Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Lauran Yrteillä täytetty koristeleipä

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps7_6847
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 21.02.2022 20:48

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.

Leipätaikina

  • 4 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 40 g tuorehiivaa
  • ¼ dl ruokaöljyä
  • 2 dl Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoa
  • 7 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 15 g pinaattia
  • ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa

Alustukseen

  • 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa

Voiteluun

  • 2 kpl kananmuna

Yrttipesto

  • 2 dl tuoretta pinaattia
  • ½ ruukkua tuoretta korianteria
  • ½ ruukkua tuoretta basilikaa
  • ½ dl pinjansiemeniä
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 1 kpl sitruunan raastettu kuori
  • 1 dl neitsytoliiviöljyä
  • 1 dl parmesaania
  • ripaus mustapippuri
  • ¼ tl suola

Tapenade

  • 1 ½ dl kalamata-oliiveja
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • n. 7 kpl kapriksia (pieniä)
  • ripaus mustapippuria

Hummus

  • 230 g kikherneitä
  • ¼ ruukkua persiljaa
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • ¼ dl seesamiöljyä
  • ¼ dl vettä
  • ¼ tl suolaa
  • ½ tl juustokuminaa
  • 2 rkl tahinitahnaa

Pestojugurtti

  • Puolet edellä valmistetusta yrttipestosta
  • 1 dl kreikkalaista jugurttia

Paiston jälkeen koristeeksi

  • ¼ ruukkua basilikaa
  • ¼ ruukkua korianteria

Valmistusohje

LEIPÄ: Laita kädenlämpöinen vesi (37°C) yleiskoneeseen ja lisää sekaan suola, siirappi ja tuorehiiva. Sekoita vispilällä, kunnes hiiva on liuennut. Vaivaa taikinakoukulla ja lisää rouheista sämpyläjauhoja ja erikoisvehnäjauhoja vähitellen noin puolet ohjeen määrästä. Lisää sitten öljy ja jatka vaivaamista jauhoja vähitellen lisäten noin 8 minuuttia, kunnes taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Taikinaa voi vaivata vielä käsin.

Ota taikinasta toiseen astiaan noin 250 g kun taikina on vielä löysähköä. Lisää tähän veitsellä hienonnettu pinaatti sekä tarvittaessa vielä pieni määrä erikoisvehnäjauhoa.

Anna taikinoiden kohota leivinliinan alla (lämpimän vesihauteen päällä) 10–20 minuuttia.

Tee kohoamisen aikana yrttipesto. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, kaulitse suuremmasta taikinasta suorakaiteen muotoinen (15x35cm) levy. Lisää puolet pestosta ja kääri napakalle rullalle. Laita rulla uunipellille ympyrän muotoon ja liitä saumakohdat yhteen. Leivo pienemmästä taikinasta 5 säikeellä lettipitko. Asettele lettipitko kevyesti rullan päälle. Leikkaa saksilla alemman rullan sisä- ja ulkopinnalle (alareunaan) noin 1 cm syvät kauniit viillot. Anna kohota noin 30 minuuttia lämpimän vesihauteen päällä leivinliinalla peitettynä. Voitele ennen paistoa kanamunalla. Paista leipää 180°C uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Hienonna basilika ja korianteri pieneksi silpuksi ja ripottele valmiin leivän päälle.

Lisukkeet

HUMMUS: Lisää tehosekoittimeen kaikki raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi.

TAPENADE: Lisää tehosekoittimeen kaikkia raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi.

PESTOJUGURTTI: Lisää jäljelle jääneeseen yrttipestoon kreikkalainen jugurtti ja sekoita tasaiseksi.

Tarjoile lisukkeet erillisistä tarjoilukulhoista; dippaa leipää eri lisukkeissa.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit