Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Päärynätorttu rommilla

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämän maukkaan tortun voi tehdä myös omenista tai muista hedelmistä. Torttu on parhaimmillaan haaleana jäätelön tai kermavaahdon kera. Aloita valmistus hyvissä ajoin - taikinan pitää levätä viileässä tunnin ajan. Jos jälkiruokapöydässä on lapsia, jätä rommi pois.

4 annosta

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 pieni kananmuna
  • 4 kypsää päärynää
  • vastapuristettua sitruunamehua
  • 250 g karkeaksi raastettua mantelimassaa
  • 2 kananmunaa
  • ½ rkl rommia
  • aprikoosimarmeladia voiteluun

Valmistusohje

1. Nypi voi jauhojen ja sokerin joukkoon. Riko kananmuna ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Anna levätä muovipussissa ainakin tunnin ajan. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä se irtoreunaiseen halkaisijaltaan noin 23-senttiseen piirakkavuokaan. Painele taikina huolellisesti myös vuoan reunojen ympäri ja pistele haarukalla pohja. Pane vuoka viileään.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja halkaise päärynät ja poista siemenkodat. Laske päärynänpuolikkaat kiehuvaan, sitruunamehulla maustettuun veteen. Hauduta pari minuuttia ja anna päärynöiden sen jälkeen kuivua kunnolla. Vatkaa mantelimassasta, kananmunista ja rommista ilmava seos tortun täytteeksi.

3. Asettele päärynänpuolikkaat joko sellaisinaan tai ohuiksi viipaloituina torttupohjan päälle ja valuta täyte päärynänpuolikkaiden ympärille. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40 minuutin ajan. Päärynöiden tulee olla pehmeitä, täytteen jähmettynyttä ja pinnan kauniin kullanruskea. Sivele torttu marmeladilla.

Tuoreimmat aiheesta

Päärynäpiirakka