Mainos

Koko Suomi leipoo: Zannin pirparkakkumalja

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps12_0541
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman toisessa jaksossa taidonnäytteessä leivottiin piparkakkutaideteoksia

Ainekset

  • 250 g Valio voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 2 tl pomeranssin kuorta
  • 2 tl kanelia
  • 3 tl inkivääriä
  • 2 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 13 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Kiinnittämiseen

  • 3 dl hienoa sokeria

Taatelipallot

  • 400 g kivettömiä tuoreita taateleita
  • 1/2 sitruunamehu
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 1 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl piparkakkumauste
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 limen kuori + mehu
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 tl suolaa

Koristeluun

  • 30 g pistaasia (rouhe)
  • 30 g hasselpähkinärouhetta
  • 10 g pakastekuivattua vadelmarouhetta
  • 3 rkl lakritsijauhetta
  • 100 g tummaa suklaata
  • 50 g valkoisia candymeltsejä
  • 2 rkl sormisuolaa
  • ½ dl kookoshiutaleita

Täytetyt taatelit

  • 10 kpl isoa taatelia
  • 50 g brie juustoa
  • 30 g viikunahilloa – hillo tulee itse tehdä, ei saa käyttää valmista hilloa
  • 30 g saksanpähkinöitä (kokonaisia)
  • 30 g mantelia (kokonaisia)
  • 100 g tummaa suklaata
  • Ripaus sormisuolaa

Valmistusohje

OHJE: Sulata voi kattilassa liedellä. Lisää siihen siirappi, sokeri ja mausteet. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sen jälkeen sekoita seokseen kananmunat yksitellen.  Sekoita vehnäjauhoihin sooda ja suola. Tämän jälkeen sekoita seokseen jauhoja vähän kerrallaan. Kun olet saanut taikinan valmiiksi lisää lopuksi noin 1 rkl rypsiöljyä. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan ja anna olla siellä yön yli.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa maljan osat kaavojen avulla veitsellä. Alusta maljalle saa olla hieman paksumpaa kuin muut maljan osat. Tee ylimääräisestä taikinasta tähtiä, sydämiä ja poroja piparimuotin avulla. Paista 170-asteisessa uunissa 10–12 min. Anna osien jäähtyä hyvin. Kokoamiseen tarvitset sulaa sokeria. Sulata sokeri pannulla (halkaisija 25 cm) miedolla lämmöllä, mutta älä sekoita. Jos maljan osien reunat ovat epätasaiset, voit sitrusraastimella käsitellä reunoja. Kasta maljojen osien reunat sokerissa ja liimaa ne yhteen. Tämä vaihe tulee tehdä nopeassa tahdissa, muuten sokeri ehtii kovettua. Muista kuitenkin, että sokeri on kuumaa. Käytä koristeluun tekemiäsi pipareita, jotka saat kiinnitettyä sokerin kanssa. Lopuksi koristellaan malja ja kiinnittämäsi piparit punasilla ja vihreillä nonparelleilla. 

TAATELIPALLOT: Laita kaikki taatelipallojen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Sattumia saa jäädä joukkoon. Pyöritä palloja seoksesta n. 12 kpl.

KORISTELU:  Sulata suklaa ja candymeltsit eri kulhoissa mikrossa ja anna hieman jäähtyä. Tämän jälkeen voit dipata pallot suklaaseen ja muihin pähkinärouheisiin.

TÄYTETYT TAATELIT: Sulata suklaa ja laita sivuun jäähtymään. Ota kivet pois taateleista ja täytä osa pähkinöillä ja toisen osan brie-juusto siivuilla ja laita päälle tl viikunahilloa. Kuorruta pähkinällä täytetyt taatelit suklaalla ja ripottele päälle sormisuolaa. Koristele malja haluamallasi tavalla ja siirrä lopuksi pallot ja taatelit maljaan varovasti.



Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!