Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kalagratiini tomaatin ja duchesseperunoiden kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kalagratiini voi vaikuttaa hankalatekoiselta, mutta sen valmistaminen ei välttämättä ole niin vaikeaa kuin näyttää.

4 annosta

  • 600 g kalafileetä
  • 2 rkl hienonnettua sipulia
  • 3 rkl juustoraastetta
  • 1 tomaatti

Kastike

  • 4 dl kalalientä
  • ½ dl valkoviiniä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl puristettua sitruunamehua
  • ½ nippu tilliä
  • suolaa ja pippuria

Duchesseperunat

  • 1 kg perunaa
  • 2 munankeltuaista
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa ja pippuria
  • 1/4 tl raastettua muskottipähkinää

Valmistusohje

1. Duchesseperunat: Kuori ja keitä perunat pehmeiksi, kaada vesi pois, höyrytä kosteus pois perunoista ja soseuta sitten puristimella. Vatkaa joukkoon munankeltuaiset ja öljy niin, että muodostuu tasainen sose. Mausta suolalla, pippurilla ja raastetulla muskotilla.

2. Voitele kattila ja lisää hienonnettu sipuli. Taita tai rullaa kalafileet nahkapuoli sisäänpäin ja aseta kala kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon kalaliemi, pane kansi päälle ja hauduta 10-12 minuutin ajan. Nosta kala kattilasta ja siivilöi liemi.

3. Kastike: Sulata voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää kalaliemi, valkoviini ja kerma ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia. Silppua tilli ja mausta lopuksi kastike suolalla, pippurilla, tillillä ja tilkkasella sitruunamehua.

4. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Voitele uunivuoka ja pursota duchesseperunasose vuoan reunalle. Viipaloi tomaatti. Nosta kalat vuoan keskelle, kaada kastike päälle ja aseta tomaattiviipaleet päällimmäisiksi. Ripottele päälle juustoraastetta ja gratinoi uunissa, kunnes gratiini on kullanruskea, noin 15 minuutin ajan. Koristele tillinoksalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kalagratiini