Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Latva-artisokka ja voivaahto

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Latva-artisokka on kaunis vihannes, jonka syöminen käsin vaatii toki hieman taitoa ja harjaannusta. Harjoitus tekee mestarin ja latva-artisokan viehkeä maku on vaivan väärti.

4 hengelle

  • 4 latva-artisokkaa
  • 1/2 sitruuna viipaleina
  • vettä ja ripaus suolaa
  • 75 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 rkl puristettua sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

1. Taita artisokkien varret, niin että mahdollisimman paljon kovia rihmoja seuraa mukana. Leikkaa keittiösaksilla lehtien terävät kärjet, jotka ovat hyvin kirpeitä. Huuhtele artisokat huolellisesti ja laita ne tilavaan pataan tai kattilaan. Kaada päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää hieman suolaa. Laita mukaan myös muutama paksu sitruunanviipale. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen 30-50 minuuttia riippuen artisokkien koosta.

2. Kokeile artisokkien kypsyyttä irrottamalla yksi lehti. Jos se irtoaa helposti ja lehden paksu tyvi on pehmeä, artisokat ovat kypsiä. Ota artisokka"kävyt" kattilasta ja anna niiden valua hetken aikaa ylösalaisin. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sitruunamehua, suolaa ja pippuria, vatkaa vaahtomaiseksi.

3. Ja näin latva-artisokat syödään: irrota yksi lehti kerrallaan, dippaa paksu tyviosa voivaahtoon, vedä hampaiden välistä ja ime ihana malto. Kun kaikki lehdet on irrotettu tulee vastaan "parta", joka leikataan pois. Sen alla on herkullinen artisokan pohja, joka syödään veitsellä ja haarukalla.

Tuoreimmat aiheesta

Latva-artisokkasalaatti