUUSTOTÄYTE: Sekoita monitoimikoneessa voi ja tomusokeri. Lisää tuorejuusto. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan vaniljatangon siemenet sekaan. Raasta limenkuori ja lisää n. 1tl limekuorta täytteen sekaan. Siirrä pursotinpussiin kylmään odottamaan.

KORISTELUUN: Irrota mansikoista kannat. Kuori raparperi ja leikkaa siitä pituussuunnassa pitkiä lastuja. Valuta ylimääräinen neste, siirrä raparperit kulhoon ja kaada päälle sokerit ja sekoittele. Anna raparperien maustua vähintään puoli tuntia. Valuta ne kevyesti talouspaperin päällä.

KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan (sinulle tulee 4 kakkulevyä). Kostuta kakkupohja pullasudilla kevyesti raparperimehulla. Pursota kakkulevyn reunoille kerros tuorejuustoa, ja lisää kakun keskelle kiisseliä. Jatka kahteen seuraavaan kerrokseen sama. Levitä kakun päälle kerros tuorejuustotäytettä. Voit tasoittaa kevyesti kakkulastalla tuorejuuston kakun pintaan, mutta sen ei tarvitse kokonaan peittyä. Kierrä raparperi siivuista pieniä ympyränmuotoisia kekoja kakun päälle. Keon keskelle lisää mansikka ja jokaisen kekoon yksi tai kaksi mintunlehteä. Koristele tomusokerilla.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo