Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maatalon reikäleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Maukasta leipää keittojen ja pataruokien kaveriksi. Tätä sopii täyttää myös eväsleiviksi.

Yksi reikäleipä

  • 50 g hiivaa
  • 3 tl fariinisokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl voisulaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl karkeaa vehnäjauhoa
  • 3,5 dl ruisjauhoa

Valmistusohje

1. Murenna hiiva taikinakulhoon, sirottele päälle fariinisokeri ja kaada päälle ½ dl 37-asteista vettä. Pane kulho vedottomaan ja lämpimään paikkaan, esimerkiksi kuumentamattomaan uuniin, noin 10 minuutiksi, kunnes hiiva alkaa kuplia. Sekoita joukkoon muut ainekset, säästä 1 dl ruisjauhoa leipomiseen. Nostata peitettynä 10-15 minuuttia.

2. Vaivaa taikina hyvin, siirrä se takaisin kulhoon ja anna nousta vielä 45 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaivaa taikina uudelleen leivinpöydällä, kauli pyöreä, noin 2 senttiä paksu kakku. Nosta se leivinpaperille uunipellille. Tee muotilla keskelle leipää reikä. Anna nousta sen aikaa, kun uuni lämpenee. Paista alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes leipä kuulostaa ontolta, kun sitä koputtaa pohjaan. Ihanimmalta tämä maistuu lämpimänä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä