Luumupiiras

Tässä herkullisessa kakussa maistuvat luumu, appelsiini ja manteli. Tarjoile piiraan kanssa vatkattua kermaa.

Ainekset

  • 4 annosta

Piirastaikina

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 125 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/4 tl suolaa

Täyte

  • 250 g kuivattuja kivettömiä luumuja
  • 2 appelsiinia
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl ranskankermaa
  • 1 dl sokeria
  • 75 g mantelijauhetta

Koristeluun

  • 2 säilykepersikan puolikasta
  • 1½ dl omena- tai muuta hyytelöä, esimerkiksi mustaviinimarjahyytelöä

Valmistusohje

1. Piirastaikina: Sekoita vehnäjauhot, voi, sokeri, kananmuna ja suola taikinaksi. Anna taikinan levitä jääkaapissa noin tunnin ajan. Purista appelsiineista mehu ja keitä luumut pehmeiksi mehussa. Pane ne sitten sivuun. Sekoita kananmunat, ranskankerma, sokeri sekä mantelijauhe ja lisää 2 rkl appelsiinimehua luumuista.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli piirastaikina ja vuoraa sillä irtopohjainen, halkaisijaltaan noin 30-senttinen piirasvuoka. Pistele piiraspohjaa haarukalla ja esipaista noin 15 minuuttia. Ota pohja uunista, kun se on saanut kauniin värin. Levitä luumut piiraan pohjalle, kaada päälle mantelitäyte ja paista 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna piiraan jäähtyä kokonaan.

3. Leikkaa persikanpuolikkaat lohkoiksi ja aseta ne kylmän piiraan päälle. Sulata hyytelö, kaada se persikoiden päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.