Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Krista Niiniharjun moussaka

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tällä tuhdilla ruoalla on kiva aloittaa viikonloppu. Koko perhe tykkää varmasti.

6 annosta

  • 500 g munakoisoa
  • noin 1 tl suolaa
  • noin 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 perunaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g tuoreita herkkusieniä
  • 400 g (karitsan) jauhelihaa
  • 3 tomaattia
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 dl vettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 2 rkl tuoretta minttua
  • 2 rkl tuoretta timjamia

Juustokastike

  • 4 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl maitoa
  • 2 dl juustoraastetta
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna

Vuokaan

  • oliiviöljyä
  • korppujauhoja

Valmistusohje

Viipaloi munakoiso noin puolen sentin viipaleiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle suola ja anna "itkeä" 20 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pirskota munakoisojen päälle hieman oliiviöljyä. Paahda munakoisoja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä. Keitä perunat lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja viipaloi.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Ruskista jauheliha pannulla, lisää loppuvaiheessa sipulit ja herkkusienet. Jatka paistamista melko kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia.

Kuutioi joukkoon pieneksi tomaatit. Lisää punaviini, vesi ja liemikuutiot. Hienonna joukkoon yrtit. Hauduta ilman kantta melko kovalla lämmöllä noin 15 minuuttia, jotta nestettä haihtuisi pois.

Valmista kastike: kuumenna rasva kattilassa, kiehauta jauhot siinä. Lisää maito ja hämmennä, kunnes kastike vähän sakenee. Lisää juustoraaste ja anna sulaa. Anna jäähtyä viisi minuuttia, lisää lopuksi kananmuna. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen.

Voitele vuoka oliiviöljyllä ja korppujauhota se. Kaada juustokastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ohut kerros. Lado sen päälle munakoiso- ja perunaviipaleita ja jauhelihakastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, päällimmäiseksi munakoisoa ja juustokastiketta.

Kypsennä uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Tuoreimmat aiheesta

Moussaka