Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lipeäkala valkokastikkeessa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Miedon makuinen ja kevyt lipeäkala on tukevien jouluruokien joukossa hellä vaihtoehto vatsalle. Lipeäkala kannattaa ostaa valmiina, sillä kalan liottaminen on melkoinen urakka.

4 annosta

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Liota tarvittaessa lipeäkalaa runsaassa kylmässä vedessä. Jos haluat, että kala on kiinteää, varaa liotukseen noin vuorokausi. Jos taas haluat pehmeämpää kalaa, liota sitä vain muutama tunti. Kaada liuotusvesi pois.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane valutettu kala uuninkestävään voideltuun vuokaan tai voidellulle korkeareunaiselle vadille. Ripottele päälle suolaa, sillä suolan ansiosta kala säilyy paremmin kiinteänä. Peitä vuoka tai vati voidellulla foliolla tiiviisti. Kypsennä kalaa uunissa paksuuden mukaan 40-50 minuuttia. Valmis kala on valkoista ja mureaa. Kaada varovasti pois vuokaan tai vadille kertynyt vesi.

3. Valkokastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhot voin joukkoon. Lisää maito, suola ja valkopippuri koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä, jotta kastike ei pala pohjaan.

Tuoreimmat aiheesta

Lipeäkala