Koko Suomi leipoo: Varhaiskaalin piirakka
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.
Taikina
- 250 g rahkaa
- 150 g voita
- 4 - 4,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl jauhettua kumina
- 2 rkl kylmä vettä
- 0,5 tl suola
- 2 rkl vehnäjauhoja kaulintaan
Kaalitäyte
- 1 (800 g) keskikokoinen varhaiskaali
- 4 rkl voita paistamiseen
- 1 pieni sipuli
- 4 keitettyä kananmunaa
- 0,25 tl pippuria rouhittuna
- n. 1tl suolaa
- pieni nippu tuoretta tilliä
Valmistusohje
TAIKINA: Sekoita rahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho, kumina, leivinjauhe ja suola. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikinaa vähäisellä jauhoilla 30*30 cm levyksi ja taitaa kolmeksi, toistaa näin vielä kaksi kertaa, näin taikina muuttuu hieman leveämmäksi. Jäähdytä 30 min ennen käyttöä
KAALITÄYTE: Leikkaa kaalista ohuita suikaleita. Paista kaalisuikaleet voissa, lisää silputtu sipuli ja hauduta 10 min (varhaiskaali kypsyy nopeasti). Leikkaa kananmunat isoiksi palasiksi (palaisia tulee nähdä massassa). Mausta pippurilla. Lisää hienonnettu tilli. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen piirakan täyttämistä.
PIIRAKAN VALMISTUS: Jaa taikina kahteen osaan. Pohjaosaan käytettään noin 2/3 taikinaan. Kauli pohja taikina ja siirrä piirakkavuokaan (halkaisija 20cm). Lisää jäähdytetty kaalitäyte. Kauli taikinaan kansi ja siirrä pohjan päälle, nipistele pohja ja kansi hyvin yhteen. Pistele tikulla pieniä reikiä. Leikkaa hyvin ohuella veitsen terällä taikinaan kannen päälle ornamentin kuviot niin, että rikot vaan taikinan päällimmäisen kerroksen. Kauli ylijäämä taikina tasaiseksi ja ota lehtimuoteilla taikinasta niin paljon lehtiä, että ne riittävät taikinan kannen reunaosan koristeluun. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 35-40 min. Piiras maistuu parhaiten hieman jäähtyneenä tai huoneenlämpöisenä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka