Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Parsaa al dente

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Vihreä parsa on halvempaa kuin valkea, joka on kallista ja loistokkaan maukasta. Jos raaskit hankkia valkeaa parsaa, sinun on kuorittava parsat, muuten niiden sitkeä, uloin osa jää hampaisiin kiinni.

2-4 hengelle

  • 500 g tuoretta vihreää parsaa
  • suolaa
  • 1 rkl voita

Vinaigrette

  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sinappia
  • ½ tl kidesokeria
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • ½ dl oliiviöljyä

Valmistusohje

Kuori varoen perunankuorimaveitsellä ja anna parsojen levätä rannetta vasten, jotta ne eivät murru kahtia. Varo nuppuja, niitä ei kuorita. Vihreästä parsista tarvitsee leikata pois vain sitkeä, kuituinen osa. Hyvän parsan salaisuus on, että parsojen tulee olla tuoreita. Jos parsat nuokkuvat tai ovat osittain ruskeita, älä osta niitä, silloin ne eivät maistu hyvältä.

1. Huuhdo parsat hyvin. Varo, ettet murra nuppuja. Leikkaa pois karkeat, säikeiset päät.

2. Laita parsat paistinpannuun tai kattilaan, kaada päälle vettä 1 cm korkeuteen. Mausta suolalla, laita kansi päälle ja kuumenna kiehuvaksi kovalla lämmöllä. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 2-6 minuuttia, riippuen parsojen paksuudesta. Kokeile terävällä veitsellä, ovatko parsat kypsiä – niissä pitää olla hieman jämäkkyyttä jäljellä.

3. Siivilöi parsat ja tarjoile heti. Syö ne voin tai vinaigretten kanssa. Parsa maistuu loistavalta ilman muita lisukkeita.

4. Vinaigrette: Sekoita viinietikka, sinappi, sokeri, pippuri ja suola pienessä kulhossa. Vatkaa haarukalla. Kaada öljy mukaan hiljalleen ja vatkaa kunnes kaikki ainesosat ovat sekoittuneet. Kaada kastike kuumien parsojen päälle ja tarjoile. Voit myös syödä parsat pelkän voin kera, tai ilman mitään muuta.

Tuoreimmat aiheesta

Parsa