Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti

Lipeäkala kuuluu ehdottomasti joulun herkkuihin. Makuja-kokki Veera Rusasen ohjeella saat perinteiseen lipeäkalaan ripauksen sisilialaista vivahdetta. Valitse kahdesta lipeäkalasta suosikkisi ja nauti.

Sisilialaisittain

  • 1 kg lipeäkalaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kuivattu pikku-chili (tai 0,5 tl chiliä tai cayennepippuria)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 laakerinlehti
  • 1 dl mustia oliiveja
  • 2 rkl rusinoita
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • suolaa
  • persiljaa

Lipeäkalaa perinteiseen tapaan

  • 1–1,5 kg lipeäkalaa
  • keitettyjä perunoita
  • keitettyjä herneitä
  • suolaa ja maustepippuria
  • valkokastiketta
  • Valkokastike
  • 25 g voita
  • 25 g vehnäjauhoja
  • 0,5 l kuumaa maitoa
  • suolaa

Valmistusohje

Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa 50 minuuttia.

Aloita kastikkeen valmistelut heti kun olet laittanut kalan uuniin.

Siivuta kuorittu sipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet. Murskaa chili. Freesaa sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä pannulla noin minuutin ajan. Kaada pannuun valkoviini ja anna kiehua hetki. Lisää tomaattimurska ja laakerinlehti. Mausta suolalla.

Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä. Noin 15 minuuttia ennen kuin kala on valmis, lisää kastikkeeseen oliivit, joista on kivet poistettu, liotetut rusinat sekä pinjansiemenet.

Nosta valmis kala tarjoiluastiaan, kaada päälle kastike ja viimeistele silputulla persiljalla.

Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa foliolla peitettynä 50 minuuttia.

Keitä perunat ja herneet. Murskaa maustepippurit. Valmista paksu valkokastike.

Siirrä valmis kala tarjoiluastiaan ja tarjoile perunoiden, herneiden, maustepippurin ja valkokastikkeen kera.

Voit halutessasi tarjota lipeäkalan kanssa myös paistettua pekonia.

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua hetki, mutta varo ruskistamasta jauhoja. Kaada kattilaan kuuma maito koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu.

Mausta suolalla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!