Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kolmen sortin kaalia

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kaalit eri muodoissaan ovat joulupöydän klassikkoja, mutta sopivat myös liharuokien lisukkeeksi vuoden ympäri. Jos käytät kinkun paistoliemen sijaan kasvislientä, ruoista tulee täysin vegetaarisia.

Ainekset

  • Kuudelle-kahdeksalle

Punakaali

  • n. 1 kg punakaalia
  • 1 keltasipuli
  • 2 rkl voita
  • 6 mausteneilikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl viinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 4-5 hapanta omenaa
  • 2 rkl mustaherukkahyytelöä

Pitkäkaali

  • 1 lehtikaali
  • 5 dl kinkun paistolientä tai muuta lientä
  • 1 rkl voita
  • n. 1 dl kermaa
  • valkopippuria

Ruskeakaali

  • n. 1 kg keräkaalia, hienoksi suikaloituna
  • 50 g voita
  • 3-4 rkl siirappia
  • 5 dl kinkun paistolientä tai muuta lientä
  • suolaa

Valmistusohje

1. Punakaali: Suikaloi kaali ja lohko sipuli. Paista sipulia ja kaalia voissa padassa. Lisää mausteneilikat, sokeri, viinietikka ja suola, hauduta kannen alla puoli tuntia. Kuori ja lohko omenat, lisää ne sekä hyytelö pataan ja keitä kunnes kaali on pehmennyt.

2. Pitkäkaali: Huuhdo kaali, irrota lehdet ja keitä niitä 5 minuuttia kinkun paistoliemessä. Nosta lehdet kattilasta ja hienonna ne. Paista kaalisilppua voissa padassa, lisää kerma ja mausta pippurilla. Keitä 5 minuuttia.

3. Ruskeakaali: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ruskista kaali erissä voissa paistinpannussa, lisää siirappi. Laita kaalit uunipannuun, kaada päälle kinkun paistoliemi ja laita pannu uuniin n. 1 tunniksi. Sekoittele kaalia muutaman kerran paistamisen aikana ja suolaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kaalisalaatti