Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Mieto ja kevyt lipeäkala on levähdystauko raskaan jouluruoan keskellä. Osta mieluiten valmiiksi lipeöityä kalaa, sillä kalan itse livettäminen on melkoinen yritys. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu myös ripotella valmiille annokselle rouhittua maustepippuria.

Neljälle-kuudelle

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1 ½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoa
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • vihreitä herneitä
  • keitettyjä perunoita
  • rouhittua maustepippuria

Valmistusohje

1. Jos lipeäkalaa pitää vielä liottaa, laita se runsaaseen kylmään veteen. Jos haluat oikein kiinteää kalaa, voit pitää kalaa liossa jopa vuorokauden. Jos taas haluat pehmeämpää kalaa, liota sitä vain muutama tunti. Heitä vesi pois, kun alat valmistaa kalaa.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane hyvin valutettu kala voideltuun uunivuokaan. Sirota kalan pinnalle suolaa (joka saa aikaan sen, että kala pysyy paremmin koossa) ja peitä kala voidellulla alumiinifoliolla niin, että se on ilmatiiviissä paketissa. Pane kala uuniin 40-50 minuutiksi, riippuen kalan paksuudesta. Kalan pitää olla valkoinen ja pehmeä, kun se on valmis. Kaada varovasti pois vesi, joka on kertynyt vuokaan.

3. Valkokastike: Sulata voi kasarissa, ota se liedeltä ja sekoita joukkoon jauho ja nosta takaisin liedelle. Lisää maito vähitellen ja koko ajan sekoittaen, suolaa ja pippuroi. Anna kastikkeen kiehua hiljaa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Ole tarkkana, ettei se pala pohjaan. Tarjoile kastike lipeäkalan, keitettyjen perunoiden ja vihreiden herneiden kanssa. Pane pöytään myös rouhittua maustepippuria.

Tuoreimmat aiheesta

Lipeäkala