Koko Suomi leipoo: Jalkapallo-sarjakuvakakku, Merjan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin sarjakuvakakku.
Porkkanakakkupohjat
- 3 dl rypsiöljyä
- 2,5 dl fariinisokeria
- 2,5 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- ¼ tl muskottipähkinää
- 4 kananmunia
- 2 tl vaniljauutetta
- 6 dl erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 7,5 dl (375 g) porkkaraaste hieno
Voikreemi väliin
- 140 g voita
- 3 dl tomusokeria
- 1,5 rkl maitoa
- 300 g tuorejuustoa
Voikreemin päälle
- 200 g pekaanipähkinärouhetta
Kuorrutuskreemi
- 250 g voita
- 100 g vettä
Kuorrutus
- 750 – 1000 g sokerimassaa
- Elintarvikevärit musta, vaaleanvihreä
- Tomusokeria kaulimiseen
- CMC-jauhetta koristeiden kovettamiseen
Valmistusohje
PORKKAKAKKUPOHJAT: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen ympyrä (x3) ja laita ne vuokien pohjalle (kakkupohja paistetaan kolmessa vuoassa). Sekoita kulhossa sokeri, kaneli ja muskotti. Sekoita joukkoon öljy. Lisää kananmunat sekä vanilja ja sekoita tasaiseksi. Sekoita toisessa kulholla jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola. Lisää kuivat aineet märkien joukkoon siivilän läpi ja sekoita seos tasaiseksi. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kolmeen kakkuvuokaan, halkaisijaltaan 20 cm ja paista uunin keskitasolla 30 –35 min. Tarkkaile kypsymistä ja paiston loppupuolella, koita kakun kypsyyttä esimerkiksi puutikulla. Anna pohjien jäähtyä vuoissa vähän aikaa ja sen jälkeen ritilällä.
VOIKREEMI: Vatkaa pehmeä voi ja maito kuohkeaksi vaaleaksi kreemiksi n. 5 min. Lisää tomusokeria pienissä erissä hyvin vatkaten ja vatkaa vielä hetken aikaa, kun kaikki sokeri on lisätty. Notkista tuorejuusto ja kääntele kreemin joukkoon. Rouhi pähkinät.
KUORRUTUSKREEMI: Laita sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kunnes sokeri on liuennut ja anna jäähtyä
huoneenlämpöön. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, vaniljasokeri ja vesi-sokeriliemi vaahdoksi. Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori ja sekoita joukkoon.
KAKUN KOKOAMINEN JA KUORRUTTAMINEN: Kokoa kakku laittamalla ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle. Levitä puolet voikreemistä väliin tasainen kerros. Laita toinen kakkupohja päälle ja levitä loput kreemistä ja aseta kakkupohja päälle. Kuorruta kakku kauttaaltaan kuorrutuskreemillä käyttäen palettiveistä.
KUORRUTUS: Vaivaa ja kääntele sokerimassa ensin pehmeäksi. Kauli sokerimassasta reilu reunojen korkeus x kakun ympärys kokoinen levy noin 3 mm paksuiseksi, kevyesti tomusokeroidulla alustalla. Levitä reunoille ja tasoita pinta, leikkaa terävällä veitsellä tms. yläreunasta ylimääräinen massa pois. Värjää kakun pintaan tuleva massan määrä vihreäksi, vaivaa että väri on tasaisesti massassa. Kauli noin 26 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä ympyrä, josta tulee kakun päällisosa ja muotoile terävällä veitsen kärjellä tms. reunaan aaltomaisia kuvioita. Laita kakun päälle ja tasoita.
NUMEROT JA JALKAPALLOT: Värjää massaa vihreäksi ja mustaksi, vihreäksi n. 150g ja mustaksi n. 50g, lisää cmc-jauhetta ripaus ja vaivaa. Muotoile numerot haluamasi kokoiseksi. Tee jalkapalloon mustaa ja valkoista pientä palloa, lisää myös cmc-jauhetta ripaus. Tee kaksi vähä isompaa valkoista palloa ja niiden päälle asettelet pikkupallot, niin että yksi musta pallo keskellä ja viisi ympärillä. Tätä kuviota koko pallo ja sitten pyörittele pallo sileäksi. Asettele pallot kakun päälle. Tee jääneestä sokerimassasta vielä esim. raita kakun kylkeen tai pieniä ympyröitä kakun reunoille.
KORISTELUN VIIMEISTELY MUSTALLA NAUHAMAISELLA SOKERIMASSALLA: Värjää sokerimassaa mustaksi n. 50 - 100 g. Pyörittele massasta pitkä ohut nauha tai sille tarkoitetulla työkalulla. Nauha liimataan, esimerkiksi vedellä tai elintarvikeliimalla sokerimassan reunoihin ja kulmiin. Näin rajaukset reunustavat kaikkia yksityiskohtia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa