MasterChef: Kozeen Shiwanin kuningasperuna
MasterChef Suomi -sarjan 13. jaksossa keittiöön saapuu vieras, joka yhdistää tieteen, taiteen ja gastronomian: MasterChefistäkin tuttu huippuosaaja Kozeen Shiwan. Kilpailijoiden on toisinnettava näyttävä Kuningasperuna-annos Kozeenin ohjeiden mukaan.
Ainekset
- 1 000 g Vehnäjauho
- 500 g Hienoa merisuolaa
- 600 g Vesi
- 1 tl Kumina jauhettu
- 1 tl Kardemumma jauhettu
- 1 tl Fenkoli jauhettu
- 1 Pullo elintarvikevärejä (Dr Oetker) Punainen, Keltainen, Sininen,Vihreä
- Syötävää kakkuglitteriä kultainen/ hopea/ kupari
Amba-kastike
- 1 kpl Tuore mango
- 1 kpl Valkosipulin kynsi
- 1 tl Kurkuma jauhettu
- ¼ tl Kardemumma
- ¼ tl Kumina jauhettu
- ½ tl Curry jauhettu
- 2 kpl Sitruuna (kuori + mehu)
- 1 kpl Appelsiini (kuori)
- 100 g Voi
- 3 dl Maito
- Suolaa
Mätimajoneesi
- 2 rkl Siianmäti
- 2 dl Rypsiöljy
- 1 dl Kurkuma öljy
- 1 tl Suola
- 1/2 dl Vesi
Kurkumaöljy
- 100 g Tuoretta kurkumajuurta
- 3 dl Rapsiöljyä
Ruohosipuliöljy
- 1 pnt Ruohosipulia
- 3 dl Rapsiöljy
Perunan koriste
- Erilaisia kukkia ja kasveja
Lisäksi
- 1prk (100g ) lohen mätiä
Valmistusohje
Pese perunat huolellisesti ja kuivaa perunat liinalla ja laita uuni 200 asteeseen lämpenemään.
Sekoita yleiskoneessa taikinakoukulla vehnäjauho, suola, mausteet ja vesi tiukaksi taikinaksi. Laita perunan ympärille noin 3cm paksu kerros taikinaa. Laita peruna taikinan keskelle niin, että taikina peittää perunan täysin. Muotoile taikina pallero sileäksi kananmuna muotoon, varmista ettei sisälle jää ilmakuplia. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle ja paista taikinaa uunissa 45-55 min (riippuen taikinan ja perunan koosta).
Kun perunat ovat kypsiä niin kuoret maalataan oman mielen mukaan elintarvikeväreillä.
Leikkaa suolataikinan kuorta vaaka asennossa ulkoreunoja pitkin sahalaiteisella veitsellä. Tarkoitus ei ole leikata läpi vaan pitää peruna kokonaisena ja leikata suolataikina perunan ympäriltä.
Amba-kastike:
Herättele mausteita kuumassa öljyssä kattilassa ja lisää valkosipuli.
Kuullota pehmeäksi valkosipuli ja lisää mango palat.
Keitä mangot kypsäksi ja lisää appelsiinin kuori sekä sitruunankuori, ja aja sileäksi pyreeksi tehosekoittimessa.
Lisää pyre kattilaan ja ohenna pyreetä maidolla. Lisää voi ja aja löysäksi kastikkeeksi sauvasekoittimen avulla.
Mausta lopussa suolalla ja sitruunamehulla.
Pidä lämpinänä kattilassa matalla lämmöllä kannen alla.
Mätimajoneesi
Laita siianmäti korkeareunaiseen astiaan, lisää puoli desiä vettä mädin sekaan.
Sekoita sauvasekoittimella mäti ja vesi sileäksi tahnaksi ja lisää ohuena nauhana rypsiöljyä.
Säätele majoneesin paksuutta vedellä sauvasekoittimen avulla ja mausta suolalla.
Kurkumaöljy
Leikkaa kurkumajuuret pieneksi.
Lämmitä öljy kattilassa noin 100c ja lisää tehosekoittimeen kurkuman kanssa.
Aja 5 min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta ölyä.
Ruohosipuliöljy
Leikkaa ruohosipuli pieneksi ja lisää tehosekoittimeen öljyn kanssa.
Aja 5min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta vihreää öljyä.
Perunan koriste
Erilaisia kukkia ja kasveja
Tee kulhoon kruunumainen koriste perunan kuorelle, jonka päälle kypsennetty ja maalattu suolataikina pallo asetellaan lopuksi.
Esillelaitto, viimeistely ja tarjoilu
Laita perunakuori kukkaiselle pedille.
Lisää lautaselle mätikreemiä pursotinpussista ja lisää päälle reilusti mätiä.
Laita kastike pieneen kattilaan ja lisää ruohosipuli öljy.
Nosta peruna kuoresta mädin päälle ja lusikoi kastiketta perunan päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"