Lipeäkala valkokastikkeessa
Miedon makuinen ja kevyt lipeäkala on tukevien jouluruokien joukossa hellä vaihtoehto vatsalle. Lipeäkala kannattaa ostaa valmiina, sillä kalan liottaminen on melkoinen urakka.
4 annosta
- 2 kg lipeäkalaa
- 2 rkl voita
- 1½ rkl suolaa
Valkokastike
- 2 rkl voita
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
Valmistusohje
1. Liota tarvittaessa lipeäkalaa runsaassa kylmässä vedessä. Jos haluat, että kala on kiinteää, varaa liotukseen noin vuorokausi. Jos taas haluat pehmeämpää kalaa, liota sitä vain muutama tunti. Kaada liuotusvesi pois.
2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane valutettu kala uuninkestävään voideltuun vuokaan tai voidellulle korkeareunaiselle vadille. Ripottele päälle suolaa, sillä suolan ansiosta kala säilyy paremmin kiinteänä. Peitä vuoka tai vati voidellulla foliolla tiiviisti. Kypsennä kalaa uunissa paksuuden mukaan 40-50 minuuttia. Valmis kala on valkoista ja mureaa. Kaada varovasti pois vuokaan tai vadille kertynyt vesi.
3. Valkokastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhot voin joukkoon. Lisää maito, suola ja valkopippuri koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä, jotta kastike ei pala pohjaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku