Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kolmenlaiset koristelukeksit: Jaanan "Ruusun aika"

Eps.9.Koristellut keksit.JAANA
Julkaistu 23.11.2017 07:19

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa leivottiin erilaisia keksejä. Tässä Jaanan herkulliset versiot!

Keksit

  • 150 g vähäsuolaista voita
  • 150 g hienoa sokeria
  • 3 keltuaista

KARDEMUMMA

  • 90 g vehnäjauhoja
  • 10 g perunajauhoja
  • 0,5 tl kardemumman siemeniä, kokonainen

APPELSIINI

  • 90 g vehnäjauhoja
  • 10 g perunajauhoja
  • 1 tl appelsiinin raastettua kuorta

VANILJA

  • 90 g vehnäjauhoja
  • 10 g perunajauhoja
  • 1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute ja koristelu

  • 3 valkuaista
  • 8-10 dl tomusokeria
  • vettä tarpeen mukaan
  • punainen pastaväri
  • vihreä pastaväri
  • turkoosi pastaväri

Valmistusohje

Keksit

  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  • Lisää keltuaiset yksi kerrallaan.
  • Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan. Käytä apuna keittiövakaa.
  • Lisää jauhot ja mausteet ohjeen mukaan. Saat kolme erimakuista keksitaikinaa.
  • Kauli taikina leivinpaperille. Anna jähmettyä hetki kylmässä.
  • Leikkaa samasta taikinasta aina samalla muotilla niin monta kuin mahtuu. Kuori ylimääräinen taikina pois keksien ympäriltä.
  • Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.
  • Anna jäähtyä

Kuorrute

  • Vatkaa valkuaiset sekaisin tomusokerin kanssa.
  • Värjää ja ohenna seuraavasti:
  • HUOM! Lisää vain aavistus vettä kerrallaan.
    • STIFF – älä ohenna. Kuviotyllat
    • PIPE – tarkkaan pursotukseen sopivaa kuorrutetta. Pitää muotonsa ja tulee hyvin tyllasta läpi.
    • FLOOD – täyttöön sopiva kuorrute. Sopivaa kun tasoittuu noin 10-15 sekunnissa.
    • valkoinen
      • stiff
      • pipe
      • fluid
    • turkoosi
      • pipe
      • fluid
    • punainen
      • stiff
      • pipe
      • fluid
    • vihreä
      • stiff
      • fluid
    • ruskea
      • stiff

Esimerkkejä koristelutekniikoista, joita ainakin käytän

  • Kuorrutteen ”tohotus”
  • wet on wet
  • stiff pursotus, esim. koristereuna, lehdet, ruusu
  • koristepursotukset, esim. pitsi, ruusu (laveerataan siveltimellä, ”embroidery”)

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit