MasterChef: Kozeen Shiwanin kuningasperuna

MasterChef_Suomi_2023_eps13_annos_KRISTIINA_kuva_juuli_aschan_001

MasterChef Suomi -sarjan 13. jaksossa keittiöön saapuu vieras, joka yhdistää tieteen, taiteen ja gastronomian: MasterChefistäkin tuttu huippuosaaja Kozeen Shiwan. Kilpailijoiden on toisinnettava näyttävä Kuningasperuna-annos Kozeenin ohjeiden mukaan.

Ainekset

  • 1 000 g Vehnäjauho
  • 500 g Hienoa merisuolaa
  • 600 g Vesi
  • 1 tl Kumina jauhettu
  • 1 tl Kardemumma jauhettu
  • 1 tl Fenkoli jauhettu
  • 1 Pullo elintarvikevärejä (Dr Oetker) Punainen, Keltainen, Sininen,Vihreä
  • Syötävää kakkuglitteriä kultainen/ hopea/ kupari

Amba-kastike

  • 1 kpl Tuore mango
  • 1 kpl Valkosipulin kynsi
  • 1 tl Kurkuma jauhettu
  • ¼ tl Kardemumma
  • ¼ tl Kumina jauhettu
  • ½ tl Curry jauhettu
  • 2 kpl Sitruuna (kuori + mehu)
  • 1 kpl Appelsiini (kuori)
  • 100 g Voi
  • 3 dl Maito
  • Suolaa

Mätimajoneesi

  • 2 rkl Siianmäti
  • 2 dl Rypsiöljy
  • 1 dl Kurkuma öljy
  • 1 tl Suola
  • 1/2 dl Vesi

Kurkumaöljy

  • 100 g Tuoretta kurkumajuurta
  • 3 dl Rapsiöljyä

Ruohosipuliöljy

  • 1 pnt Ruohosipulia
  • 3 dl Rapsiöljy

Perunan koriste

  • Erilaisia kukkia ja kasveja

Lisäksi

  • 1prk (100g ) lohen mätiä

Valmistusohje

Pese perunat huolellisesti ja kuivaa perunat liinalla ja laita uuni 200 asteeseen lämpenemään.

Sekoita yleiskoneessa taikinakoukulla vehnäjauho, suola, mausteet ja vesi tiukaksi taikinaksi. Laita perunan ympärille noin 3cm paksu kerros taikinaa. Laita peruna taikinan keskelle niin, että taikina peittää perunan täysin. Muotoile taikina pallero sileäksi kananmuna muotoon, varmista ettei sisälle jää ilmakuplia. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle ja paista taikinaa uunissa 45-55 min (riippuen taikinan ja perunan koosta).

Kun perunat ovat kypsiä niin kuoret maalataan oman mielen mukaan elintarvikeväreillä.

Leikkaa suolataikinan kuorta vaaka asennossa ulkoreunoja pitkin sahalaiteisella veitsellä. Tarkoitus ei ole leikata läpi vaan pitää peruna kokonaisena ja leikata suolataikina perunan ympäriltä.

Amba-kastike:

Herättele mausteita kuumassa öljyssä kattilassa ja lisää valkosipuli.

Kuullota pehmeäksi valkosipuli ja lisää mango palat.

Keitä mangot kypsäksi ja lisää appelsiinin kuori sekä sitruunankuori, ja aja sileäksi pyreeksi tehosekoittimessa.

Lisää pyre kattilaan ja ohenna pyreetä maidolla. Lisää voi ja aja löysäksi kastikkeeksi sauvasekoittimen avulla.

Mausta lopussa suolalla ja sitruunamehulla.

Pidä lämpinänä kattilassa matalla lämmöllä kannen alla.

Mätimajoneesi

Laita siianmäti korkeareunaiseen astiaan, lisää puoli desiä vettä mädin sekaan.

Sekoita sauvasekoittimella mäti ja vesi sileäksi tahnaksi ja lisää ohuena nauhana rypsiöljyä.

Säätele majoneesin paksuutta vedellä sauvasekoittimen avulla ja mausta suolalla.

Kurkumaöljy

Leikkaa kurkumajuuret pieneksi.

Lämmitä öljy kattilassa noin 100c ja lisää tehosekoittimeen kurkuman kanssa.

Aja 5 min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta ölyä.

Ruohosipuliöljy

Leikkaa ruohosipuli pieneksi ja lisää tehosekoittimeen öljyn kanssa.

Aja 5min täydellä teholla ja siivilöi talouspaperin läpi, jotta saat kirkasta vihreää öljyä.

Perunan koriste

Erilaisia kukkia ja kasveja

Tee kulhoon kruunumainen koriste perunan kuorelle, jonka päälle kypsennetty ja maalattu suolataikina pallo asetellaan lopuksi.

Esillelaitto, viimeistely ja tarjoilu

Laita perunakuori kukkaiselle pedille.

Lisää lautaselle mätikreemiä pursotinpussista ja lisää päälle reilusti mätiä.

Laita kastike pieneen kattilaan ja lisää ruohosipuli öljy.

Nosta peruna kuoresta mädin päälle ja lusikoi kastiketta perunan päälle.


 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!