Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hovimestarin moussaka

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämän herkullisen moussakan idea on peräisin kreikkalaiselta Mykonoksen saarelta. Moussaka lasketaankin kreikan kansallisruokien joukkoon.

4 annosta

  • 400 g lampaan tai naudan jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • ruokaöljyä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 prk kokonaisia tomaatteja, 400g
  • 1 nippu persiljaa
  • suolaa ja pippuria
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl rosmariinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 munakoisoa

Valkokastike

  • 50 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 7½ dl maitoa
  • suolaa ja pippuria
  • 3 dl juustoraastetta

Valmistusohje

1. Jauhelihakastike: Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja paista, kunne se saa väriä. Kaada pataan valkoviini. Paloittele tomaatit ja lisää ne liemineen pataan. Hienonna persilja. Lisää pataan persilja, suola, pippuri, timjami ja rosmariini. Purista joukkoon myös valkosipulinkynnet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi kuorimattomat munakoisot pituussuuntaan ja paista viipaleet oliiviöljyssä kullanruskeiksi.

3. Valkokastike: Kuumenna maito kattilassa. sulata toisessa kattilassa voi, ripottele voisulan joukkoon jauhot ja kuumenna kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kuumennettu maito vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Voitele uuninkestävä vuoka. Täytä vuoka kerroksittain munakoisoviipaleilla, jauhelihakastikkeella, valkokastikkeella ja juustolla niin, että päällimmäiseksi jäävät munakoisoviipaleet, valkokastike ja juusto. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Moussaka